TİC Holding Header
  • USD 32.388
  • EUR 34.981
  • Altın 2331.671
  • BIST 100 8880.09
  • Dünya

Karadeniz'de sular ısınıyor

Rus medyası, Karadeniz kıyısındaki Kırım'da görülen Türk savaş gemisinin Rus ordusunu alarma geçirdiğini ileri sürüyor. Moskova'dan bugün yapılan açıklamada yeni bir savaş başlaması halinde yok edilecek ülkenin adı verildi, buna yanıt gecikmedi.
Karadeniz'de sular ısınıyor
Rusya Savunma Bakanlığı'na yakınlığıyla bilinen Avia.pro internet sitesi ise, Mart ayı sonunda Batı Karadeniz'de gerçekleşen NATO tatbikatı sırasında bir Türk savaş gemisinin Kırım kıyılarında görüldüğünü ve Rus ordusunun harekete geçtiğini iddia etti.

Habere göre, Türk gemisi Kırım'a yaklaşarak Rusya'ya meydan okudu, bunun üzerine Rus donanması ve yarımadaya yerleştirilen füze savunma sistemleri devreye sokuldu. Avia.pro ayrıca, Karadeniz'de altı Rus denizaltısının bulunduğunu da aktardı.

Kırım'a 2014 yılında el koyan Rusya ile NATO arasındaki köprüler, o tarihten bu yana tamamen atılmış durumda. ABD ve AB, Kırım'ı Rus toprağı olarak tanımayı reddediyor.

Ukrayna'nın doğusundaki gerilimin tırmanması üzerine bugün bir açıklama yapan Kremlin ise, Ukrayna sınırındaki Rus askeri hareketliliğinin savunma amaçlı olduğunu ve hiç kimseyi tehdit etmeyi hedeflemediğini savundu.

Ancak Kremlin'in açıklamasından kısa süre sonra Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova'nın Ukrayna'daki tehdidini açık açık dile getirdi ve uluslararası haber ajansları 'acil' koduyla Lavrov'un sözlerini duyurdu. Rus TASS ajansı, 'Lavrov, Donbas'ta yeni bir savaş başlatma girişiminin Ukrayna'yı yok edebileceğini düşünüyor' başlığıyla bir haberi servis etti.

Lavrov'un ABD'nin başını çektiği Batılı ülkeleri Ukrayna'yı kışkırtmaması için uyardığıni bildiren TASS, Rus Dışişleri Bakanı'nın söz konusu cümleleri Big Game programında kurduğunu aktarıyor.

Sevrgey Lavrov, "Rusya lideri Vladimir Putin kısa bir süre önce söyledi, açıklama bugün de geçerli, Donbas'ta bir saldırıyla denenecek yeni bir savaş Ukrayna'yı yok edecek" ifadesini kullandı.

UKRAYNA: HAZIRIZ
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'nın Ukrayna sınırındaki askeri hareketliliğine tepki gösterdi. Zelenskiy, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, provokasyonlara hazır olduklarını belirtti.

Askeri tatbikat şeklinde Ukrayna sınırında güç göstermenin ateşkes ve barış müzakerelerini baskı altına almak için bir girişim olduğunu vurgulayan Zelenskiy, "Ordu sadece güç ve kuvvet değildir, ayrıca akıl ve dengedir." ifadelerini kullandı.

Öte yandan sosyal medyada, Ukrayna birliklerinin hareketlerini gösteren görüntüler dolaştı.

Ukrayna'nın doğusunda Rus yanlısı ayrılıkçılar ve Ukrayna ordusu arasında yükselen tansiyon, son günlerde Washington-Moskova hattındaki en sıcak başlık. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukraynalı mevkidaşı Dmitro Kuleba'yla telefon görüşmesi gerçekleştirdi ve Moskova'nın 'agresifliği' karşısında Washington'ın Kiev'in yanında olduğunu söyledi

ABD Dışişleri'nden yapılan resmi açıklamada, "Bakan Blinken, Rusya'nın Donbas ve Kırım'da devam eden agresifliği karşısında Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne olan sarsılmaz bağlılığını yeniden teyit etti" denildi.

Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'ta son sıcak çatışma, 26 Mart tarihinde yaşandı. Rus yanlısı ayrılıkçıların açtığı ateşte, dört Ukrayna askeri yaşamını yitirdi.

Ukrayna lideri Vladimir Zelensky, yedinci yılına giren ve 13 bini aşkın insanın hayatını kaybettiği çatışma bölgesini Şubat ayında askeri üniforma ve kurşun geçirmez yelekle ziyaret etmişti.

NATO, TARİHİN EN BÜYÜK KAPIŞMASINI DUYURDU
NATO, Rus savaş uçaklarının Kuzey Atlantik, Kuzey Denizi, Baltık Denizi ve Karadeniz'de ittifaka ait jetler tarafından Pazartesi günü durdurulduğunu resmen açıkladı.

