TİC Holding Header
  • USD 32.385
  • EUR 35.067
  • Altın 2324.965
  • BIST 100 9129.19
  • Genel

'Bilûn - Sürgünün Son Tanığı'

Sürgün zamanına tanık olmuş ve şuanda hayatta olan I. Abdülmecid'in torunu Bilûn Alpan'ın hayatını konu alarak, Osmanoğlu ailesi'nin sürgün sonrası yaşamını anlatan 'Bilûn - Sürgünün Son Tanığı' belgeseli tarihçilere kaynak olacak nitelikte.
'Bilûn - Sürgünün Son Tanığı'
Sultan Gedik - Gün Medya Grup'un (GMG) sponsorluğunu üstlendiği tek bölümlük 'Bilûn - Sürgünün Son Tanığı' belgeseli Mart başında TRT Belgesel ekranlarında yayına girecek. Özgün müziğinin Yeni Türkü tarafından belgeselin başrolü olan Bilûn Alpan "Başucumuzda her zaman bir kase içerisinde, bir avuç vatan toprağı vardı. Bir de Bayrak... Hiçbir zaman unutmadık onu..." diyerek ülkemizden ayrı kaldığı günleri anlatıyor. Sürgün edilen Osmanlı Hanedan mensuplarını konu alan belgesel, tarihimizi aydınlatarak oluşan soru işaretlerini ve önyargıları kıracak.

28 Şubat günü Sepetçiler Kasrı'nda gerçekleşen belgeselin tanıtımına Hanedan Mensuplarından Yavuz Alpan (Bilun Hanım Sultanın kardeşi), Cynthia Alpan ve kızı Aya (Yavuz Alphanın kızı ve torunu), Orhan Osmanoğlu(Şehzade Harun Osmanoğlu'nun oğlu ve Belgeselin Danışmanı), Kayıhan Osmanoğlu (Orhan'ın kardeşi) Nurhan Osmanoğlu (Orhan'ın kardeşi), Harun Osmanoğlu (Orhan, Kayıhan ve Nurhan'ın babaları ve Türkiye'deki en yaşlı şehzade)(Harun Osmanoğlu, II.Abdülhamid'in torunu, Abdülkerim efendinin oğludur), Osman Selehaddin Osmanoğlu (Sultan Mehmed Reşad'ın torunu), Hanzade Özbaş (Sultan Vahdettin'in ve Kurtuluş Savaşı kahramanı İsmail Hakkı Okdan'ın torunu), Eski Sağlık Bakanı Halil Şıvgın ve GMG yetkilisi Necdet Emre Aygün başta olmak üzere birçok ziyaretçi katıldı.

Toplantıda ilk konuşmayı yapan belgesel yönetmeni Kerime Senyücel belgesele katkılarından dolayı İBB Başkanı Sayın Kadir Topbaş'a, Belgesel sponsoru işadamı Sayın Cengiz Aygün ve şahsında Gün Medya'ya teşekkürlerini iletti.



BELGESELİN ÖZETİ
Bilûn Alpan, 1. Abdülmecid'in torunu, 1918 İstanbul doğumlu, Beyrut'ta yaşıyor. Bilûn Hanım Sultan 1924 Mart'ında, henüz 6 yaşında bir çocuk iken hilafet ve saltanatın kaldırılmasıyla sürgün edildi. Bugün için hayatta kalan ve sürgüne şahit olmuş tek Osmanlı Hanedan mensubu. Belgesel Bilûn Hanım Sultanın biyografisi olmanın yanı sıra 1930lardan sonra Beyrut'ta Osmanlı sürgünlerinin yaşamını konu alıyor.

Bilûn'un ailesi sürgünden sonra önce Avrupa'ya gitmiş. Sonra tüm hayatlarını geçirdikleri Ortadoğu'ya geçmişler. Önce Filistin sonra Lübnan'a.. 1924 yılındaki sürgünden sonra 1952 de Osmanlı Hanedanı'nın kadın üyeleri, 1974te de erkek üyeleri affedildiler. Yurda dönmelerine izin verildi.

Bilûn Alpan 1989'da yerleşmek amacıyla Türkiye'ye geldiğinde, Beyrut'taki evinin iç savaşta yağmalandığını söylüyor. Türkiye'de de hayal kırıklığına uğrayınca bundan sonra asla evinden ayrılmak istemiyor. "Daha önce bir defa Türkiye'den, bir defa da Filistin'den sürüldüm. Artık evimi terk etmek, yeni bir sürgün yaşamak için çok yaşlıyım." diyor.

