TİC Holding Header
  • USD 32.354
  • EUR 35.154
  • Altın 2307.984
  • BIST 100 8880.09
  • Asayiş

Mağdurlar 28 Şubat davası kararını değerlendirdi

28 Şubat sürecinde mağdur olanlar, Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesinin 28 Şubat davasında verdiği kararları değerlendirdi. Mağdurlar cezaları yeterli bulmasa da mağduriyetlere yol açanların 21 yıl sonra cezalandırılmasının önemli olduğunda birleşti.
Mağdurlar 28 Şubat davası kararını değerlendirdi
AA - 28 Şubat dönemine ilişkin 103 sanığın "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren düşürmeye ve devirmeye iştirak" suçundan yargılandığı davada kararın açıklanmasının ardından süreçte mağduriyet yaşayanlar AA'ya değerlendirmelerde bulundu.

İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) Genel Sekreteri avukat Kaya Kartal, 28 Şubat darbesinin bir yargı kararıyla tekrar tescillenmesini olumlu bulduklarını belirtti.

Davada İsmail Hakkı Karadayı, Çevik Bir ve Çetin Doğan'ın yanı sıra eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün de müebbet hapis cezasına çarptırılmasının bu dosya açısından önemli olduğunu vurgulayan Kartal, müebbet hapis cezası alan bu insanların istinaf ve temyiz sürecini tutuksuz geçirecek olmalarının bir çelişki ortaya koyduğunu dile getirdi. Kartal, şunları kaydetti:
"Türkiye'de normal, basit yaralama dosyalarında insanlar tutuklu yargılanırken anayasal düzeni değiştirmiş, hükümeti devirmiş ve bundan ceza almış 21 sanığın tutuksuz yargılanması adalet, eşitlik ilkesi açısından bakıldığında ciddi bir problem oluşturuyor. Bu kimseye izah edilemez. Bu sanıkların brifingleriyle ceza almış insanlar, cezaevlerinde ihtiyarladılar ama bu sanıklara yaşlılıkları gözetilerek mahkemece tutuksuz yargılama kararı verildi. Karar yönünden bizce en büyük hayal kırıklığı bu."

"Bir üst mahkemede kararın değişeceği kanaatindeyim"

28 Şubat mağduru ve 15 Temmuz gazisi Murat Karakoca ise davanın tam anlamıyla istedikleri gibi sonuçlanmadığını belirtti.

1998 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilişiği kesilen Karakoca, sonucun Türkiye'de demokrasi ve adalet adına bir zafer olduğunu dile getirdi. Karakoca, "Onca zulüm görmüş insan adına bir zaferdir. Bir üst mahkemede biraz daha olumlu değişeceği kanaatindeyim." ifadelerini kullandı.

"Karar darbecileri cesaretlendirir"

28 Şubat sürecinde, binbaşı rütbesindeyken Yüksek Askeri Şura kararıyla ordudan atılan Albay Mehmet Yavuz Ay, 103 sanığın yargılandığı davada verilen cezalarına ilişkin, "Bu karar, darbecileri önümüzdeki dönemde daha da cesaretlendirecektir." dedi.

Ay, Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesinin açıkladığı kararın beklentileri karşılamadığını ifade etti. Mehmet Yavuz Ay, "Bu kadar zulüm yapmış, insanların kaderini etkilemiş, hem maddi hem manevi değerleriyle oynamış ve mümkün olmayan yaralar açmış cuntacıların ağırlaştırılmış müebbet almaları gerekiyordu. Bu karar, darbecileri önümüzdeki dönemde daha da cesaretlendirecektir." ifadesini kullandı.

"Ne şiş yansın ne de kebap cinsinden bir karar"

28 Şubat postmodern darbe sürecinde Astsubay Kıdemli Üstçavuş olarak görevini sürdürürken "irtica" gerekçesiyle ihraç edilen Hazine Müsteşarlığı çalışanı Kerim Sürel, kararın adil olmadığını düşündüğünü belirterek, "Tabiri caizse ne şiş yansın ne de kebap yansın cinsinde bir karar." ifadesini kullandı.

Karar müebbet hapis gibi görünse de aslında bu insanların cezalarını evlerinde çekeceklerini ve herhangi bir zorlamayla karşılaşmayacaklarını ifade eden Sürel, şunları söyledi:
"Her 28 Şubat mağdurunun düşündüğü gibi asıl davanın öbür tarafta, ahirette görüleceğine, asıl cezanın orada verileceğine inanıyoruz. 28 Şubat kararları daha devam etmektedir. Bu insanların 20 yıl önce verdiği cezalardan dolayı hala cezaevinde olan insanlar var. Bunları karşılaştırdığımız zaman verilen cezanın adil bir ceza olmadığını görüyoruz."

 "Belki de hiç cezaevine girmeyecekler"

28 Şubat sürecinde başörtüsüyle okula alınmadığı için üniversite eğitimini yarıda bırakmak zorunda kalan Reyhan Yiğit ise davanın sonucundan memnun olduklarını söyledi.

"28 Şubat'ın bir darbe olarak kabul edilmesi bile bizim için sevindirici bir sonuç." diyen Yiğit, suçun cezasız kalmamasının kendilerini mutlu ettiğini dile getirdi.

Müebbet hapis cezası alanların çoğunun ileri yaşta olduğunu ifade eden Yiğit, "Belki de hiç cezaevine girmeyecekler. Cezaevine girmeleri de aslında bizim için önemli değil. Bizim için 28 Şubat'ın darbe olarak kabul edilmesi ve suçluların yargılanması bile büyük bir aşama." dedi.

Yiğit, 28 Şubat sürecinde yaşadığı mağduriyetin hala devam ettiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Bizim bazı taleplerimiz var, isteklerimiz var çünkü bizler mezun olduk ama yıllar sonra mezun olduk. Bazı arkadaşlarımız daha yeni mezun oldular. Halen istihdam edilemedik. Arkadaşlarım emekliliklerini hesaplarken biz hala öğretmen olarak atanmak için mücadele ediyoruz. Mağduriyetlerin giderilmesini istiyoruz."
Yorum Yazın