TİC Holding Header
  • USD 32.382
  • EUR 35.06
  • Altın 2325.486
  • BIST 100 9129.19
  • Enerji

Fosil yakıtlara talebin düşmesi 2020'de emisyonları yüzde 8 oranında azaltacak

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), kömür, petrol ve gaz talebinde yaşanan benzeri görülmemiş düşüş nedeniyle küresel enerji emisyonlarının yüzde 8 gibi rekor bir seviyede azalmasının beklendiğini açıkladı. Düşüşün başlıca nedeninin Covid-19 salgını olduğu belirtildi.
Fosil yakıtlara talebin düşmesi 2020'de emisyonları yüzde 8 oranında azaltacak
IEA tarafından perşembe günü yayımlanan küresel enerji araştırmasında, 100 günü aşkın bir süre zarfında görülen enerji talebi incelendi. Araştırma, dünyanın Covid-19 pandemisi nedeniyle kısıtlama uygulamalarına geçtiği süreci kapsadı.

Raporda, 2020'de beklenen enerji talebindeki yüzde 6'lık düşüşün İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana görülen en büyük yıllık düşüş olduğu ifade edildi.

IEA, söz konusu düşüşün miktar olarak dünyanın en büyük üçüncü enerji tüketicisi Hindistan'ın tüm enerji talebine denk geldiğini belirtti.

Gelişmiş ekonomiler, Amerika Birleşik Devletleri'nde talepteki yüzde 9 ve Avrupa Birliği'ndeyse yüzde 11'lik düşüşle birlikte en büyük gerilemeleri görmeye hazırlanıyor.

IEA Genel Müdürü Fatih Birol konuya ilişkin, "Bu tüm enerji dünyası için tarihi bir şok" değerlendirmesinde bulundu.

Rapora göre, dünyada 10 yıldır kesintisiz bir şekilde artan doğalgaz talebinin 2020'de yüzde 5 oranında düşmesi bekleniyor.
2018 yılında zirve noktasına ulaşan kömür kaynaklı enerji üretiminin bu yıl yüzde 10'dan yüksek bir düşüş göreceği tahmin ediliyor.

Enerji kaynaklı karbon emisyonlarınınsa 2020'de son 10 yılın en düşük seviyesine ulaşarak yaklaşık yüzde 8 oranında azalacağı düşünülüyor.

Birleşmiş Milletler'e göre, Paris Anlaşması'nda belirlenen küresel ısınmayı 1.5 santigrat derecede tutma hedefine ulaşmak için karbondioksit emisyonlarının 2030'a kadar her yıl yüzde 7,6 oranında azalması gerekiyor.


Kaynak: Euronews
Yorum Yazın