İstanbul'da Yıldız Sarayı ve Sirkeci Garında başlanan çekimlerin ardından Beyrut'a geçen ekip Bilûn Hanım ve ailesinin hayatlarını görüntüledi. Beyrut'taki çekimlerde, Osmanlı hanedanının geçmişten bugüne olan hayatını belgelerle gözler önüne serildi. İstanbul'da Bilûn Hanım'ın 1924 sürgününden önce, Yıldız Sarayında geçen çocukluğu ile ilgili dramatik sahneler çekildi.



TARİHÇİLER İÇİN BELGE OLACAK
TRT'de prodüktör olan, 'Bilûn - Sürgünün Son Tanığı' belgeselinin yönetmeni Kerime Senyücel çekilen belgesel ile ilgili "TRT ile serüvenimiz 2004 yılında başlıyor, güzel bir sürgün hikâyesi, 2004 de biz başladık, yaklaşık 2,5 yılımızı aldı ve 9 bölümlük güzel bir eser çıkardık. Biz ilk 2004 de yaptığımız belgeselde ilk sürgünde 1918 doğumlu, vefat edenleri anlattık. Bunların içinde Ertuğrul Efendi, Beyazıt efendi ve Cengiz efendi, hasan efendi, Fevziye Sultan.  TRT'nin yapmış olduğu bu belgeseller tarihçiler için arşiv olacak, belge olarak değerlendirilecektir. Bu belgeselde Bilûn Hanım Sultanın neler yaşadığını göreceksiniz. Üzüntüleri nedir, sevinci nedir, güzel bir belgesel izleyeceksiniz." dedi.

GÜZEL DİLİMİZDEN VAZGEÇMEYEN BİR SULTAN'DAN BAHSEDİYORUZ
TRT Belgesel Programları Müdürü Cüneyt Gündoğdu yapılan belgeselle ilgili teşekkürlerini belirtti; "Osmanoğulları ailesi için söylenecek çok şey var, Türk ve dünya tarihi için bir kaç sayfalık bir şeyden değil, büyük bir çağı açıp kapatan bir soydan söz ediyoruz. 

Osmanoğlu belgeseli ile 2005 yılında başlayan bir süreç akabinde Fatih belgeseli, bugünde Bilûn hanımla ilgili bu belgeselin ilk örneğini Kerime Hanım getirdiğinde çok duygulanarak izledim. TRT1 de çok güzel bir projeye imza atıyor. 



Bugünkü belgeselde Bilûn hanımın acıklı ve dram dolu hayatı bizleri, her neyse yaşanan, belki o günün şartları belki bugünün şartları, o yaşanan dramı orda insan hissediyor. Lübnan da çoğunlukla ömrü geçti halde, Türkçemizden, güzel dilimizden vazgeçmeyen bir sultandan bahsediyoruz. Bunun bile yansıması bizim için büyük bir kıvanç kaynağı oldu. 

Çok değerli misafirlerimiz var. Sayın Osmanoğlu burada, Beyzade Yavuz Altan, çok uzaklardan geldiniz. İyi ki geldiniz. Kerime hanımın gayretli çalışmalarından ötürü kendisine ve ekibine çok teşekkür ediyorum. 

EVLİLİK PROGRAMLARINDAN GINA GELDİ
Son günlerde çok çok tartışılan bir şey var, bu evlilik programlarından hepimize gına geldi. Hepinize 15 Martta TRT belgesel kanalında yayınlanacak olan 'Bilûn Sürgünün Son Tanığı Belgeseli'ni izlemeye davet ediyorum. 

FİLM 15 MARTTA YAYINLANACAK
Belgeselin danışmanlığını üstlenen II. Abdülhamid'in torunu Orhan Osmanoğlu, "Belgeselimiz, Sultan Abdülmecid torunlarından son Osmanlı hanedan mensubu Bilûn Sultanın biyografisini içermektedir. Bu çalışma 2005 yılında yaptığımız diğer belgeselin eksik kalan kısımlarını kapattı. 

