TİC Holding Header
  • USD 32.598
  • EUR 34.859
  • Altın 2497.119
  • BIST 100 9479.78
  • Asayiş

Türkiye'deki intihar saldırıları listesi

Türkiye'de günümüze dek, 13'ü pkk, 4'ü Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi, 4'ü Irak ve Şam İslam Devleti'ne, 2'si ise El-Kaide'nin Türkiye yapılanması, 1'i ise Kürdistan Özgürlük Şahinleri'ne mensup kişiler tarafından olmak üzere 25 intihar saldırısı gerçekleşti.
Türkiye'deki intihar saldırıları listesi
Ozan Koltuk - Bu saldırıların tamamında intihar eylemcileri hayatını kaybederken 17 saldırıda eylemci dışında da ölenler oldu ve toplamda eylemciler de dâhil 334 kişi öldü.

Saldırıların 10'u İstanbul, 5'i Ankara, 3'ü Van, 7'si ise Adana, Bingöl, Diyarbakır, Hakkâri, Sivas, Şanlıurfa ve Tunceli ilindeydi. Bu saldırıların yanında biri PKK diğeri ise Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi mensubu olan eylemciler tarafından düzenlenmesi planlanan saldırılar, farklı sebeplerden ötürü eylemcilerin üzerilerindeki patlayıcıların infilak etmesi sonucu gerçekleştirilemedi ve eylemciler hayatlarını kaybetti.

Ülkedeki ilk intihar saldırısı 30 Haziran 1996'da, PKK tarafından Tunceli'de gerçekleştirildi. Askerî personellerin hedef alındığı saldırı, 8 askerî personelin ölümüyle sonuçlandı. 25 Ekim 1996'da Adana'da, yine PKK tarafından gerçekleştirilen ve polisleri hedef alan ülke tarihindeki ikinci intihar saldırısında, ilk kez bir sivil hayatını kaybetti. 1 Aralık 1998'de Lice'de, PKK'ya mensup bir eylemcinin markete düzenlediği saldırıda ilk kez sivillerin yoğunlukta olduğu bir yer hedef alındı. 24 Aralık 1998'de bir PKK mensubunun Van'da düzenlediği saldırıda, ülkedeki intihar saldırılarında ilk kez bir çocuk hayatını kaybetti. PKK üyelerinin gerçekleştirdiği ilk 7 intihar saldırısında kadın eylemciler kullanılırken 20 Mart 1999'da Başkale'deki saldırıyla birlikte erkek intihar eylemcileri de eylem gerçekleştirmeye başladı.

Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi, 3 Ocak 2001'de İstanbul'da, örgüt adına ilk intihar eylemini düzenledi. 15 Kasım 2003'te El-Kaide'nin Türkiye yapılanması, kendi adına ülkedeki ilk intihar saldırısını düzenlerken İstanbul'daki iki ayrı hedefe birkaç dakika arayla gerçekleştirilen saldırılarda ilk kez bomba yüklü araçlar kullanıldı ve ilk kez ibadet yerleri hedef alındı. 20 Kasım'da aynı örgüt, yine birkaç dakika arayla İstanbul'daki iki ayrı hedefe aynı yöntemle saldırdı. İlkinde 28, ikincisinde ise 31 can kaybının yaşandığı saldırılar, o zaman için ülkede en çok ölüme sebebiyet veren saldırılar konumundaydı. 6 Ocak 2015'te, ilk kez Irak ve Şam İslam Devleti ile bağlantısı bulunan bir kişi tarafından İstanbul'da bir intihar eylemi düzenlendi. Aynı örgüte bağlı olan bir eylemci, 20 Temmuz 2015'te Suruç'taki saldırıda 34 kişinin ölümüne sebep oldu. 10 Ekim 2015'te Ankara'da iki kişi tarafından üç saniye arayla infilak ettirilen patlayıcılar sebebiyle 102 kişi yaşamını yitirdi ve bu olay, ülke tarihinin en çok ölümle sonuçlanan intihar saldırısı olarak tarihe geçti. 17 Şubat 2016'da Ankara'da, ülkede ilk kez Kürdistan Özgürlük Şahinleri mensupları tarafından bir intihar saldırısı gerçekleştirildi.

İNTİHAR SALDIRILARI LİSTESİ

30 HAZİRAN 1996 TUNCELİ
Eylemci: Zeynep Kınacı
Sorumlu: pkk
Ölü Sayısı: 9
Yaralı Sayısı: 29
Hedef ve gerçekleştirilişi: Tunceli Cumhuriyet Meydanı'nda bayrak töreni için toplanan altmış kişilik askeri birliğin arasına, kendisine hamile süsü vererek karışan saldırganın, üzerindeki patlayıcıları infilak ettirmesiyle gerçekleşti. Saldırıda ölenlerin tamamı askeri personeldi.

