TİC Holding Header
  • USD 32.395
  • EUR 35.082
  • Altın 2325.08
  • BIST 100 9129.19
  • Dünya

100 bin askere saldırı emri

Putin Hazar Denizi'ndeki savaş gemilerini Kırım'a gönderirken, ABD'den karşı hamle geldi. Uçaksavar sistemleri ateşlenirken, ABD askeri nakliye uçaklarının iniş yaptığı ileri sürüldü. Rusya ise 'sonun başlangıcı' olabilir diyerek noktayı koydu.
100 bin askere saldırı emri
Ukrayna sınırına bir ordu yığan Rusya lideri Vladimir Putin, son olarak Hazar Denizi'ndeki savaş gemileri ve çıkarma botlarını Karadeniz'e sevk etti. Resmi açıklamaya göre, söz konusu adım kış tatbikatı için atıldı.

CNN International'a konuşan ABD Savunma Bakanlığı'ndan (Pentagon) üst düzey bir yetkili ise, Washington'ın Ukrayna'ya destek için önümüzdeki haftalarda Karadeniz'e savaş gemileri göndermeyi planladığını söyledi.

Adı açıklanmayan Pentagon yetkilisi, Rusya'nın Ukrayna'nın doğu sınırında askeri varlığını artırmasını dikkatle izlediklerini belirtti. Pentagon yetkilisi, savaş gemilerinin konuşlandırılmasının Rusya'ya 'ABD'nin gelişmeleri dikkatle izlediği' mesajı vereceğini kaydetti.

Aynı yetkili, Karadeniz üzerinde uluslararası hava sahasında keşif uçuşlarını sürdürdüklerini ve Rusya'nın Kırım'daki askeri faaliyetlerini takip ettiklerini de söyledi: "Sayıları artan Rus güçleri askeri bir harekata başlayacakları izlenimi vermiyor ancak koşullar değişirse, biz de yanıt vermek için hazır olacağız."

1936 tarihli Montrö Sözleşmesi hükümleri gereği, ABD'nin savaş gemilerini Karadeniz'e göndermeden 15 gün önce Türkiye'ye bildirimde bulunması gerekiyor. CNN'in haberine göre, ABD'nin Türkiye'ye bildirimde bulunup bulunmadığı belirsiz.

Rus Savunma Bakanlığı'na yakınlığıyla bilinen avia.pro sitesi, ABD askeri nakliye uçaklarının Ukrayna'ya iniş yaptığını ve Rusya taktik füzeler HIMARS'ları getirdiğini ileri sürdü. Aynı haberde, 300 kilometre menzilli füzelerin Kırım ve Donbas bölgesine taşınabileceği savunuldu.

Rusya'nın Karadeniz Filosu, Putin'in 2014 yılında el koyduğu Kırım'da bulunuyor. Hazar Denizi'nden Karadeniz'e gelen gelen 10'u aşkın savaş gemisi de söz konusu filoya eklendi. Kırım'a ayrıca S-400 ve S-300 füze savunma sistemleri de konuşlandırıldı.

Donbas bölgesindeki çatışma hattında silah sesleri kesilmiyor. Sosyal medyada yayınlanan son görüntülerde ise, Ukrayna sınırına hiç durmadan tank ve zırhlı araç götüren yük trenlerinin hava savunma sistemlerini de taşıdığı görüldü.

Yine avia.pro sitesi, Donbas'taki Ukrayna hava savunma sisteminin bilinmeyen bir hedefe ateş açtığını iddia etti. Haberde, Osa uçaksavar füze sisteminin ateş açtığı hedeflerden üçünü düşürdüğü belirtildi.

GERİLİMİN TIRMANDIĞI CEPHE HATTINA GİTTİ
Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy ise, gerilimin tırmandığı ülkenin doğusundaki Donbas cephesine bir ziyaret gerçekleştirdi. Zelenskiy, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Başkomutan olarak bu zor zamanlarda Donbas’ta askerlerimizin yanında olmak istiyorum" ifadelerini kullandı.

Amerikalı yetkililer, Rusya'nın Ukrayna sınırında 2014'ten bu yana hiç bu kadar fazla sayıda asker konuşlandırmadığını söylüyor. Ukrayna ordusunun Mart ayı sonundaki tahminine göre, sınıra hareket eden Rus askerlerin sayısı yaklaşık 20 bindi.

Aradan geçen bir haftanın ardından İngiliz Daily Mirror gazetesine konuşan Ukraynalı yetkililer ise, Putin'in sınıra yığdığı asker sayısının 100 bin olduğunu belirtiyor. Ukraynalı üst düzey yetkililerin Rus ordusunun bir saldırı başlatmasından korktuğunu belirten Daily Mirror, daha önce Mayıs ortası gibi beklenen operasyonun artık birkaç gün içinde tetiklenebileceğini aktarıyor.

Daily Mirror'a konuşan İngiliz komutanlar ise, Rusya'nın muhtemel saldırısı nedeniyle İngiliz ordusunun yüksek düzeyde alarma geçtiği bilgisini verdi. Komutanlardan biri, yaşananları büyüyen bir kriz olarak tanımladı.

Rusya Devlet Başkanlığı İdaresi Başkan Yardımcısı Dmitriy Kozak, Ukrayna'nın ülkenin doğusundaki Donbas bölgesindeki gelişmelere, gerekirse vatandaşlarına yardım etmek için müdahale edebileceğini söyledi. Dmitriy Kozak, "Her şey, yangının ne kadar büyük olacağına bağlı. Çatışmaların şiddetlenmesi Ukrayna için sonun başlangıcı olabilir" dedi.

Moskova'dan son günlerde yapılan açıklamalarla benzer tonda konuşan Kozak, "Eğer Devlet Başkanımız Putin'in dediği gibi Donbas'ta bir Srebrenitsa senaryosu yaşanırsa, görünen o ki oradaki vatandaşlarımızı korumak zorunda kalacağız" diye konuştu.

Rusya'nın resmi televizyonu RT 'Ukrayna'nın NATO fantazisi kılık değiştiren bir intihar hapı' başlığını kullandı, Ria ise 'Kim ve neden Ukrayna'nın NATO'ya katılmasını konuşarak Rusya'yı provoke ediyor?' başlığıyla bir haber yayınladı.

ABD'NİN ENDİŞELERİ
Son günlerde üst üste açıklamalar yapan Beyaz Saray, Doğu Ukrayna'da artan Rus askeri varlığının NATO müttefikleriyle görüşüldüğünü açıkladı. Washington’ın bölgede yaşananları Rusya’nın artan saldırganlığı olarak gördüklerini kaydeden Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, "Rusya'nın şu anda Ukrayna sınırında 2014’ten bu yana hiç olmadığı kadar çok birliği var" diye konuştu.

Rusya'yla Ukrayna arasında son haftalarda gerginliğin artmasının ardından geçtiğimiz haftalarda ABD Başkanı Joe Biden, Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Savunma Bakanı Lloyd Austin, Genelkurmay Başkanı Mark Milley ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan Ukraynalı meslektaşlarını aramışlar ve Washington'un Kiev'e destek mesajını iletmişlerdi.
Yorum Yazın