• Genel

İşsiz kalmaktan korkmayın

İşsiz kalınan dönem ile nasıl baş edileceği bilinmezse, tüm hayat üzerinde büyük izler oluşur.
İşsiz kalmaktan korkmayın
Aybüke Özkan - Kişi, ya işten çıkarıldığı ya da belli sebeplerden dolayı işten ayrılmak durumunda kaldığı için işsiz kalmış olabilir. 

Öncelikle işsiz kalmanın dünyanın sonu olmadığı bilinmeli ve her şeyin çok daha iyi olacağı akıllardan çıkmamalı. İşsizlik dönemi belki kişinin kariyeri için çok daha iyi bir başlangıç olacak. Bu düşünülmeli ve kariyerde yeni bir dönem başlatabilmek için hemen adım atılmalı.

Şirketiniz küçülmeye gittiyse ya da kovulduysanız hemen bölgenizdeki iş kurumuna başvurun. Birkaç ay boyunca işsizlik tazminatı alabilirsiniz. Eğer siz kendi isteğinizle işi bıraktıysanız işiniz çok daha zor olabilir ama yine de şansınızı deneyin.



Peki, e-Devlet işsizlik maaşı başvurusu nasıl yapılır? İşkur işsizlik maaşı alma şartları nedir?

İşten ayrılanlar, iş bulamayanlar veya işten çıkarılan vatandaşlar için devlet tarafından sunulan işsizlik maaşı hizmeti ile alakalı yeni yılla beraber bir dizi düzenleme yapıldı. İşsizlik maaşı alma şartları değişirken, işsizlik maaşına da zam geldi.

Artık daha uzun süre işsizlik maaşı alınacak
İşsiz kalan ve herhangi bir geliri olmayan vatandaşlar için işsizlik maaşı oldukça önemli. Hükümet tarafından işsizlik maaşına yapılan 305 TL’lik zammın ardından, maaş alma süresinden çalışma şartlarına kadar bir çok değişiklik daha yapıldı.

İşte işsizlik maaşıyla alakalı yapılan değişikliklerden bazıları; -Kendi isteğiyle işten çıkan vatandaşlar işsizlik maaşı alabilecek. -Sigorta ödeme koşulu 120 günden 100 güne düşürülecek. -İşsizlik ödeneğinden yararlanmak için sürekli çalışma şartı 30 güne düşürülecek. -İşsizlik maaşı artık 15 ay boyunca alınabilecek. -İşsizlik maaşının geçim kaynağına dönüşmemesi adına bazı önlemler alınacak.

İşsizlik maaşı alma şartları nelerdir?
İşsizlik maaşı alabilmek için işsizliğinizin resmileşmesi ve gereken şartları yerine getirmeniz gerekmekte.

Mevcut duruma göre iş yerinden ayrılmadan önce 120 gün boyunca prim ödemiş ve son 3 sene içinde en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödemiş olan vatandaşlar işsizlik maaşından yararlanabilmekte.

Eğer bu şartları yerine getirmişseniz işsizlik maaşından 10 ay süreyle yararlanabilirsiniz. İşsizlik maaşından yararlanmak için hizmet akdinizin fesh edilmesinden sonra 30 gün içinde ya bir İŞKUR merkezine gitmeniz ya da "www.iskur.gov.tr" üzerinden işsizlik maaşı talebinde bulunmanız gerekiyor.

İşkur işsizlik maaşı başvurusu
4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'na göre; 120 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan işsizlere 180 gün olarak, 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün olarak ve son olarak da 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süre ile işsizlik ödeneği alma hakkı kazanmış oluyorlar.


E-devlet işsizlik maaşı başvurusu İşkur Genel Müdürlüğü tarafından vatandaşlara e-Devlet kapısı üzerinden sunulan hizmetlerden biri de ‘İşsizlik Ödeneği Başvurusu’dur.
Başvuru yapmak isteyen vatandaşların öncelikle e-Devlet şifresine sahip olması gerekmektedir. e-Devlet şifresi herhangi bir PTT şubesinden 2 TL karşılığında alınabilmektedir.

Öte yandan internet bankacılığı kullanılarak da e-Devlet sistemine üye olabilirsiniz. e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra https://www.turkiye.gov.tr/issizlik-odenegi-basvurusu web sitesini kullanarak "Başvuru Formu" dolduran vatandaşlar başvurularını tamamlayabilirler. Başvuru formunda SSK Sicil No, İl-İlçe ve İşten ayrılış tarihi bilgileri istenmektedir.


