TİC Holding Header
  • USD 32.33
  • EUR 35.129
  • Altın 2306.832
  • BIST 100 8880.09
  • Ekonomi

Karekodlu çek kullanımı 3,5 milyonu geçti

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, '15 Şubat 2017 itibarıyla 3 milyon 523 bin 143 adet karekodlu çek yaprağı tedavülde.' dedi.
Karekodlu çek kullanımı 3,5 milyonu geçti
AA - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, 15 Şubat 2017 itibarıyla 3 milyon 523 bin 143 adet karekodlu çek yaprağının tedavülde olduğunu belirterek, "Dolayısıyla biz çeke bir itibar ve güven kazandırmış olduk. Piyasa da bunu kullanmaya başladı." dedi.

Tüfenkci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bakanlık olarak çeke olan güvenin yeniden inşa edilmesi adına Karekodlu Çek Uygulaması'nı 1 Ocak'tan itibaren zorunlu hale getirdiklerini hatırlattı.

15 Şubat 2017 itibarıyla 3 milyon 523 bin 143 adet karekodlu çek yaprağının tedavülde olduğunu belirten Tüfenkci, şöyle devam etti:
"Dolayısıyla biz çeke bir itibar ve güven kazandırmış olduk. Piyasa da bunu kullanmaya başladı. Artık insanlar çeki kabul etmeden önce karşısındakinin ticari geçmişine ve ticari itibarına bakarak tamamen kendisi karar veriyor. Biz buna bile 'yetmez' dedik ve birinci defa ödemezse para cezası, onu da ödemezse hapis cezası getirecek bir düzenleme yaptık. Piyasanın çeke olan algısını değiştirmiş olduk. Şu an sistem işliyor."

Tüfenkci, 28 Ocak'ta 1 milyon 214 bin 836 adet olan rakamın, 15 Şubat'ta 3,5 milyonu geçtiğini, kullanımın artarak devam etmesini beklediklerini kaydetti.

"(Taşınır Rehni Kanunu) Sıkıntısı olan tüketici ya da küçük işletme varsa bize başvurabilir"
Bülent Tüfenkci, Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu'na ilişkin yapılan çalışmalar ve bankaların bu konudaki tutumunu değerlendirirken, kanunu, özellikle küçük işletme ve mikro esnafın finansmana erişimi için hayata geçirdiklerini, bunun da esnaf ve KOBİ'ler tarafından memnuniyetle karşılandığını, çiftçilerin de yararlandığı bir teminat sistemi olduğunu söyledi.

Piyasayı yakından takip ettiklerini vurgulayan Tüfenkci, "Şu an çok büyük aksaklık görmüyoruz. Şu anda bankalarla ilgili sorun büyük ölçüde çözüldü. Bununla ilgili sıkıntısı olan tüketicimiz ya da küçük işletmemiz varsa bize başvurabilir." dedi.

Yorum Yazın