TİC Holding Header
  • USD 32.313
  • EUR 35.083
  • Altın 2278.028
  • BIST 100 8880.09
  • Ekonomi

Merkez bankaları Bitcoin alımı yapacak mı?

Bitcoin Wall Street’in yaygın yatırım araçlarından biri oldu ve son dönemde gerçekleştirdiği ralliyle tüm yatırımcıların radarına girdi. Hükümetlerin Bitcoin hamlesi ne olacak?
Merkez bankaları Bitcoin alımı yapacak mı?
40,000 dolar seviyesini aşmasının ardından, Bitcoin 35,000 seviyesine geri döndü.

Neredeyse hiç kimse Bitcoin’in 5,000 dolar seviyesine ineceğini düşünmüyor, ancak yalnızca bir yıl önce bu seviyedeydi. Mart ayında, korona virüs pandemisi ortaya çıktığında ise 3,300 Dolar seviyesinde seyrediyordu. Peki merkez bankaları Bitcoin alımı yapmaya başlarsa ne olur? Merkez bankaları Bitcoin alımı yaparak, dolaşımdaki Bitcoinleri ortadan kaldırabilir mi?

İngiltere merkezli AvaTrade’in Baş Piyasa Stratejisti Naeem Aslam, “bu durumda Bitcoin yatırımcıları için her gün bayram olur. Böyle bir ihtimalin söylentisi bile, Bitcoin fiyatlarını yeni bir boyuta taşır” dedi. Çin Merkez Bankası (PBoC) gibi bir kurum, dolaşımdaki tüm Bitcoin’i satın alarak, kripto parayı ortadan kaldırabilir. Aynı zamanda, bunu gerçekleştirmek için istekli satıcılar da bulması gerekir.

Eğer PBoC ya da Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) gibi kurumlar, birkaç milyonluk Bitcoin alımına başlarsa, fiyatlar yükselir. Bitcoin’ini satmayanlar, bu merkez bankaları artık altının hiçbir değeri kalmadığını söyleyene kadar, ellerinde sanal altın bulundurmuş olurlar. Bununla birlikte, madenleri de kapatmak gerekir ki, imkansız değil. Bu Bitcoin için felaket senaryosu olabilir.

Singapur’da yaşayan bir kripto yatırımcısı Aries Wanlin Wang, “bence Çin’in merkez bankasının Bitcoin alımı gerçekleştirmesi çok düşük bir ihtimal” dedi. Açıklamasının devamında, “tek ihtimal, önde gelen tüm ülkelerin Bitcoin’i merkez bankası rezervi olarak kabul etmesi. Çin ilk adımı atan olmayacak” ifadelerini kullandı. Dijital yuan denemelerine başlayan Çin’in, Bitcoin alımı yapmayacak olmasının birkaç nedeni var.

Wang, “Çin hükümeti Bitcoin’i bir para birimi olarak görmüyor. Bir emtia, dijital altın olarak görüyor. Bitcoin birçok yasa dışı alanda kullanıldı ve Pekin kontrolü seviyor. Son olarak, Çin Merkez Bankası, en azından şimdilik Bitcoin’de değer görmüyor” dedi.

Bitcoin’in beklenmedik hamleleri

Birçok yatırımcı için Bitcoin gizemini koruyor. Kripto paranın tanımıyla ilgili belirsizlikler bulunduğu gibi, risklerin de ne olduğu bilinmiyor. Şimdilerde Bitcoin alımı yapan Boston merkezli bir şirket, yatırımcıların, merkez bankalarından beklenmedik bir Bitcoin hamlesi beklemeleri gerektiğini söyledi. Ancak Ethereum gibi diğer kripto paralar, Bitcoin’in yerini alabilir.

Çin Merkez Bankası’nın geliştirdiği dijital para birimi, geleneksel kripto paralardan oldukça farklı ve bir rakip olarak görülmüyor. Forbes’un haberine göre,  kripto para yatırımcısı, “bu ikisi arasında bir rekabet ilişkisi yok. Çin, Avrupa Merkez Bankası, FED ya da İngiltere Merkez Bankası herkesi elindeki Bitcoin’i satmaya ikna ederek piyasadaki tüm Bitcoin’i toplasa bile (yaklaşık 18 milyon Bitcoin), onun yerini alacak başka kripto paralar ortaya çıkacaktır” dedi.

Pando Browser’ın CEO’su Jung Sanghun, “merkez bankalarının yüksek miktarda Bitcoin alımının bir tehdit oluşturacağını düşünmüyorum” dedi. Açıklamasının devamında, “bir merkez bankasının, dolaşımdan kaldırma amacıyla Bitcoin alımı yapması oldukça mantıksız ve mevcut Bitcoin arzını azaltmaktan başka işe yaramaz. Bu nedenle fiyatlar aşırı yükselir ve talep karşılanamaz” ifadelerini kullandı.

Merkez bankaları Bitcoin’i bir tehdit unsuru olarak görürse, hükümetler kendi dijital para birimlerini piyasaya sürerken, Bitcoin’e katı düzenlemeler getirebilirler. Bu durum şimdiden Çin’de gerçekleşmeye başladı.

Ancak bu noktada, PBoC birkaç yüz bin Bitcoin almak istese, kripto paranın fiyatı bir saniyede 50,000 dolar seviyesine yükselebilir.
Yorum Yazın