TİC Holding Header
  • USD 32.347
  • EUR 35.114
  • Altın 2309.788
  • BIST 100 8880.09
  • Ekonomi

Enflasyonda beklediğimiz oranların üzerinde bir rakamla karşılaştık

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, enflasyon rakamlarına ilişkin, 'En kötüyü geride bıraktık. Hedeflerde negatif yönlü değil, tam tersi pozitif yönlü gelişmeleri önümüzdeki süreçte çok daha net göreceğiz.' dedi.
Enflasyonda beklediğimiz oranların üzerinde bir rakamla karşılaştık
AA - Berat Albayrak, NTV Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen'in sorularını yanıtladı.

Eylül ayında yüzde 3.46 artması beklenen enflasyonun yüzde 6.30 oranında gerçeklesiyle ilgili olarak açıklamalarda bulunan Albayrak, "Beklediğimiz oranların daha üzerinde bir rakamla karşı karşıya kaldık." dedi.

Albayrak, "Piyasadaki fiyatlama ölçüsünde fırsatçılık, stokçuluk, spekülatif fiyatlama davranışının algı değil, gerçek olduğunu ortaya koydu." ifadesini kullandı.

'EN KÖTÜSÜNÜ GERİDE BIRAKTIK'

Albayrak, "En kötüyü geride bıraktık" görüşünü dile getirdiği açıklamasına "Trend ekim ayıyla birlikte kırılacak. Haftaya enflasyonla mücadele çerçevesini açıklayacağız" diye devam etti.
"Dengelenme sürecini görmeye başladık. Ticaret erbabı ve bunun takibi çok önemli" görüşünü dile getiren Albayrak, şunları kaydetti:

Enflasyon rakamlarına ilişkin, "En kötüyü geride bıraktık, eylül ayı beklentiler açısından en kötünün olduğu aydı." değerlendirmesinde bulunan Albayrak, ağustostan itibaren son iki ayda yaşanan sürecin doğru tanımlanması gerektiğini dile getirdi.

Albayrak, ilk olarak kur özelinde spekülatif bir süreç yaşandığını ve bunun püskürtüldüğünü, eylülde de likidite özelinde ve bankacılık sektörü içinde bir sürecin yaşandığını ve atlatıldığını vurgulayarak, "Bu süreçte attığımız adımlarla birlikte, ekonomide birkaç aydır yaşanan sürecin etkilerinin kalıcı değil, artık bu süreci geride bırakarak daha somut, gerçekçi ve güvenli adımlarla yürüyeceğimizin sinyallerini almaya başladık." ifadesini kullandı.

İhracat ve ithalat dengesindeki olumlu gelişmelere ve dengelenme sürecine işaret eden Albayrak, spekülatif atakların püskürtülmesiyle kurda bir istikrar ve daha iyi değerlenme sürecinin başladığını bildirdi. Albayrak, bu ay itibarıyla yapısal reformlar, tarımsal izleme komitesi, Hal Yasası gibi alanların yanı sıra Mecliste atılacak adımlarla bu sürecin daha güçlü seyredeceğine dikkati çekerek, "Ekimle başlayan kasım ve aralıkla devam eden sürecin yıl sonuna kadar hedeflere yakın düzeyde gerçekleşeceğini görüyoruz. Bu trendin ekimle birlikte kırılacağını görüyoruz ve bununla birlikte tüm adımları atacağız." değerlendirmesinde bulundu.

'VATANDAŞIMIZ DEDİKODUYLA ZİHNİNİ TESLİM ETMESİN'

Kamuda tasarruf süreciyle ilgili konuşan Albayrak, "Türkiye'de sistem değişimi yaşadık. Türkiye rekabetçi bir pozisyona doğru ilerliyor. Yabancı firmalarla çalışılıyor deniyor. Devlet bu firamlarla dün çalıştı bugün de çalışıyor, ileride de çalışacak." dedi. Albayrak, "Türkiye'den de danışman hocalardan katkı aldık. Biz yeni dönemde bir dönüşüm ofisi kurduk, görevine başladı. Bu yerli-milli ekip oluşturduk." diye konuştu.

"Birçok firmadan dünyadaki örneklerle ilgili analiz ve raporlar aldık. Toplam üretilen elektrikte yerli payını artıracağız" bilgisini veren Albayrak, devamında şu ifadeleri kullandı:
"Biz birçok firmadan dünyadaki örneklerle ilgili analiz ve raporlar aldık. Toplam üretilen elektrikte yerli payını artıracağız. Son rakam bu yıl geçen yıla göre yüzde 4'e yakın artış var. Yüzde 47'ler yüzde 51'lere çıkmış. Herkesin aklını alıp biz yöneteceğiz. Dedikoduyla vatandaşımız zihmini teslim etmesin. Bu ülkeyi en ufak bir sekteye uğratmadan güçlü Türkiye yolculuğunda ilerliyoruz. Birçok firmadan Dönüşüm Ofisi ile ilgili biz raporlama aldık. Sadece bu firmadan değil. Türkiye'ye özgün kendi modelimizi uygulama noktasında kendi milli aklımızı ortaya koyarak ofisi kurduk. Ofisin başında biz varız. Yarın öbür gün başka akıllara da soracağız."

"Önümüzdeki hafta süreci başlatacağız"

Albayrak, enflasyonla topyekun mücadeleye yönelik soru üzerine şunları kaydetti:
"Paydaşların tamamıyla önden görüşme sürecine bu hafta başladık, yarın ve ertesi gün de devam edecek. Önümüzde hafta genel çerçevede fiyatlama, indirim, sorumluluk alma, tüm paydaşlarla hep birlikte elini taşın altına koyma noktasında bir süreci başlatacağız. Hep birlikte mücadele etmek, bu sürecin içinde çok daha güçlü ve hızlı netice almak açısından elzem. Özellikle enflasyon fiyatlamasını etkileyen sektörler başta olmak üzere, paydaşlarla ayrı ayrı görüşmelerimizi yapıp, kritik eşiği etkileyen konuları sektör ve firma temsilcileriyle ele alacağız. Önümüzdeki hafta büyük ihtimalle genel bir kamuoyu açıklamasıyla bunun topyekun mücadele gerektirdiğini hep birlikte seslendireceğiz."
Yorum Yazın