HANGİ DURUMLARDA MAAŞ KESİLİYOR ?
İşsizlik mааşı alırken, belediye mücavir alanı içinde bir işi haklı bir nedene dayanmaksızın reddeden.
Çalıştığı ya da yaşlılık aylığı аldığı tespit еdilеnlеr. 
Mesleki eğitimi haklı bir nеdеn göstermeden reddeden veya devаm еtmеyеnlеr. 
Hаklı bir nedene dayanmaksızın İŞKUR tarafından yapılan çağrıları zаmаnındа cеvaplamayan, istenilen bilgi vе bеlgеlеri öngörülen süre içinde vеrmеyеnlеr. 
Gerekçeler ortadan kalkınca mааş yeniden başlıyоr.

Kuruma kayıt yaptırabilmeniz için sağlık kurulu raporunuz ile birlikte aşağıdaki belgeleri yanınızda bulundurmayı unutmayın!
1- Nüfus cüzdanı aslı ya da onaylı örneği,
2- 4 adet fotoğraf,
3- Öğrenim belgesi,
4- Varsa kurs bitirme belgeleri.



Yukarıdaki bilgi ve belgelerle İŞKUR'a başvurunuzu yaptıktan sonra, şartlarınıza uygun bir iş varsa, Kurum sizi hemen ilgili firmaların İnsan Kaynakları yetkililerine yönlendirir. Eğer size uygun bir iş söz konusu değilse sıraya koyarak en uygun iş taleplerinde sizi arayarak yönlendirir.

Size uygun iş olup olmadığını öğrenmek için, İŞKUR'un ücretsiz "ALO 180" numaralı danışma hattını arayabilirsiniz. 

Öte yandan kayıtları yapılan veya meslek edindirme kurslarından geçirilen engellilere, kurumca çalışabilecekleri iş ve mesleklerin durumu, çalışma şartları, işe çabuk girebilmeleri için yapmaları gereken işlemler, kamu kesimi ve özel kesimce ödenen ücretler, tanınan sosyal haklar ve mesleki rehabilitasyon eğitimi, ulaşım imkanları ve benzeri konularda açıklayıcı bilgiler verilir.

UNUTMAYIN!
• Engelliliğiniz sizin daha düşük ücretle çalıştırma sebebi olamaz!
• Engelli işçiler, diğer işçiler gibi eşit hak ve imkanlara sahiptir. Yapılan sosyal yardımlardan aynen yararlanırlar!
• Toplu iş sözleşmelerine sakat işçiler aleyhine hükümler konulamaz! 

Mali durumunuzu değerlendirin
Tekrar iş buluncaya kadar kirayı ödeyip yemek alabilecek durumda olduğunuzdan emin olun. Eğer durum kötüyse hemen lüks harcamalarınızı kesmeye başlayın. Örneğin artık televizyon izlemek için ayda 35 TL vermek hiç de mantıklı değil. Digitürkünüzle vedalaşın! Faturalarınız için bir ödeme planı yapın. Tam zamanlı bir iş bulana kadar part-time bir iş de araştırabilirsiniz. Gururunuzu bir kenara bırakın ve ne yapılması gerekiyorsa onu yapın.



Özgeçmişinizi güncelleyin
Tüm eğitim bilgilerinizi ve yeteneklerinizi olası işvereninize sunmak için şimdiye kadar yaptıklarınızı ölçülü bir biçimde ortaya koyun. Özgeçmişinizde asla yalan söylemeyin fakat özelliklerinizi biraz abartarak yazmanın hiçbir sakıncası yok. Referanslarınızda sizin hakkınızda olumlu bilgi vereceğinden emin olduğunuz kişileri bulundurun. Özgeçmişinizi başvurduğunuz işe uygun hazırlamayı da sakın unutmayın.



Sosyal ağ
Fazla ortalarda gözükmeyip herkesin sizin işsiz kaldığınızı öğrenmesini istemediğinizi biliyoruz. Ancak bunun tam tersini yapmalı ve herkesin sizin iş aradığınızı bilmesini sağlamalısınız. İnanın bu size çok daha faydalı olacaktır.  Çoğu insan sizin durumunuzda olmuştur ve çoğu size yardımcı olmak için can atıyordur. Çekinmeyin ve özgeçmişinizin birer kopyasını onlara verin.



