TİC Holding Header
  • USD 32.372
  • EUR 34.967
  • Altın 2323.91
  • BIST 100 8880.09
  • Dünya

İran SİHA'ları kopyaladı

Suriye'den Yemen'e, Irak'tan Lübnan'a Ortadoğu'nun birçok noktasında ABD ve müttefiki İsrail'le kozlarını paylaşan İran, bugün yeni silahlı insansız hava aracını (SİHA) tanıttı.
İran SİHA'ları kopyaladı
Geliştirilen Kaman-22 isimli geniş gövdeli muharebe dronenun menzili 3 bin kilometreyi bulacak ve İran medyasına göre 24 saat süreyle havada kalabilecek.

2021'in başlamasıyla Umman Körfezi ve Hint Okyanusu'ndaki tatbikatlarda füzeler ateşleyen İran'ın yeni SİHA'sını yerel medya sevinç çığlıkları atarak duyurdu.

Yerel medya, haberlerinde ayrıca İran ordusunun Ocak ayında yeni suikast dronelarını tanıttığını, söz konusu hava araçlarının 4 bin kilometre uzaklıktaki hedefleri vurabildiğini hatırlattı.

İran'ın yeni SİHA'sı Kaman-22'nin, ABD'nin 20 yıl önce ilk kez uçurduğu MQ-9 Reaper'a benzerliği dikkat çekici. Dünyadaki ilk vurucu SİHA olarak bilinen Reaper, yaklaşık 13 bin metre irtifaya çıkabiliyor.

Havada 20 saat kalabilen, 250 kilometre hız yapabilen söz konusu ABD droneu MQ-9 Reaper, aynı zamanda İran'ın Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'yi Bağdat Havalimanı'nda vuran hava aracı.

İran ordusu, tarihindeki ilk insansız hava aracı (İHA) ve silahlı insansız hava aracı (SİHA) tatbikatını başkent Tahran yakınlarındaki Simnan'da düzenlemişti.

İran tarafından üretilen yüzlerce drone'un yer aldığı tatbikatta yerdeki hedefler füzelerle vuruldu, havadan havaya füzeler ateşlendi, kamikaze dronelar dalışlar yapmıştı.

Reuters haber ajansı, İran ve bölgedeki diğer güçlerin son yıllarda Yemen, Suriye, Irak ve Körfez'in ağzındaki Hürmüz Boğazı'nda yoğun şekilde drone kullandığını aktarıyor.

İran ordusu, tatbikatta ilk kez silahlandırılmış bir insansız hava aracını da test etti. Yarı resmi Fars haber ajansı, droneların bombardıman, durdurma ve keşif gibi testlerden de geçtiğini yazmıştı.






Yorum Yazın