25 EKİM 1996 ADANA
Eylemci: Leyla Kaplan
Sorumlu: pkk
Ölü Sayısı: 5
Yaralı Sayısı: 18
Hedef ve gerçekleştirilişi:
Adana Emniyet Çevik Kuvvet Müdürlüğü nizamiyesine yaklaşan saldırganın, üzerindeki patlayıcıları infilak ettirmesiyle gerçekleştirildi. Saldırıda ölenler arasında polisler ile bir sivil bulunmaktaydı.

29 EKİM 1996 SİVAS
Eylemci: Güler Otaş
Sorumlu: pkk
Ölü Sayısı: 6
Yaralı Sayısı: 10
Hedef ve gerçekleştirilişi: Şüpheli görülerek Çarşı Polis Karakolu'na götürülen üç kişiden biri olan kadın saldırgan, karakoldaki kadın polislerin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında görevli olması sebebiyle üst aramasından geçmedi. Erkek şüphelilerden biriyle birlikte Terörle Mücadele Şubesinden gelen ekip aracına bindirilen kadın şüpheli, aracın harekete geçmesinden sonra üzerinde taşıdığı bombayı patlattı. Patlamada polisler, örgüt üyesi diğer şüpheli ve bir sivil hayatını kaybetti.

17 KASIM 1998 YÜKSEKOVA
Eylemci:
Fatma Özen
Sorumlu: pkk
Ölü Sayısı: 2
Yaralı Sayısı: 5
Hedef ve gerçekleştirilişi: Jandarma Komutanlığı önünde Van'a gitmek üzere bekleyen askerî konvoya yaklaşan bir kadının üzerindeki patlayıcıları infilak ettirmesiyle gerçekleştirildi. Saldırıda bir asker hayatını kaybetti.

1 ARALIK 1998 LİCE
Eylemci:
Hüsniye Oruç
Sorumlu: pkk
Ölü Sayısı: 1
Yaralı Sayısı: 14
Hedef ve gerçekleştirilişi: Asker ve korucuların alışveriş yaptığı bir markete gelen kişinin, üzerindeki el bombasını patlatmasıyla gerçekleştirildi.

24 ARALIK 1998 VAN
Eylemci:
Hamdiye Kapan
Sorumlu: pkk
Ölü Sayısı: 2
Yaralı Sayısı: 24
Hedef ve gerçekleştirilişi: Askerî personellerin çocukları olan lise öğrencilerini taşıyan askerî servis aracı hareket etmek üzereyken araca yaklaşan saldırganın üzerindeki patlayıcıları infilak ettirmesiyle gerçekleştirildi. Saldırgan dışında ölen tek kişi bir öğrenciydi.

4 MART 1999 İSTANBUL
Eylemci:
Maral Maymak
Sorumlu: pkk
Ölü Sayısı: 1
Yaralı Sayısı: 10
Hedef ve gerçekleştirilişi: Şehit Keskin Kaplan Kıran Karakolu önünde şüpheli tavırlar sergileyen hamile görünümlü bir kadının, görevlilerin çevrede bulunan vatandaşları ikaz ederek olay yerinden uzaklaştırdığı sırada, üzerindeki el bombalarını patlatmasıyla gerçekleştirildi.

20 MART 1999 BAŞKALE
Eylemci:
Tacettin Şahin
Sorumlu: pkk
Ölü Sayısı: 1
Yaralı Sayısı: 3
Hedef ve gerçekleştirilişi: Bölge trafik istasyonu önünde uygulama yapan trafik ekibine yaklaşan birisinin, üzerindeki patlayıcıları infilak ettirmesiyle gerçekleştirildi.

27 MART 1999 İSTANBUL
Eylemci: Semiha Kılıç
Sorumlu: pkk
Ölü Sayısı: 1
Yaralı Sayısı: 10
Hedef ve gerçekleştirilişi: Taksim Meydanı'nda, çevik kuvvet ekiplerinin bulunduğu minibüse yaklaşan saldırganın, polis ekiplerince durdurulması sonrasında üzerindeki patlayıcıları infilak ettirmesiyle gerçekleştirildi.

