TİC Holding Header
  • USD 32.324
  • EUR 35.153
  • Altın 2294.427
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

İstanbul Üniversitesi kuruluşunun 563. yılını kutladı

İstanbul’un Fethi’nin ve İstanbul Üniversitesi’nin Kuruluşu’nun 563. yılı dolayısıyla gerçekleştirilen Fetih ve Kuruluş Şöleni, 31 Mayıs 2016 tarihinde İstanbul Üniversitesi Rektörlük Bahçesi’nde düzenlendi.
İstanbul Üniversitesi kuruluşunun 563. yılını kutladı
Salih Berktaş - “Fetih ve Kuruluş Şöleni”, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Orkestralar Müdürlüğü Mehter Takımı’nın 20 dakika süren gösterisi ile başladı. Program, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile devam etti. Programa katılamayan İBB Başkanı Kadir Topbaş gönderdiği telgraf ile İstanbul’un Fethi’ni ve İstanbul Üniversitesi’nin kuruluşunu kutladı.

“Fetih ve Kuruluş Şöleni”nde konuşan Rektör Prof. Dr. Mahmut Ak, İstanbul’un Fethi’nin anlamını doğru anlamak gerektiğinden bahsederek, “Fatih Sultan Mehmet, fetih sonrası olağan sosyal hayatın devam edebilmesi amacıyla askerin şehirde dolaşmasını da yasaklamıştır. Halkın mal ve can güvenliğini ve emniyetini sağlamıştır. Şehri hareketli ve yaşam dolu bir hale getirmiş, ticareti canlandırmıştır” dedi.

Fatih Sultan Mehmet’in hep daha ileriyi gösterdiğini ifade eden Rektör Prof. Dr. Mahmut Ak, “Bu sadece askeri bir harekât değildir. Bu aynı zamanda bir medeniyet harekâtıdır. Bugün İstanbul’da tüm dünyanın özenerek izlediği gelişmeler yaşanıyor. Bu millet bu hediyeye sadık kalarak bayrağı daha ilerilere götürmüştür” ifadelerini kullandı. Rektör Prof. Dr. Mahmut Ak konuşmasını “Fetih ve Kuruluş Şöleni”nde emeği geçenlere teşekkürlerini sunarak sonlandırdı.

Rektör Prof. Dr. Mahmut Ak’ın ardından konuşan Doç. Dr. Abdülkadir Emeksiz, İstanbul’un her Türk’ün kalbinde yatan müstesna bir şehir olduğunu belirterek, “İstanbul, sanatın ve medeniyetin merkezidir. Bu şehir her dönemde her millet ve kültürden insanı kendine çekmiştir. Fatih Sultan Mehmet küçük yaşlardan beri bu fetih için hazırlanmıştır” dedi.

Doç. Dr. Emeksiz, adını bu kutlu şehirle ifade eden ilk üniversitenin İstanbul Üniversitesi olduğunu ifade ederek, “İstanbul’un Fethi ve İstanbul Üniversitesi’nin kuruluşu kutlu olsun” sözleri konuşmasını noktaladı.

Konuşmaların ardından Fetih ve Kuruluş Şöleni, Mustafa Ceceli’nin sahne aldığı muhteşem bir konserle devam etti. Rektör Prof. Dr. Mahmut Ak, Mustafa Ceceli’ye üzerinde İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’nde bulunan salonların desenlerinin yer aldığı bir çini hediye etti.

Fetih ve Kuruluş Şöleni, Mustafa Ceceli konserinin ardından sona erdi.
Yorum Yazın