Altı saatte 10 kez gerçekleşen havada kapışma, bugüne kadar kozların paylaşıldığı en büyük olay olarak tarihe geçti. NATO, Rus jetlerinin sivil uçaklara tehdit oluşturduğunu belirtiyor.

NATO açıklamasına göre Norveç F-16'ları iki Tu-95'in önünü Norveç kıyılarında kesti, birkaç saat sonra iki Tu-160 bombardıman jeti de yine Norveç güçleri tarafından engellendi.

Karadeniz semalarında görülen Rus savaş uçakları için Türkiye, Romanya ve Bulgaristan'dan çok sayıda jet havalandı. Kuzey Denizi'nde uçan Rus jetleri için ise İngiliz ve Belçika hava kuvvetleri harekete geçti.

Rusya'nın Avrupa'nın göbeğindeki toprağı Kaliningrad yakınlarında, Baltık Denizi'nde havalanan bir Rus deniz devriye uçağının önü ise İtalyan savaş uçakları tarafından kesildi.

NATO, resmi Twitter hesabında olayı Rus uçaklarını önleyen Türkiye, Belçika, İtalya, Romanya, Bulgaristan, İngiltere ve Norveç bayraklarını paylaşarak duyurdu.

İngiltere Savunma Bakanlığı, hafta başında bir Rus bombardıman uçağının Kuzey Denizi üzerinde uçması üzerine Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne ait Typhoon jetlerinin havalandığını açıklamıştı.

Rus medyası, yalnızca altı saat içinde birçok farklı yerde Rus filosunun NATO'nun hava savunma sistemini zorladığını, ittifakın kurulduğu 1949'dan bu yana havada en büyük restleşmenin yaşandığını yazdı.

RUS DENİZALTISI ABD UÇAK GEMİSİNİN PEŞİNDE
Son olarak Yunanistan'ın Girit Adası'nda demirleyen ABD uçak gemisi USS Eisenhower'ın bir Rus denizaltısı tarafından takip edildiği, yine Rus medyasına yansıyan gelişmeler arasındaydı.

İLK KAPIŞMA KARADENİZ'DE
Çanakkale ve İstanbul boğazlarından geçerek Karadeniz'e ulaşan ABD savaş gemisi Donald Cook, USS Porter ve USNS Laramie'ye katıldı. ABD ordusu, görevin Rusya'nın giderek daha saldırgan hale gelen hamlelerine yanıt olduğunu açıkladı. Geminin Karadeniz'e açılmasından günler sonra ise neredeyse şimşek yüklü bulutlar havada çarpışıyordu, Rus savaş uçaklarının tehlikeli manevrası gerçekleşti.

ABD'nin Avrupa Donanma Kuvvetleri'nin Twitter hesabından paylaştığı görüntüde, bir Su-24 Rus jetinin donanma gemilerine yaklaştığı görüldü

ABD ordusu, oldukça alçaktan uçan jetin uluslararası sularda seyreden gemilerin yanından geçtiğini duyurdu, Rusya'dan henüz konuyla ilgili bir açıklama yapılmadı. Washington, geçtiğimiz yıl Ağustos ayında ünlü bombardıman uçağı B-52'yi Karadeniz üzerinde uçurmuş ve bu sırada yine tehlikeli bir yakınlaşma gerçekleşmişti.

ABD'DEN TARİHİ ADIM
ABD'deki iktidar değişikliğiyle birlikte iki ay içerisinde Rusya ve ABD jetleri birçok yerde karşı karşıya geldi, Biden tarihte ilk kez Kuzey Kutbu için B-1 bombardıman uçaklarını Norveç'e gönderdi. Biden'ın başkanlık koltuğuna oturur oturmaz ilk hamlelerinden biri, ünlü bombardıman uçakları B-1B Lancer'ları Rusya'ya karşı Norveç'e sevk etmek oldu.

CNN INTERNATIONAL DUYURDU
CNN International'ın dünyaya duyurduğu haber resmen doğrulandı, ABD'nin Avrupa-Afrika Hava Kuvvetleri tarihi anları gösteren fotoğrafları internet sitesinden yayınladı. ABD'de 20 Ocak'ta başkanlık koltuğuna oturan Joe Biden, görev süresinin ilk ayı dolmadan Rusya'ya rest çekti ve ünlü B-1B Lancer bombardıman uçaklarını Norveç'e gönderdi.

ABD'nin Avrupa Hava Kuvvetleri, Teksas'taki Dyess Hava Üssü'nden havalanan B-1B'lerin Norveç'teki Orland Hava Üssü'ne 24 Şubat tarihinde inerek tarihte bir ilki gerçekleştirdiğini açıkladı. Uçaklarla birlikte 200 kadar ABD askerinin de Norveç'e sevk edildiği aktarılıyor.