5 NİSAN 1999 BİNGÖL
Eylemci:
Baki Tatlı
Sorumlu: pkk
Ölü Sayısı: 2
Yaralı Sayısı: 12
Hedef ve gerçekleştirilişi: Bingöl Valisi Süleyman Kamçı makam arabasından inip valilik binasına yöneldiği sırada kendisine yaklaşan birisinin, Kamçı'nın bina içerisine kaçması üzerine önce elindeki el bombalarını araç ve binaya atması, sonrasında ise üzerindeki patlayıcıları infilak ettirmesiyle gerçekleştirildi. Saldırıda bir çocuk hayatını kaybetti.

9 MART 2006 VAN
Eylemci:
Devrim Solduk
Sorumlu: pkk
Ölü Sayısı: 3
Yaralı Sayısı: 19
Hedef ve gerçekleştirilişi: Van Belediyesine bağlı zabıta ekiplerine ait olan araç yoldan geçtiği sırada araca yaklaşan birinin üzerindeki patlayıcıları infilak ettirmesiyle gerçekleştirildi. Saldırıda birer zabıta ile sivil hayatını kaybetti.

22 MAYIS 2007 ANKARA
Eylemci: Güven Akkuş
Sorumlu: pkk
Ölü Sayısı: 9
Yaralı Sayısı: 110+
Hedef ve gerçekleştirilişi: Altındağ ilçesindeki Ulus semtinde bulunan Anafartalar Çarşısı'nda, bir kişinin üzerindeki patlayıcıları patlatmasıyla gerçekleştirildi. Saldırıda hayatını kaybedenlerin tamamı sivildi.

31 EKİM 2010 İSTANBUL
Eylemci:
Vedat Acar
Sorumlu: pkk
Ölü Sayısı: 1
Yaralı Sayısı: 32
Hedef ve gerçekleştirilişi: Taksim Meydanı'nda sürekli görev yapan çevik kuvvet polislerine yaklaşan bir kişinin üzerindeki patlayıcıları patlatmasıyla gerçekleştirildi.

17 ŞUBAT 2016 ANKARA
Eylemci:
Abdulbaki Sömer
Sorumlu: Kürdistan Özgürlük Şahinleri
Ölü Sayısı: 29
Yaralı Sayısı: 61
Hedef ve gerçekleştirilişi: Çankaya ilçesinde, askerî servis araçlarının yanına yaklaşan bomba yüklü aracın infilak ettirilmesiyle gerçekleştirildi. Patlamalarda askerî mensupların yanı sıra bir sivil hayatını kaybetti.

6 OCAK 2015 İSTANBUL
Eylemci:
Diana Ramazova
Sorumlu: Irak ve Şam İslam Devleti
Ölü Sayısı: 2
Yaralı Sayısı: 1
Hedef ve gerçekleştirilişi: Fatih ilçesindeki Sultanahmet semtinde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü Turizm Şube Müdürlüğü önündeki kulübeye giren ve İngilizce olarak cüzdanını kaybettiğini söyleyen çarşaflı kadının üzerindeki patlayıcıları infilak ettirmesiyle gerçekleştirildi. Patlamada bir polis hayatını kaybetti.

20 TEMMUZ 2015 SURUÇ
Eylemci: Şeyh Abdurrahman Alagöz
Sorumlu: Irak ve Şam İslam Devleti
Ölü Sayısı: 34
Yaralı Sayısı: 100+
Hedef ve gerçekleştirilişi: Değişik illerden gelen 300 kadar kişinin, Suruç Belediyesine ait Amara Kültür Merkezi'nin bahçesinde, Irak ve Şam İslam Devleti'nin Kobani Kuşatması sonrası Kobani'yi yeniden inşa etme çalışmaları konusunda basın açıklaması yaptığı sırada, kalabalık arasına karışan bir kişinin üzerindeki patlayıcıları infilak ettirmesiyle gerçekleştirildi. Saldırıda ölenlerin tamamı sivildi.

10 EKİM 2015 ANKARA
Eylemci: Yunus Emre Alagöz
Sorumlu: Irak ve Şam İslam Devleti
Ölü Sayısı: 109
Yaralı Sayısı: 500+
Hedef ve gerçekleştirilişi: Sıhhiye Meydanı'nda düzenlenecek olan Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi öncesinde, Altındağ ilçesindeki Ulus semtindeki Ankara Garı kavşağında toplanan katılımcıların bulunduğu bölgede, iki saldırganın üzerlerindeki patlayıcıları 3 saniye arayla infilak ettirmesiyle gerçekleştirildi. Patlamalarda ölenlerin tamamı sivildi.

