TİC Holding Header
  • USD 32.313
  • EUR 35.083
  • Altın 2278.028
  • BIST 100 8880.09
  • Enerji

Petrol geçen haftaki rallinin ardından yatay seyretti

ABD petrol vadelileri geçen hafta, en etkili OPEC üyesi Suudi Arabistan'ın piyasayı koruma konusunda kararlı bir tutum alması sonrası %10 yükseldi.
Petrol geçen haftaki rallinin ardından yatay seyretti
Bloomberg'de yer alan habere göre, petrol fiyatları, küresel enerji talebindeki toparlanmaya ilişkin belirsiz görünümün Suudi Arabistan’ın daha fazla üretim kesintisi için OPEC+ ülkelerine baskı yapabileceği ihtimaliyle dengelenmesi ile birlikte, Haziran ayından bu yana en iyi haftalık peroformansını gerçekleştirdikten sonra yatay seyrediyor.

Vadeli kontratlar New York piyasasında Cuma günü %0.3 yükseldikten sonra varil başına 41 dolar civarında işlem gördü. İngiltere yeni koronavirüs vakalarındaki güçlü artışla ile birlikte ülkenin "kritik bit noktaya" geldiğini kaydederken, ABD'de en az bir virüs dalgası daha olabileceği yolunda tahminler geliyor. Öte yandan, Libya hasar gören petrol endüstrisini yeniden açmaya doğru ilerlerken, fon yöneticileri de Brent petrol için yükseliş iddialarını düşürüp 5 ayın en düşüğüne çekti.

ABD petrol vadelileri, en etkili OPEC üyesi Suudi Arabistan’ın piyasayı koruma konusunda kararlı bir tutum alması sonrasında, geçen hafta %10 yükseldi. Suudiler yeni üretim kesintileri için hazır olduklarını belirtirken, üretim kotalarını yerine getirmeyen ülkeleri de sert bir şekilde uyardı.

Bu yılın başında oluşan ham petrol stoklarının bu yıl içerisinde ne oranda azalacağına dair fikir birliğine ulaşılabilmiş değil. Dünyanın en büyük bağımsız petrol üreticilerinden Vitol Group 2020 yılının geri kalanında da stokların düşmeye devam edeceğini kaydederken, rakibi Trafigura Group piyasaların tekrar bir petrol fazlasına doğru gittiğini söyledi.

Oanda Corp. Asya Pasifik kıdemli piyasa analisti Jefreyy Halley, “Şu ana kadar görebileceğimiz en iyi petrol rallisini gördük ve bundan sonra petrol ciddi bir kazanç elde etmekte zorlanacaktır” dedi ve “Avrupa’da daha fazla karantina önlemlerinin alınması ve Libya’daki petrol üretiminin yeniden başlaması beklentiler üzerinde bir baskı yaratıyor” diye ekledi.

Ekim vadeli Batı Teksas Petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Singapur saatiyle 12:01'de %0.2 artarak varil başına 41.18 dolara yükseldi.

Kasım vadeli Brent petrol, Londra ICE Futures Europe piyasasında, geçen hafta %8.3 ile Haziran ayından bu yana en büyük yükselişini gerçekleştirdikten sonra %0.2 yükselerek varil başına 43.22 dolar seviyesine ulaştı.
Yorum Yazın