TİC Holding Header
  • USD 32.428
  • EUR 35.064
  • Altın 2326.442
  • BIST 100 8880.09
  • Ekonomi

İTO kesenin ağzını açtı

İstanbul Ticaret Odası Suriye'li mülteciler için Yönetim Kurulu kararıyla ödenek sınırı koymadan yardım kararı aldı
İTO kesenin ağzını açtı
Seyfi Akil - İstanbul Ticaret Odası(İTO),  Şubat ayı olağan toplantısını Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi’nin katılımı ile gerçekleşti. Toplantının açılış konuşmasını yapan İTO Başkanı İbrahim Çağlar, Suriye’li mülteciler ile ilgili olarak yaptığı açıklamada hiçbir bütçeye sınırı koymadan mültecilerin yanında olacaklarını ifade etti.
 
ÇAĞLAR: GEMİ ROTASINA GERİ DÖNDÜ
İstanbul Ticaret Odası 19.dönem 37. Olağan toplantısını Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi’nin katılımı ile gerçekleşti. Toplantının açılış konuşmasında oda başkanı İbrahim Çağlar, 2016 yılının daha çetin ve zor geçeceğini ifade ederek Türkiye olarak siyasi istikrarın sağlanmasından dolayı daha güçlü olduğunu vurguladı. Çağlar sözlerine şöyle devam etti: ‘2015 yılının son günlerinde 2016 yılının daha zor ve daha çetin geçeceğini söylemiştik. Türkiye, son yıllarda yakaladığı siyasi istikrardan dolayı bu olumsuz tablodan en az etkilenen ülke olacaktır. Daha güçlüyüz çükü siyasi istikrarı yakaladık. Gemi rotasına geri döndü.’ Küresel gelişmeleri de değerlendiren Çağlar, hala dünya ekonomisinden istenilen payı alamadıklarını belirtti. FED’in faiz kararlarına ve Japonya da son günlerde yaşanan ekonomik gelişmelere de değinen Çağlar, dünya coğrafyasında ki bu gelişmelere rağmen Türkiye ekonomisinin bu olaylar arasından büyüyerek sıyrıldığını vurguladı.
 
İTO’DAN MÜLTECİ HAMLESİ
Son dönemde Suriye’deki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan mülteciler  ile ilgili de konuşan Çağlar, Yönetim Kurulu olarak bu olayın yakın takipçileri olacaklarını, taşın altına  ellerini sokacaklarını söyledi. Yönetim Kurulu kararı ile bu insanların her türlü ihtiyaçlarını karşılamak için harekete geçme kararı aldıklarını söyleyen Çağlar, yapılacak bu yardımlar için de  hiçbir bütçe sınırı da koymadıklarını söyledi. Çağlar sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Buradan iş dünyamıza çağrıda bulunuyorum. Bu bizim tarihi ve insani sorumluluğumuzdur. Birleşmiş Milletlerin tamamen duyarsız kaldığı göçmen sorununa karşı hükümetimizin yanındayız. Suriyeli göçmenler bizim kardeşimizdir. Dünyada kimin ihtiyacı varsa bugüne kadar yardım ettik, bundan sonra da yardım etmeye hazırız. Ecdadımızdan kalan mirasın gereği budur."



TÜFENKÇİ: SANAYİCİNİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALKACAK
İstanbul Ticaret Odası Meclis toplantısına katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye ekonomisinde sanayinin önemine dikkat çekerek sanayicilerin ürettikleri malları ihraç veya ithal ederken karşılaştıkları bürokratik sıkıntılara dikkat çekti. Hükümeti olarak  sanayicinin önündeki bürokratik engelleri kolaylaştırmak için çalışacaklarını ifade etti. Tüfenkçi sanayicinin önündeki engelleri kaldıracak uygulamaları son sürat uygulamaya koyduklarını bildirerek bakanlığının verdiği talimatlar yerine geldiğinde sanayicilerin bekleme sürelerinin de minimuma ineceğini hatırlattı. Kaçakçılıkla alakalı kritik mücadelelerin verildiğini ifade eden Tüfenkci, “Son yıllarda kaçak akaryakıt oranlarının düştüğü göz önüne alındığında bu noktada verdiğimiz mücadele ortaya çıkıyor. Bununla alakalı yeni bir yasal düzenleme gerekmektedir. Sınırlardaki akaryakıt oranı oldukça düştü. Bunu önlemek için de yoğun bir çalışma yapıyoruz. Ancak akaryakıt kaçakçılığı sınırlardan çok, ÖTV’ler, evraklar, sahte faturalar veya birkaç el değiştirmiş işlemler ve gemi ile uçaklara ÖTV’siz verdiğimiz yakıtın tekrar piyasaya sürülmesi üzerinden yapılıyor. Bu noktada önlemler için çalışıyoruz. Ancak şuan kaçakçılık büyük oranda ÖTV üzerinden yapılıyor” dedi.

Yorum Yazın