B-1B'lerin Norveç'e sevk edileceğini ilk kez haberleştiren CNN, ABD Başkanı Joe Biden'ın Rusya'ya açık bir şekilde mesaj verdiğini aktarmıştı. Uluslararası kanalın Pentagon muhabiri Barbara Starr, şimdiye kadar kutuplardaki askeri görevlerin çoğunlukla İngiltere tarafından icra edildiğini, ABD'nin Rusya'nın muhtemel saldırganlıklarına karşı hızlı yanıt vermek için harekete geçtiğini bildirmişti.

Kuzey Kutbu'na kuş uçuşu yaklaşık 3 bin kilometre uzaklıktaki hava üssüne konuşlanacak dört bombardıman uçağının görev bölgesi, kutup dairesi ve Rusya'nın kuzeyindeki uluslararası hava sahası.

ABD Hava Kuvvetleri Sekreteri Barbara Barrett, Donald Trump'ın başkanlığı sürerken geçen yaz mevsiminde Rusya'nın Kuzey Kutbu'na füze sistemleri ve hava varlıkları konuşlandırdığını söylemişti.ABD Hava Kuvvetleri Sekreteri Barbara Barrett, Donald Trump'ın başkanlığı sürerken geçen yaz mevsiminde Rusya'nın Kuzey Kutbu'na füze sistemleri ve hava varlıkları konuşlandırdığını söylemişti.

RUS DENİZALTILARI BUZLARI KIRDI
NATO ile Kuzey Kutbu için karşı karşıya gelen Rusya, Mart ayı sonlarında tatbikata girişip nükleer füzelerle donatılan üç denizaltıyı bölgeye göndererek ABD'ye yanıt verdi.

Rusya Savunma Bakanlığı'nın Twitter hesabına sabitlenen görüntülerde, üç nükleer denizaltının Kuzey Kutbu'nda buzları kırarak yüzeye çıktığı görüldü.

Rus medyası söz konusu adımı büyük bir zafer olarak sayfalarına taşırken, denizaltıların ilk kez aynı anda 1,5 metre kalınlığındaki buzları paramparça ederek yüzeyde göründüğü aktarıldı.

Rus medyası söz konusu adımı büyük bir zafer olarak sayfalarına taşırken, denizaltıların ilk kez aynı anda 1,5 metre kalınlığındaki buzları paramparça ederek yüzeyde göründüğü aktarıldı.

Kuzey Kutbu'nda 20 Mart'tan bu yana süren Umka-21 adlı bir tatbikata yüzlerce asker katılıyor ve bölgedeki hava sıcaklığının eksi 30 dereceyi bulduğu rapor ediliyor.

Rus denizaltılarının buzları kırmasından birkaç gün sonra ise, gerilim biraz daha güneye, Kuzey Denizi'ne taşındı. İngiliz medyası, Rus jetlerinin Kuzey Denizi'nde durdurulduğunu 'son dakika' olarak duyurdu.

REKABET KUZEY KUTBU'NA KAYDI
ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Rusya'nın kutup dairesini askerileştirmesinden ve doğal kaynaklara ulaşıp muhtemel erişim rotalarını kapatmasından ciddi şekilde endişe duyuyor.

Yer altındaki askeri tesisleri de imha edebilecek nükleer füze ve bombalar taşıma kapasitesine sahip B-1'ler, ABD tarafından daha önce Kuzey Kore'ye gözdağı vermek için uçurulmuş ve söz konusu adım dünyada büyük ses getirmişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de ülkesinin bölgede talep ettiği toprak yüzeyinin altında 30 trilyon dolarlık petrol olduğunu söyledi.

ABD'de hazırlanan bir rapora göre Rusya'nın mevcut Kuzey Kutbu planları arasında 10 arama ve kurtarma istasyonu, 16 denizaltı limanı, 13 hava alanı ve 10 savunma sahası açılması yer alıyor.

Katarzyna Zysk, Rusya'nın bölgeyi kontrol etmeye odaklanan kara kuvvetlerini güçlendirdiğini söylüyor. Malte Humpert ise inşası süren pek çok yapının Soğuk Savaş'ı yeniden canlandıran üsler olduğunu vurguluyor:

"Bunu yaparken Rusya'nın önceliğinin hipersonik füzelere sahip Kuzey filosunu korumak olduğunu düşünüyorum." Rusya'nın hipersonik füze test programı hakkında çok az şey biliniyor.

Ancak geçen yıl ilk kez bir MIG 31k Interceptor jetinin, Rus Kutup bölgesinde hipersonik füzesi üzerinde bir test gerçekleştirdiği bildirildi. Bu füzeler, ses hızının yaklaşık beş katı hızda hareket edebiliyor ve bu da onların takibini diğer füzelere göre daha zor bir hâle getiriyor.
Yorum Yazın