TİC Holding Header
  • USD 32.389
  • EUR 35.434
  • Altın 2322.704
  • BIST 100 8880.09
  • Dünya

Başkalarına yapılan zulümleri unutmadık

ITC Başkanı Salihi, Kerkük'te IKBY bayrağının, hükümet binalarına asılmasının yasal olmadığını belirterek 'kargaşaya yol açacağı' uyarısında bulundu.
Başkalarına yapılan zulümleri unutmadık
AA - Irak'ın Kerkük kentinde Saddam rejimi tarafından 26 yıl önce rejime karşı geldikleri iddiasıyla öldürülen Altunköprülü 100 Türkmen için düzenlenen anma töreninde bir konuşma yapan ITC Başkanı Salihi, Kerkük İl Meclisi'nin hükümet binalarına IKBY bayrağı asılması kararına sert tepki gösterdi.

Salihi, "Kürdistan bayrağının zorla hükümet binalarına asılması yasal değildir. Burada kargaşaya yol açacaktır. Kardeşliğin arasına fitne sokacaktır. Bir taraftan DEAŞ bir taraftan da Vali Necmeddin Kerim, Türkmen coğrafyası üzerinde oyunlar oynuyor." dedi.

Türkmen bayrağı ve toprağına layıkıyla sahip çıkılıp çıkılmadığının sorgulanması gerektiğini dile getiren Salihi, "Irak Tükmenleri ve siyasi partileri olarak hiç kimsenin toprağında gözümüz olmadı. Ama maalesef birçok kişinin gözü bizim topraklarımız üzerinde." diye konuştu.

"Başkalarına yapılan zulümleri unutmadık"
Saddam Hüseyin'in Irak'ta herkese zulüm ettiğini belirten Salihi, "Biz başkalarına yapılanları hiçbir zaman unutmadık. Başkalarının da aynı şekilde düşünmesini temenni ediyorum. Halepçe'de binlerce Kürt kimyasal saldırıya maruz kalıp şehit edildi. Çemçemal'de Enfal'e kurban edildiler. Arap bölgelerinde Sünni bölgelerinde, Şiiler, Hristiyan ve Ezidilerin hepsi Saddam'ın büyük zulmünden pay almışlardır." dedi.

Kerkük'ün Altunköprü ilçesindeki Şehitlik Anıtı'ndan düzenlenen anma etkinliğine, Salihi, ITC Başkan Yardımcısı Hasan Turan, Irak Parlamentosu Salahaddin Milletvekili Niyazi Mimaroğlu, IKBY ITC Erbil Milletvekili Aydın Maruf, Türkmen Şehitleri Derneği Başkanı Haşim Muhtaroğlu, Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu Başkanı İsmail Cengiz ve hayatını kaybeden Türkmenlerin yakını katıldı.

Törende Altunköprü'de hayatını kaybedenler için Kur'an-ı Kerim okundu, saygı duruşunda bulunuldu, sonrasında da Irak ve Türkmen Milli marşları okundu. Ardından, anma etkinliğine katılan ITC yetkilileri ve şehit yakınları, restore edilen "Şehitlik Anıtı" açılışı yaptı.

Türkmen ve Arap üyelerin boykot ettiği, 26 Kürt üyenin katılımıyla toplanan Kerkük İl Meclisi'nde, bugün yapılan oylamada Kerkük'teki kamu binalarına IKBY bayrağının asılması kararı kabul edilmişti.

Kerkük'ün statüsü
ABD'nin 2003'te Irak'ı işgali sırasında Kürt güçleri, Kerkük'ü fiilen ele geçirmiş, kente yoğun bir Kürt göçü yaşanmıştı. 2005 yılında yazılan Irak anayasasının 140. maddesine göre, Kerkük'ün statüsü, devrik lider Saddam Hüseyin döneminde Kerkük'ten zorla göç ettirilenlerin geri dönmesi, ardından Kerkük'te nüfus sayımı yapılması ve kentin statüsü hakkında bir referanduma gidilerek nihai durumun belirlenmesi olarak öngörülüyordu. Ancak çeşitli nedenler ve anlaşmazlıklar sebebiyle bu madde henüz uygulanamadı.

Bağdat, Kerkük'ün idari olarak merkezi yönetime bağlı olduğunu belirtirken, Kürtler ve özellikle kentte hakimiyet süren Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Kerkük'ün IKBY'ye ilhak edilmesini talep ediyor. Türkmenler ise buna karşı çıkarak, Kerkük'ün özel bir statüye sahip olmasını istiyor. Kent nüfusu, büyük ölçüde Türkmen, Kürt ve Araplardan oluşuyor.
Yorum Yazın