TİC Holding Header
  • USD 32.368
  • EUR 35.088
  • Altın 2324.082
  • BIST 100 9129.19
  • Eğitim

Öğrenciler alternatif ülkeleri tercih ediyor

Üniversite ve dil eğitimi almak için binlerce öğrencinin seyahat ettiği ABD’nin vize işlemlerini askıya alması, eğitim amacıyla ABD’ye gitmeyi planlayan öğrencilerin alternatif ülkeleri tercih etmesine sebep oldu.
Öğrenciler alternatif ülkeleri tercih ediyor
İHA - ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı Metin Topuz’un tutuklanmasının ardından Türkiye’deki göçmen olmayan vize hizmetlerini askıya alması, eğitim için ABD’ye gitmeyi planlayan öğrencilerin İngiltere, Kanada ve Malta gibi alternatif ülkeleri tercih etmesini sağladı.

Educenter Yurt Dışı Eğitim Danışmanlığı Genel Müdürü Önder Bal, vize krizinin ardından birçok öğrenciyi başka ülkelere yönlendirdiklerini belirtti. Bal, ABD’ye alternatif olarak en çok İngiltere, Kanada ve Malta’nın tercih edildiğini ifade ederek, “Yabancı dili çok iyi seviyede öğrenmek, istedikleri bölümü okuyabilmek, daha iyi bir kariyer planı yapabilmek, yurt dışı vizyonu kazanmak, farklı kültürleri tanımak, uluslararası staj/iş deneyimi elde edebilmek gibi nedenlerle Türk gençleri yurt dışı eğitimi tercih ediyor. Başta Mühendislik olmak üzere İşletme, Ekonomi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, İletişim, Psikoloji, İngilizce, Turizm gibi bölümler her zaman yurt dışı eğitim tercihlerinde ön planda yer almaktadır. Türk öğrencilerin yarısından fazlası ABD ve İngiltere’yi tercih ediyorlar. Fakat vize işlemlerinin askıya alınması pazarda büyük bir ağırlığı bulunan ABD’ye alternatif olarak başka ülkeleri sunmamızı sağladı. Eğitim almak için kısa süre içerisinde yurt dışına çıkmak isteyen öğrencileri başka ülkelere yönlendiriyoruz. İngiltere, Kanada ve Malta bu ülkeler arasında ön planda. Bunun dışında kalan İrlanda, Avustralya, Yeni Zelanda gibi ülkeler de Türk öğrenciler tarafından yurt dışı eğitim için tercih edilen ülkeler arasında” dedi.

“KRİZİN EN KISA ZAMANDA ÇÖZÜLMESİNİ ARZU EDİYORUZ”

Bal, Türkiye’de vakıf üniversitelerinin eğitim maliyetleri ile yurt dışındaki üniversitelerin eğitim maliyetlerinin birbirine yaklaşmasıyla öğrencilerin yurt dışındaki üniversiteleri eskiye nazaran daha fazla tercih ettiğini belirterek, “Son yıllarda hayata geçirilen her vilayete bir devlet üniversitesi açılması düşüncesiyle yeni açılan devlet üniversiteleri ve bunun yanında da bundan daha hızlı bir şekilde sayıları artan vakıf üniversiteleriyle üniversite sayımız 200’e yaklaştı. Bu durum göz önüne alındığında özellikle vakıf üniversitesi maliyetlerinin son yıllardaki artışıyla yurt dışında eğitim maliyetleriyle yurt içi eğitim maliyetleri birbirine yaklaştı. Bu durum da özellikle vakıf üniversitesi tercih etmeyi planlayan kişiler için yurt dışı eğitimin daha iyi bir seçenek olarak ele alınmasına yol açtı ve bu nedenle de Türk öğrencilerin yurt dışı eğitim tercihi son yıllarda bir artış gösterdi. Öğrencileri başka ülkelere yönlendiriyoruz fakat özellikle ABD’ye gitmek isteyen öğrencilerimiz de var. Bu sorunun çözülmesi ABD’ye gitmek isteyen öğrencilerimiz açısından iyi olacaktır. Krizin en kısa zamanda çözülmesini arzu ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Yorum Yazın