TİC Holding Header
  • USD 32.389
  • EUR 35.434
  • Altın 2322.704
  • BIST 100 8880.09
  • Dünya

​İDDEF'in Burkina Faso'da yaptırdığı medreseler hizmete açıldı

İnsana Değer Veren Dernekler Federasyonu tarafından Burkina Faso'nun çeşitli noktalarında yaptırılan 8 medrese hizmete alındı.
​İDDEF'in Burkina Faso'da yaptırdığı medreseler hizmete açıldı
AA - İnsana Değer Veren Dernekler Federasyonu (İDDEF) tarafından Burkina Faso'nun çeşitli noktalarında yaptırılan 8 medrese hizmete alındı.

Ülke genelinde, başkente uzak 8 ayrı köyde 8 medrese, 5 mescit, görevli hocaların ikamet edecekleri 6 ev ve su kuyuları inşa edilirken, hizmete alınan projeler için 5 ayrı noktada toplu açılış töreni düzenlendi.

İDDEF İcra Kurulu Başkanı Mehmet Turan'la birlikte Türkiye'den gelen yaklaşık 30 kişinin bulunduğu heyet, Pella, Niou, Godo, Nango ve Lapone kentlerindeki medreseleri ziyaret etti.

Bölgelerin yerel yöneticilerinin ve halkın yoğun ilgi gösterdiği törenlerde, Kur'an-ı Kerim tilavetinin yanı sıra ilahiler okunup dualar edildi.

Godo'daki açılış töreninin ardından AA muhabirine açıklama yapan İDDEF İcra Kurulu Başkanı Turan, 2011 yılında başkent Vagadugu'daki merkez medresenin açılmasıyla Burkina Faso'daki hizmetlerine başladıklarını dile getirerek, bu medresede yetişen talebelerin farklı noktalarda hoca olarak görevlendirildiğini anlattı.

İlk etapta yetiştirilen talebelerden 4'ünün Fildişi Sahilleri'nde, 16 tanesinin ise 8 ayrı köyde kurulan medreselerde hoca olarak istihdam edildiğini kaydeden Turan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"2011 yılında başlattığımız bu hizmet, merkez medresemizde 60 talebe, 8 köyde kurulan medreselerde ise toplam bine yakın talebe ve 28 görevli hocamız ile birlikte bereketli bir proje halini almış oldu. Biz sadece bu köyde değil Burkina Faso'daki 213 tane 'karye' diye isimlendirilen köylerde, yani küçük ilçelerde, önümüzdeki 10 yılda bu hizmetleri yaymayı planlıyoruz."

Turan, bölgeye hem insani hem de İslami hizmetleri beraberce götürmenin önemli olduğuna vurgu yaparak, "Amacımız, götürdüğümüz hizmetlerden sonra ayrılarak değil, bu kardeşlerimizin arasında bulunarak, içinde yaşayarak hizmetlerimizi devam ettirmek." diye konuştu.

Hizmet götürdükleri yerleri Türkiye'nin herhangi bir ilçesinden ayrı görmediklerini belirten Turan, "Bundan sonrası için de hizmet götürdüğümüz bu karyeler, bu ilçeler bizim hem hafızamızda hem kalbimizde hem de doğrudan ilgi alanımızda olacaklar. Bizim İnsana Değer Veren Dernekler Federasyonu olarak anlayışımız budur." değerlendirmesinde bulundu. 
Yorum Yazın