• Dünya

Kurram Pervez serbest bırakıldı

Hindistan'ın Cammu Keşmir bölgesinde gözaltındaki insan hakları savunucusu Kurram Pervez serbest bırakıldı.
Kurram Pervez serbest bırakıldı
AA - Hint yetkililerin, iki yıla kadar yargısız gözaltına izin veren Kamu Güvenliği Yasası maddelerine dayanarak alıkoyduğu Pervez, yerel mahkemenin gözaltının yasa dışı olduğu hükmünün ardından özgürlüğüne kavuştu.

Mahkeme, Pervez'in keyfi olarak tutuklandığı, tedbiri alan otoritelerin yetkilerini suistimal ettiği kararını verdi.

Merkezi Keşmir'de bulunan insan hakları kuruluşu Cammu Keşmir Sivil Toplum Koalisyonunun koordinatörlüğünü ve sözcülüğünü yapan Pervez, 16 Eylül'den bu yana gözaltında tutuluyordu.

Pervez, gözaltına alınmasından kısa süre önce, Yeni Delhi Havalimanı'ndan İsviçre'ye gitmek için uçağa binmek üzereyken, elinde vizesi ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyinden gelen toplantı davetiyesi olduğu halde, göçmenlik memurları tarafından engellenmişti.

Yeni Delhi'den Srinagar'a dönüşünde gözaltına alınan, ardından yerel mahkeme tarafından serbest bırakılan Pervez, daha cezaevinin kapısından çıktığı anda bu kez Kamu Güvenliği Yasası kapsamında "barışı ihlal" suçlamasıyla yeniden gözaltına alınmıştı.

Uluslararası insan hakları örgütleri, akademisyenler, Birleşmiş Milletler Gözaltında Zorla veya Gönülsüz Kayıplar Çalışma Grubu ve BM özel raportörleri, Pervez'in serbest bırakılması için çağrı yapmıştı.

Cammu Keşmir Sivil Toplum Koalisyonu, Pervez'in serbest kalmasının ardından yaptığı açıklamada 39 yaşındaki hak savunucusunun özgürlüğü için dayanışma sergileyen tüm yerel ve uluslararası destekçilere teşekkür etti.

Açıklamada "Kurram Pervez'in özgürlüğü için verilen mücadele, tüm haksız gözaltılara, devlet dokunulmazlığına ve Kamu Güvenliği Yasası gibi baskıcı yasalara karşı verdiğimiz mücadelenin parçasıdır. Bu vesileyle bölgemizde hakikat, adalet ve insan hakları için verdiğimiz mücadeledeki kararlılığımız sürdüreceğimizi bir kez daha yineleriz." ifadesi kullanıldı.
Yorum Yazın