Bilûn Altan, kardeşi Yavuz Altan ve ailesi dışında 1930'larda Beyrut'ta oluşmuş Osmanlı sürgün hayatını ekrana getirebildik. Orda Sultan Abdülaziz soyundan Alp Osmansoyda belgesel için evini açtı. Bilûn Hanım Sultan gelemedi, kendisi 99 yaşında. Genç ruhuna rağmen bu seyahati göze alamadı. Eksik olmasın Bilûn Hanım Sultanın kardeşi Yavuz Beyzade onun kızı Sintia şereflendirdi. Film 15 Martta yayınlanacak.



HÜKÜMETİN AİLEYE BAKIŞI ÇOK İYİ
Belgeselin yapım sürecini ve Türkiye'deki Osmanlı algısının değişim sürecini anlatan Orhan Osmanoğlu, "Bu belgesel tarihi bir belgedir. Beyrut'a giderek çalışmalara başladık. Belgeselde Bilûn Sultan'ın Türkiye'den ayrıldığı ve Beyrut'ta yaşadığı yıllardan itibaren bize neden dargın, neden sevinci, bunları belgeselde göreceğiz. Ailenin ortak bir görüşü ve mutluluk anı Türkiye dendiği zamandır. Yüzleri güler. Ama gidelim mi dediğimiz zaman ailede bir üzüntü oluyor. Özellikle yaşlılarda. Hala içleri buruk. Bu değişti artık, çünkü onlar 20-30 sene önceki hükümetleri biliyorlar ama şuanda başımızdaki hükümetin aileye bakışı çok iyi. İtibarımız fazlasıyla iade edildi. Aileyle yakın ilgilenildi. Bu bizim için çok gurur verici. Ben 1974'den beri Türkiye'de bulunuyorum. Biz çok badireler atlattık 1990'lara kadar. Bir hanedanın basına çıkması, konuşması, bir belgesele danışman olması olmazdı. Bugün artık Osmanlı'ya sahip çıkmaya başladık. Şu son 10 yılda büyük değişiklik oldu, insanlarımız tarihi ile kucaklaşmaya ve öğrenmeye başladı." dedi.

1924 yılındaki sürgünden sonra 1952'de Osmanlı hanedanının kadın üyeleri, 1974te de erkek üyelerinin yurda dönmelerine izin verildi. Bilûn Alpan, belgeselde 1989'da yerleşmek amacıyla Türkiye'ye geldiğinde, Beyrut'taki evinin iç savaşta yağmalandığını söylüyor. Türkiye'de de hayal kırıklığına uğrayınca bundan sonra asla evinden ayrılmak istemeyen Alphan, “Daha önce bir defa Türkiye'den, bir defa da Filistin'den sürüldüm. Artık evimi terk etmek, yeni bir sürgün yaşamak için çok yaşlıyım" diyor.

İstanbul'da Yıldız Sarayı ve Sirkeci Garı'nda başlanan çekimlerin ardından Beyrut'a geçen ekip, Bilûn Alphan ve ailesinin hayatlarını görüntüledi. Beyrut'taki çekimlerde Osmanlı hanedanının geçmişten bugüne olan hayatını belgelerle gözler önüne serildi. İstanbul'da Bilûn Hanım'ın 1924 sürgününden önce Yıldız Sarayı'nda geçen çocukluğu ile ilgili dramatik sahneler çekildi.



Bilun Hanım Sultan 1924 Mart'ında, henüz 6 yaşında bir çocuk iken sürgün olarak Türkiye dışına çıktı. Bugün için hayatta kalan ve sürgünü yaşamış olan tek Osmanlı hanedan mensupu… Bilun Hanım Sultan, Abdulmecid'in torunu Şehzade İbrahim Tevfik Efendi'nin kızı olan Fatma Zehra Sultan'ın kızı… "Bilun, Sürgünün Son Tanığı" belgeseli, bir yandan memleketinden uzak ve kimliksiz bir yaşamın tüm hüznünü gözler önüne sererken, tarihimizin özellikle son dönemiyle ilgili ön yargıların giderilmesinde faydalı olacaktır. Osmanlı Hanedan mensuplarının, yaşadıkları sürgün boyunca Cumhuriyet aleyhine hiçbir komplo içine girmedikleri ve aleyhte tek söz söylememiş oldukları vurgulanacak; yaşadıklarını dünya tarihinde olanlarla ilişkilendirmelerine yer verilecektir.

"Başucumuzda her zaman bir kase içerisinde, bir avuç vatan toprağı vardı. Bir de bayrak… Hiçbir zaman unutmadık onu…"




 
Yorum Yazın