TİC Holding Header
  • USD 32.33
  • EUR 35.089
  • Altın 2301.063
  • BIST 100 8880.09
  • Dünya

Fransa'da yoğun grev dalgasının eşiğinde benzin kıtlığı

Ülke bugünden itibaren yoğun bir grev dalgasının içine girmeye hazırlanırken benzin istasyonlarının yüzde 30'unda hala benzin kıtlığı yaşanıyor.
Fransa'da yoğun grev dalgasının eşiğinde benzin kıtlığı
Ozan Koltuk - Fransa'da bugün itibariyle yoğun bir grev dalgasının içine girmeye hazırlanırken ülkede benzin kıtlığı hala devam ediyor.

Ülkede 2 hafta önce yeni çalışma yasası protestoları kapsamında başlayan benzin sıkıntısı, hükümetin "pazartesiden itibaren çözüleceğini" açıklamasına rağmen etkisini sürdürüyor.

Fransa çapında benzin sıkıntısı olan istasyonların güncel haritasını veren http://penurie.mon-essence.fr/w/ adresli internet sitesinde göre, ülkedeki Total harici 10 bin 271 istasyondan 3 bin 47'sinde benzin kıtlığı devam ediyor.

Total istasyonlarının yüzde 70'inde artık sıkıntı kalmadığı kaydedilirken diğerlerinin yaklaşık yüzde 30'unda benzin bulmak hala zor.

Özellikle Paris ve çevresinde etkili olan sorun nedeniyle, şehirdeki istasyonların bir kısmı ya tamamen kapalı yada önünde uzun kuyruklar oluşuyor.

Ülkedeki 8 rafineriden 6'sında grev kısmen de olsa devam ederken Le Havre'de bulunan petrol limanı da grevden yoğun şekilde etkileniyor.

Gonfreville-l’Orcher ve Grandpuits petrol rafinerilerini besleyen limandan, Fransa'nın petrol ithalatının yüzde 40'ı yapılıyor. Liman, Paris'teki Orly ve Charles de Gaulle havalimanları ile Almanya'daki Frankfurt Havalimanı'na da petrol gönderiyor.

Limandaki grev nedeniyle, petrol gemileri, taşıdıkları ham petrolü boşaltmak için uzun süre açık denizde beklemek zorunda kalıyor.

Başbakan Manuel Valls, limanda en azından Paris'teki havalimanlarını beslemek için 2 petrol tankının çalışması gerektiğini söylemişti.

Çalışanlarının yüzde 85'i grevde olan limandaki grev 24 Mayıs'tan bu yana devam ediyor.

Sendikalar ve işçi örgütleri, hükümetin tasarıyı geri çekmesini, aksi halde geri adım atmayacaklarını söylüyor. Tasarı 8 Haziran'da Senato'ya gelecek. Sendikalar, bu süreye kadar hükümete baskı yapmayı planlıyor.
Yorum Yazın