12 OCAK 2016 İSTANBUL
Eylemci:
Nabil Fadli
Sorumlu: Irak ve Şam İslam Devleti
Ölü Sayısı: 11
Yaralı Sayısı: 15
Hedef ve gerçekleştirilişi: Fatih ilçesindeki Sultanahmet Meydanı'nda, saldırganın üzerindeki bombayı infilak ettirmesiyle gerçekleştirildi. Patlamalarda ölenlerin tamamı sivildi.

15 KASIM 2003 İSTANBUL
Eylemci:
Mesut Çabuk, Gökhan Elaltuntaş
Sorumlu: El-Kaide'nin Türkiye yapılanması
Ölü Sayısı: 28
Yaralı Sayısı: 300+
Hedef ve gerçekleştirilişi: Önce Şişli'deki Bet İsrael Sinagogu, yaklaşık dört dakika sonra ise Beyoğlu'ndaki Neve Şalom Sinagogu'nun önünde, bomba yüklü birer kamyonetin infilak ettirilmesiyle gerçekleştirildi.

20 KASIM 2003 İSTANBUL
Eylemci:
Feridun Uğurlu, İlyas Kuncak
Sorumlu: El-Kaide'nin Türkiye yapılanması
Ölü Sayısı: 31
Yaralı Sayısı: 450+
Hedef ve gerçekleştirilişi: Önce Beyoğlu'ndaki Birleşik Krallık Konsolosluğu, yaklaşık beş dakika sonra ise Beşiktaş'taki HSBC Genel Merkezi binası önünde, bomba yüklü birer kamyonetin infilak ettirilmesiyle gerçekleştirildi.

3 OCAK 2001 İSTANBUL
Eylemci:
Gültekin Koç
Sorumlu: Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi
Ölü Sayısı: 2
Yaralı Sayısı: 7
Hedef ve gerçekleştirilişi: Şişli İlçe Emniyet Müdürlüğüne kendisini iş adamı olarak tanıtarak giren bir kişinin, İlçe Emniyet Müdürü Selçuk Tanrıverdi'nin odasına giderken dördüncü katta karşılaştığı Tanrıverdi'nin makam şoförünün kendisini durdurması üzerine paniğe kapılarak üzerindeki patlayıcıları infilak ettirmesiyle gerçekleştirildi. Patlamada bir sivil hayatını kaybetti.

10 EYLÜL 2001 İSTANBUL
Eylemci:
Uğur Bülbül
Sorumlu: Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi
Ölü Sayısı: 4
Yaralı Sayısı: 23
Hedef ve gerçekleştirilişi: Beyoğlu ilçesindeki Gümüşsuyu semtinde, kontrol noktasında bulunan polislerin arasına giren saldırganın üzerindeki patlayıcıları infilak ettirmesiyle gerçekleştirildi. Saldırı sonucunda polisler ile bir sivil hayatını kaybetti.

11 EYLÜL 2012 İSTANBUL
Eylemci: İbrahim Çuhadar
Sorumlu: Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi
Ölü Sayısı: 2
Yaralı Sayısı: 7
Hedef ve gerçekleştirilişi:  Sultangazi ilçesindeki 75. Yıl Polis Merkezi'ne gelen ve karakola girmeye çalışan bir kişinin, polislerin engellemesi sonucu içeri girememesi sonrasında, üzerindeki patlayıcıları karakolun giriş kısmında patlatmasıyla gerçekleştirildi. Saldırıda bir polis hayatını kaybetti.

1 ŞUBAT 2013 ANKARA
Eylemci:
Ecevit Şanlı
Sorumlu: Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi
Ölü Sayısı: 2
Yaralı Sayısı: 3
Hedef ve gerçekleştirilişi: Çankaya ilçesindeki Kavaklıdere semtindeki Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği'nin ziyaretçi ve vize işlemleri için gelenlerin giriş yaptığı kapıdan giriş yapmaya çalışan bir kişinin üzerindeki patlayıcılar ile bir el bombasını patlatmasıyla gerçekleştirildi. Patlamada bir güvenlik görevlisi hayatını kaybetti.

13 MART 2016 ANKARA
Eylemci:
Seher Demir
Sorumlu: Kürdistan Özgürlük Şahinleri
Ölü Sayısı: 37
Yaralı Sayısı: 125
Hedef ve gerçekleştirilişi: Kızılay Meydanı'ndaki Güvenpark'ın yanındaki otobüs duraklarının önünden geçen bomba yüklü bir otomobilin hareket halindeyken infilak ettirilmesiyle gerçekleşti. Patlamada 1'i polis memuru 37 kişi hayatını kaybetti.
Yorum Yazın
deneme bonusu veren siteler deneme bonusu veren siteler bahis siteleri