• Dünya

Uygur şarkıcı Raşida Davut'a 'bölücülük' suçlamasıyla 15 yıl hapis cezası

Doğu Türkistanlı dünyaca ünlü ses sanatçısı Raşida Davut'un çıkarıldığı gizli bir mahkemece 15 yıl hapis cezasına çarptırıldığı ortaya çıktı.
Uygur şarkıcı Raşida Davut'a 'bölücülük' suçlamasıyla 15 yıl hapis cezası
Şincan Mukam Topluluğu üyesi Davut'un, Pekin yönetimi destekli Urumçi Halk Mahkemesi tarafından "bölücülük" yaptığı gerekçesiyle 2019 sonunda yargılanarak 15 yıl cezaya çarptırıldığı bildirildi.

RFA'nın birçok kaynakta doğrulattığı habere göre, 1990'larda popüler olan, çok sayıda solo albüme imza atan ve şarkılarında ağırlıklı olarak 'aşk'ı işleyen kadın sanatçı, cezaevine gönderildi.

Mahkeme ise kararla ilgili herhangi bir açıklamada bulunmadı, gelen sorular da yanıtsız bırakıldı.

Bazı kaynaklar da uzun süredir ortada görünmeyen sanatçının 2018 ile 2019 yılları arasında Doğu Türkistan genelinde yaygın olan toplama kamplarından birinde tutulduğunu belirtti.

Ancak söz konusu iddia, bağımsız kaynaklarca henüz doğrulanmadı.

Raşida Davut'un ailesi Amerika Birleşik Devletleri'nin Virginia eyaletinde yaşıyor.

Aktivistler, Doğu Türkistanlıların aile üyelerinin yurt dışında yaşaması ya da onlarla irtibat kurmasının toplama kamplarına gönderilmek için önemli bir sebep olduğunu belirtiyor.

Doğu Türkistan genelinde bin 200'den fazla toplama kampı olduğu biliniyor.

Çin hükümetinin 'yeniden eğitim merkezi' ya da mesleki eğitim merkezi' olarak lanse ettiği merkezler, Birleşmiş Milletler ve diğer insan hakları örgütlerine göre toplama kampı olarak kabul ediliyor.

Doğu Türkistan genelinde çok sayıda bilim insanı, sanatçı, şarkıcı, profesör ve kanaat önderi, 'bölücülük' iddiasıyla ya toplama kampına ya da cezaevlerine gönderiliyor.

Kaynak: Euronews, RFA
Yorum Yazın