TİC Holding Header
  • USD 32.347
  • EUR 35.13
  • Altın 2308.449
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

Dünya Türkiye'yi canlı izliyor

Uluslararası basın Türkiye’deki darbe girişimini dünyaya böyle duyurdu.
Dünya Türkiye'yi canlı izliyor
İnternet Haber Servisi - Uluslararası ajanslar, Türkiye'de yaşanan gelişmeleri 'son dakika' olarak dünyaya duyurmaya devam ediyor.

Başta Reuters, AFP, Associated Press olmak üzere dış baskın darbe girişimini canlı bağlantılarla aktarıyor.

Yayın kuruluşları canlı blog’lar aracılığıyla yaşanan darbe girişimini anbean aktardı. İşte dünya medyasında Türkiye…



İngiliz yayın kuruşu BBC, “Erdoğan darbe girişimini geçersiz kıldı” başlığıyla duyduğu haberinde, gece boyunca çatışmalarda çoğu sivil 63 kişinin hayatını kaybettiğini, 366 kişinin ise tutuklandığını yazdı. Tüm gelişmeleri ayrıntılı olarak dünyaya duyuran BBC, Başbakan Binali Yıldırım’ın “durum genel olarak kontrol altına alındı” ifadesine haberinde yer verdi.



Amerikan CNN de Türkiye’deki gelişmeleri çok yakından izleyen onlarca yayın kuruluşu arasında yer aldı. CNN internet sitesinden “Erdoğan: Darbe bitti” ifadesiyle duyurdu haberi. CNN’nin haberinde en az 42 kişnin hayatını kaybettiği bilgisi yer aldı. CNN, darbe girişiminde yer alan ordu mensupları teslim olurken yansıtan bir fotoğrafı manşetinde kullandı.



Al Jazeera’nin tercih ettiği başlık ise “Türkiye’de darbe kalkışması: ‘Bir ihanet hareketi'”. Katar merkezli yayın kuruluşu Erdoğan’ı Atatürk Havalimanı’nda destekçileriyle birlikte yansıtan bir fotoğrafla verilen haberde, “Münferit çatışma haberleri arasında, hükümet darbe girişiminin başarısız olduğunu söylüyor” ifadesi kullanıldı.



İngiliz Daily Mail gazetesi kalkışmaya internet sayfasında geniş yer verdi. Gazete “Geri ödeme zamanı” başlığını kullandı. Daily Mail, “Erdoğan ‘İhanetlerinin bedelini ağır ödeyecekler” açıklamasını kullandı. Gazete yine uzun başlığında, “Darbe girişimi başarısız olurken, 100 asker Boğaziçi Köprüsü’nde teslim oldu” yazdı.



İngiliz Guardian, gelişmeleri internet sitesinde canlı veren gazeteler arasındaydı. Guardian, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, hükümetine yönelik askeri kalkışmanın ardından ‘ihanet’i lanetledi” yazdı.



Fransız Le Monde gazetesi, Türkiye’de yaşananları tüm ayrıntılarıyla aktarırken, başlığında “Türkiye’deki darbe girişimine ilişkin neler biliyoruz” yazdı.



Le Figaro ise “Türkiye’deki darbe girişiminde en az 60 kişi öldü” başlığını kullandı. Fransız gazetesi, internet sayfasının neredeyse tamamını Türkiye tarihine geçen geceye ayırdı.



ABD’nin en saygın gazetelerinden New York Times (NYT), Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul’a dönüşüne vurgu yaparak, bu hamleyi “darbenin yalpaladığının işareti” olarak değerlendirdi. NYT, “darbe girişiminin Türkiye’yi kaosa soktuğunu ve Amerika’nın elzem bir müttefiki olan bir ülkede onlarca kişinin ölmesine neden olduğunu” belirtti.



Alman Bild gazetesi de internet sitesini büyük oranda darbe girişimini duyurmak için kullandı. Bild’in haberinde, “60’tan fazla ölü olduğu, Meclis’in bombalandığı, Erdoğan’ın İstanbul’a döndüğü ve 754 askerin tutuklandığı” aktarıldı.



İsviçre basını Türkiye’de yaşanan olaylara geniş yer ayırırken, Le Matin gazetesi, “Güvenlik güçleri Boğaz Köprüsü’nü kapattı” başlığı ile verdiği haberde ordu içindeki bir grup darbeye teşebbüs etti. Ankara’da ve İstanbul’da heyecanlı dakikalar yaşanıyor. Ankara’da askeri jetler ve helikopterler alçaktan uçarak Ankara’da tedirginlik yarattı. Bu arada Başbakan Binali Yıldırım, olayı ordunun içinde bulunan bir grubun hükümete karşı ayaklanması olarak değerlendiriliyor” diye yazdı. Gazete sabah saatlerindeki internet sitesi manşetine “en az 60 kişinin öldüğü, 754 kişinin ise tutuklandığı” bilgisini taşıdı.
Yorum Yazın