• Dünya

Suriye'de 'ruhsatsız eczane' tehlikesi

Suriye'de sağlık sorunları tıbbi malzeme ile ilaca olan ihtiyacı artırırken, sayıları hızla çoğalan ruhsatsız eczaneler de insanların sağlığını tehdit ediyor.
Suriye'de 'ruhsatsız eczane' tehlikesi
AA - İç savaşın 5 yıldır devam ettiği Suriye'de, Esed güçleri ve Rusya'nın bombardımanına maruz kalan bölgelerdeki sivil halk, devam eden savaşın yanı sıra sağlıklarını tehdit eden birçoğu ruhsatsız ve eczacılık eğitimi almayan insanların işlettiği eczanelerin artması sebebiyle mağduriyet yaşıyor.

İdlib'in güneyindeki Kefr Nebl ilçesinde eczacılık yapan Ummu Emced, Suriye'de biraz parası olan ve ilaçlar hakkında yüzeysel bilgiye sahip herkesin ruhsat olmadan bir eczane açma imkanına eriştiğini belirtti.

Eczacılık konusunda bilgi ve diploma sahibi olmayan kişilerin ticari gayeler gözeterek gelişigüzel açtıkları eczanelerin halk sağlığını tehdit ettiğini vurgulayan Ummu Emced, "Eczacılık mezunlarının çoğunun Suriye'yi terk etmesi sebebiyle ülkedeki ruhsatlı eczane sayısında düşüş yaşandı." dedi.

Hastalara yanlış ilaçlar veriliyor
İdlib kırsalındaki bir hastahanede doktor olarak görev yapan Malik Ebu Abdullah da yanlış ilaç kullanımı sebebiyle durumu kötüye giden ya da zarar gören çok sayıda vakanın kendilerine geldiğini ifade etti.

Baş ağrısı sebebiyle ruhsatsız bir eczaneye başvuran kadına, hamilelerin kullanmaması gereken bir ilaç verildiğini anlatan Ebu Abdullah "Hamile bir kadına kullanmaması gereken ilaç verilmiş, bu kadın daha sonra karın ağrısı şikayetiyle hastahaneye geldi. Kadının hayatını kurtarmak için hamileliğini sonlandırmak zorunda kaldık." diye konuştu.

Ebu Abdullah muhaliflerin kontrolü altında bulunan yerlerdeki ruhsatsız eczanelerin sayısı hakkında kapsamlı bir istatistik çalışması yapılmadığını ancak halihazırda 35 bin kişinin yaşadığı Kefr Nebl Sağlık Müdürlüğünün yaklaşık 40 ruhsatsız eczane tespit ettiğini aktardı.

Suriye'nin İdlib kentindeki Geçici Suriye Hükümeti'ne bağlı sağlık müdürlüğünün söz konusu durumun önüne geçmek geçen yılın sonunda kusurlu eczanelerin kapatılması, eski eczanelere ruhsatlarını onaylatmaları, yenilerine de ruhsatlarını müdüriyete tebliğ etmeleri için süre tanınması yönünde karar almıştı ancak söz konusu kararlar uygulanmadı.
Yorum Yazın