Dinlenin
Bu boş zamanı kariyer seçeneklerinizi tekrar gözden geçirmek, biraz kitap okumak ya da televizyonun karşısında vakit öldürerek geçirmek faydalı olabilir. Çünkü artık sabah 6’da kalkıp trafikle cebelleşip 8’de işe gitmek zorunda değilsiniz. Yürüyüş yapın, çocuklarınızla vakit geçirin, zihninize kendini yenilemesi için biraz zaman tanıyın. Kısacası bu zamanı arkanıza yaslanıp tadını çıkararak geçirin. Kim bilir belki bir sonraki tatiliniz bir sene sonra olabilir.



Eski iş arkadaşlarınızla irtibatta olun
Eski patronunuz ya da iş arkadaşlarınız size şirketteki yeni işe alımlarda yardımcı olabilirler. Eski çalışanların tekrar işe alındığı durumlarda eski çalışanlarla halen diyalogda olmak sizin için çok avantajlı olabilir.
 


Spor yapın
Her zaman ‘spor için vaktim yok’ bahanesini kullandınız. Hatta eski çalıştığınız işyerinde spor salonu olmasına rağmen. Ama artık spor salonunun yolunu tutmanın ya da parkta hafif bir koşunun zamanı geldi.  Daha az paranızın olması daha az yemeniz anlamına geliyor. Fast food’u yemek listenizden söküp atın. Bir sonraki işinizde göz kamaştırmak için kendinize kilo hedefleri koyun ve sadece başarın.



Gönüllü işlerde çalışın
Gönüllü işler yapmanın topluma fayda sağlamasının yanında özgeçmişinize de faydası olacaktır. Aynı zamanda sosyalleşmenizi sağlar. Kimbilir belki yanınızda çalışan bir gönüllü size gerçek bir iş fırsatı sunabilir.



İnternette gezinin
Yenibiris.com ya da kariyer.net’te iş ararken diğer ilgi alanlarınızla ilgili araştırmalar yapmaktan çekinmeyin. Son moda müzikleri, giyim tarzlarını takip ederken yolunuzu şaşırıp kendinizi porno sayfaların içinde bulmamaya özen gösterin.



Pozitif düşünün

Durumunuza üzülüp durmayı bırakın artık. Eğer işsiz kaldıysanız bunun mutlaka geçerli bir sebebi vardır. Kabul edin zaten o işi o kadar da sevmiyordunuz. Artık hayatınızda yeni bir sayfa açmanın zamanı geldi. İster camiye ya da türbeye gidip dua edin, ister meditasyon yapıp odaklanıp pozitif kalın ama ne olursa olsun kendinizi işe yaramaz hissetmeyin. Bu zamanı kişiliğinizi oturtarak kullanabilir ve aslında ne kadar savaşçı biri olduğunuzu herkese gösterebilirsiniz.



Günde 5-8 başvuru yapın 

Hedef olarak günde beş ile sekiz başvuru yapılmasını öneren İŞKUR'a göre, asıl meslekten farklı olarak gelen iş teklifini uzun vadeli olarak düşünmeden reddetmemek gerekiyor. İŞKUR'un ücrete ilişkin önerisi şöyle: "Son işinizden daha az para kazanacağınız işleri göz ardı etmeyin. Ücretin yanında sağlanan, ikramiye, sosyal yardım, ödül gibi maddi olanaklar hesaplandığında net kazancınız, önceki işinizde kazandığınızdan çok daha fazla olabilir." Her gün en az bir saatin başvuru mektubu yazmaya ayrılması gerektiğini belirten İŞKUR, işverenlerle bağlantı kurabilmek için telefon rehberi ve telefonun kullanılması gerektiğine dikkat çekiyor. 



İş arayanlar için başvurulabilecek kaynaklar;
- En yakın İŞKUR şubesine başvurarak kayıt yaptırmalı ve en uygun iş hakkında bilgi edinilmeli. 
- Gazete ilanlarını incelenmeli. 
- Meslek odaları, dernekler ve sendikalardan hangi illerde, hangi firmalarda, hangi işlerde istihdam olanağı olduğu konusunda bilgi edinilebilir. 
- En son bitirilen okulun mezunlar derneği varsa size iş olanakları hakkında bilgi vermekte daha istekli davranabilir.
Akraba, komşu ve arkadaşlarınıza kısa bir özgeçmişinizi ve ne tür bir iş aradığınızı belirten bir sayfalık bir açıklama yazıp vererek iş bulma konusunda yardımlarını alabilirsiniz. 
Yorum Yazın
deneme bonusu veren siteler deneme bonusu veren siteler bahis siteleri