TİC Holding Header
  • USD 32.389
  • EUR 35.434
  • Altın 2322.704
  • BIST 100 8880.09
  • Ekonomi

Zeytin üreticisini 'yağmur korkusu' sardı

İzmir’in Ödemiş ilçesinde, kuraklığın ardından gelen yağışlar özellikle zeytin üreticisini korkuturken, üreticiler, yağışların ağaçtaki ürünün dökülmesine neden olabileceğini ve zarar verebileceğini söyledi.
Zeytin üreticisini 'yağmur korkusu' sardı
İHA - Yağlık ve yemeklik zeytin hasadının devam ettiği Ödemiş ilçesinde, iki gündür yağan yağmurlar hasadı olumsuz etkiledi. Zeytin üreticileri, tarlaların çamur haline gelmesiyle hasadı ertelemek zorunda kaldı. Üretici, yağışların ürünlere zarar verebileceği korkusuna kapılırken, zeytinlerin yere dökülmesinden de tedirgin oldu.

Yağışların şiddetini devam ettirmesi halinde yağmurun zeytini dökeceğini ifade eden üretici Halis Aydın, "Zeytin üreticisi kuraklıktan etkilenecek derken, iki gündür yağan yağmur tedirginliğe neden oldu. Yağmur bu haliyle devam ederse zeytin üreticisi zor duruma düşer. Yere düşen zeytinin yağ kalitesi azalacağı gibi yemeklik zeytin de zarar görür" dedi.

Kuraklığın bu yıl zeytin üreticisini etkilediğini ifade eden Aydın, rekoltenin kuraklıktan ciddi anlamda etkilenmediğini belirterek, fiyatların geçen yılla hemen hemen aynı olduğunu kaydetti. Ödemiş zeytininin, 3 ila 5 kilosundan 1 kilogram yağ elde edildiğini belirten Aydın, sofralık zeytinde fiyatların geçen yılla aynı olduğunu dile getirdi.

Ödemiş’in Gölcük beldesinde zeytin hasadı yapan üretici Hüseyin Özer de, yağış ve soğuk tehlikesinin her dönem yaşandığını kaydetti. Bölgede zeytin hasadının yaklaşık 15 gün önce başladığını belirten Özer, hasadın cinse ve ağaca göre 15 Ocak tarihine kadar süreceğini söyledi. Sofralık zeytinin 2 buçuk liradan 7 buçuk liraya kadar değiştiğini ifade eden Özer, yağışlı ve soğuk havadan fırsat buldukça hasada devam edeceklerini sözlerine ekledi.
Yorum Yazın