TİC Holding Header
  • USD 32.354
  • EUR 35.154
  • Altın 2307.984
  • BIST 100 8880.09
  • Ekonomi

IMF, Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nu güncelledi

IMF, güncellediği DEG Raporu'nda 2017 ve 2018 yıllarına yönelik küresel büyüme beklentilerini sırasıyla yüzde 3,5 ve 3,6'da sabit tuttu.
IMF, Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nu güncelledi
AA - Uluslararası Para Fonu (IMF), ABD, Birleşik Krallık ve Suudi Arabistan'a yönelik büyüme beklentilerini düşürürken, Avro Bölgesi, Japonya ve Çin'e ilişkin büyüme tahminlerini ise yükseltti.

IMF, Dünya Ekonomik Görünüm (DEG) Raporu'nu "Güçlenen Toparlanma" başlığıyla güncelledi.

Dünya ekonomisindeki iyileşmenin ivme kazandığı vurgulanan raporda, 2017 ve 2018 yıllarına yönelik küresel büyüme beklentileri sırasıyla yüzde 3,5 ve 3,6'da sabit bırakıldı.

Buna karşın, ABD'ye ilişkin büyüme tahminlerini nisanda yayınlanan önceki DEG raporuna kıyasla aşağı çeken IMF, raporunda negatif revizyona ABD Başkanı Donald Trump'ın mali politikalarının beklentilere kıyasla daha az genişlemeci olacağını gerekçe gösterdi.

Bu çerçevede, ABD ekonomisinin yeni büyüme beklentileri bu yıl için yüzde 2,3'ten yüzde 2,1'e ve gelecek yıl için yüzde 2,5'ten yüzde 2,1'e indirildi.

Avro Bölgesi, Kanada ve Japonya'nın beklentileri yükseltildi
Diğer taraftan, kuruluşun gelişmiş ülkeler kategorisinde yer alan Avro Bölgesi, Japonya ve Kanada'nın 2017 beklentilerini yeniden yukarı yönlü revize edilmesi dikkati çekti.

Raporda, siyasi risklerin azaldığı Avro Bölgesi'ne ilişkin bu yılki büyüme tahmini yüzde 1,7'den yüzde 1,9'a ve 2018 tahmini de yüzde 1,6'dan yüzde 1,7'ye yükseltildi.

IMF'nin Avro Bölgesi'ne yönelik beklentilerini yukarı çekmesinde Almanya, İtalya, Fransa ve İspanya'ya yönelik projeksiyonların yükseltilmesi belirleyici oldu.

En yüksek revizyon Kanada'ya
Raporda, Japonya'ya yönelik 2017 beklentisi 0,1 puan artışla yüzde 1,3'e güncellenirken, 2018 beklentisi yüzde 0,6 sabit tutuldu.

Kanada ise bu yılki büyüme beklentisinin 0,6 puan artışla 2,5'e revize edilmesiyle, raporda en yüksek pozitif revizeyi gören ülke niteliğini kazandı. Öte yandan, ülkenin 2018 büyüme beklentisi ise yüzde 2,0'den yüzde 1,9'a çekildi.

Çin'in büyüme beklentileri yukarı revize edildi
Rapora göre, IMF'nin gelişmekte olan ekonomilere yönelik bu yılki büyüme beklentisi yüzde 4,5'ten yüzde 4,6'ya yükseltilirken, gelecek yıla yönelik büyüme tahmini yüzde 4,8'de bırakıldı.

Bu grup içerisinde Çin, Güney Afrika ve Meksika'ya yönelik 2017 büyüme beklentileri yukarı yönlü revize edildi.

IMF ekonomistleri, Çin'in 2017 büyüme beklentisini yüzde 6,6'dan yüzde 6,7'ye ve 2018 büyüme beklentisini yüzde 6,2'den yüzde 6,4'e çıkardı. Meksika ve Güney Afrika'nın bu yılki büyüme beklentileri 0,2 puan artışla sırasıyla yüzde 1,9 ve yüzde 1,0'e revize edildi.

Öte yandan, Rusya ve Hindistan'a yönelik büyüme rakamları değiştirilmedi. Kuruluş, Rusya'nın hem bu ve hem de gelecek yıl yüzde 1,4 genişlemesini öngörüyor. Hindistan'ın ise 2017'de yüzde 7,2 ve gelecek yıl yüzde 7,7 büyümesi bekleniyor.

Suudi Arabistan ise yükselen ve gelişmekte olan ekonomiler arasında büyüme beklentileri aşağı çekilen tek spesifik ülke oldu.

Brexit müzakereleri, Çin'in kredi borcu ve Trump'ın politikaları
IMF, güncellediği DEG raporunda global ekonomik risklerin kısa vadede dengeli gözükmesine karşın orta vadede aşağı yönlü olduğuna da işaret etti.

Bu riskler arasında Trump yönetiminin ekonomik politikalarına ve ABD Merkez Bankasının sıkılaştırma hızına yönelik belirsizlik, Avrupa'da Brexit müzakereleri ve Çin'in artan kredi borcunun yarattığı finansal dengesizlikler öne çıkarıldı.

Ayrıca ABD gibi gelişmiş ülkelerin korumacı ticaret politikalarına yönelmesinin küresel tedarik zincirlerine zarar verebileceği ifade edilen raporda, bunun özellikle gelişmekte olan ülkeleri olumsuz etkileyebileceği vurgulandı.

"Türkiye'nin ihracatı güçlü toparlandı"
IMF'nin raporunda Türkiye'ye ilişkin tek değerlendirmeye ise "Yükselen ve Gelişen Avrupa" başlığı altında yer verildi.

Söz konusu ülke grubundaki büyümenin, Türkiye’ye ilişkin pozitif beklentilere paralel olarak hızlanacağı belirtilen raporda, "Türkiye'nin ihracatı 2016'nın son ve 2017'nin ilk çeyreğinde güçlü toparlandı." ifadesi kullanıldı.

Raporda ayrıca Türk mallarına yönelik dış talebin Avro Bölgesi ülkelerine yönelik olumlu beklentilerle artabileceğine işaret edildi.

Buna karşın, sınırlı sayıda ülkenin yer aldığı büyüme beklentileri tablosunda Türkiye'ye yer vermeyen IMF, nisanda yayınladığı bir önceki raporda Türk ekonomisinin bu yıl yüzde 2,5 ve gelecek yıl yüzde 3,3 genişleyeceği öngörüsünde bulunmuştu.
Yorum Yazın