TİC Holding Header
  • USD 32.374
  • EUR 35.018
  • Altın 2324.261
  • BIST 100 9129.19
  • Dünya

Hindistan'da her 5 günde 1 kanalizasyon işçisi ölüyor

Hindistan'da yapılan bir araştırma, son 1 yıl 9 ay içerisinde her 5 günde 1 kanalizasyon işçisi öldüğü ortaya koydu.
Hindistan'da her 5 günde 1 kanalizasyon işçisi ölüyor
İHA - Hindistan'da kanalizasyonları elle temizleyen işçilerin ölümleri tartışmalara yol açtı.

Temizlik işçilerine yardım eden kurum Safai Karamcharis Ulusal Komisyonu tarafından yapılan araştırma sonrasında yayınlanan raporda, geçtiğimiz Ocak ayından beri her 5 günde 1 kanalizasyon işçisinin kanalizasyon ve foseptik tanklarını temizlerken öldüğü bildirildi. Rapor son 1 yıl 9 ay içinde 123 temizlik işçisinin hayatını kaybettiğini ortaya koydu. 

Aktivistler, ortaya konan verilerin yalnıza medya raporlarından, 13 eyalet ve merkezi hükumet kontrolündeki topraklardan elde edilen rakamlardan oluşturulduğunu, ölüm vak'alarının daha fazla olabileceğini açıkladı. 

Elle kanalizasyon temizliği kanunen yasak 

Safai Karamcharis Ulusal Komisyonu Başkanı Manhar Valjibhai Zala ," Eyaletlerden kanalizasyon ve temizlik işçileri hakkında bilgi istedik, ancak kendileri kanalizasyonların elle temizlenmesi işlemlerinin kanun tarafından yasaklandığını söyledi." dedi. 

Resmi rakamlara göre Hinditan genelinde 300 bin kanalizasyon işçisi var ancak, resmi olmayan rakamlara göre ise rakamın 1 milyonu aştığı belirtiliyor. Hint Demiryolları gibi bazı devlet daireleri çoğu trenin açık tuvaletleri olduğu için de bu işçileri temizlik işlerinde kullanıyor. 

Kanlizasyon işçiliği bir aile geleneği 

İşçiler, uzmanlık eksikliği yüzünden başka işlere bakamadıklarını, bir aile geleneği olan kanalizasyon temizlemeye devam ettiklerini söylüyor. 

Hindistan Yüksek Mahkemesi, 1993'ten itibaren kanalizasyonlarda çalışırken ölenlerin ailelerine, 2014 yılında her biri tazminat olarak yaklaşık 15 bin dolar para verilmesine karar almıştı.

Ancak, Ulusal Komisyonu Başkanı Zala, çoğu Hint eyelatinin kanalizasyon işçilerinin varlığını kabul etmediği için bir işçi öldüğünde tazminat ödemediğini söyledi. 
Yorum Yazın