TİC Holding Header
  • USD 32.428
  • EUR 35.064
  • Altın 2326.442
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

Kayıtdışı istihdamla mücadele için 81 ile denetim ve kontrol araçları gönderilecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik,
Kayıtdışı istihdamla mücadele için 81 ile denetim ve kontrol araçları gönderilecek
kadın istihdam paketine irilen eleştirilere ilişkin değerlendirmede bulunarak, "Bilgiye dayalı değerlendirmeler olmadığı için konu çok farklı taraflara çekilmektedir" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı'nca yaptırılan 100 adet 'denetim ve kontrol aracının' teslim törenine katıldı. Çelik, yaptığı konuşmada, SGK olarak 81 ile 100 denetim ve kontrol aracının gönderileceğini belirterek, "SGK reformu 5. yılını doldurdu. Vatandaşların ayağına gitme anlayışını bu reformla gerçekleştirmiş olmamızdır. SGK TV'yle vatandaşlarımızın evine girdik, Alo 170 hattıyla her türlü sorunla ilgileniyoruz" dedi.

Tören kapsamında, SGK Başkanlığı'nca yaptırılan araçların anahtarını teslim alan Çelik, direksiyonun başına geçerek denetim ve kontrol aracını kullandı. Çelik, emniyet kemerinin takılması konusunda uyarıda bulundu.

SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, "100 adet aracın kayıtdışı istihdamla mücadelede bize büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Konuşması sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan Çelik, 'kadın istihdam paketine' ilişkin, kadın istihdamı ile ilgili yapılan çalışmanın son derece önemli olduğunu belirterek, "Bu yalnız kadın istihdamı değil, istihdamın diğer alanlarında da yaşanan bazı sorunlar olduğu için onlarla da bütünleştirerek daha kapsamlı bir paket haline dönüştürme konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Son EKK toplantısında da bu konuyu ele aldık ve nihai olarak da bu taşeron işçilerin durumlarını da içine alacak düzenlemeyi Sayın Başbakanımızla bir kez daha gözden geçireceğiz. Ondan sonra TBMM'ye sevk etmiş olacağız" dedi. Konuşulan bilgiler çerçevesinde herkesin tepkisini verdiğini söyleyen Çelik, o yönüyle ciddi anlam ifade etmediğini ve bilgiye dayalı eleştirilerin dikkate alınması gerektiğini ifade etti. Çelik, kadın istihdamında karşı karşıya olunan durumun herkes tarafından bilindiğini anlatarak, kadının istihdamda daha çok var olmasıyla ilgili yapılan bir çalışma olduğunu dile getirdi. Pakete getirilen eleştirilere ilişkin değerlendirmede bulunan Çelik, "Bilgiye dayalı değerlendirmeler olmadığı için konu çok farklı taraflara çekilmektedir" diye konuştu.

Özel istihdam bürolarının şu anda fiili olarak faaliyette olduğunu belirten Çelik, "Özel istihdam bürolarının kendi asli amaçlarına uygun şekilde yapmalarıyla ilgili yasal bazı boşluklar var. O çerçevede, kadın, çocuk ve kadınla çocuğun bir arada olmasını meydana getirecek o aradaki zaman dilimini doldurmaya yönelik farklı yöntemlerden bir tanesi" ifadelerini kullandı.

'Malulen emekliliğin şeker hastalarını nasıl etkileyeceğine' ilişkin bir soru üzerine Bakan Çelik, "Bu konuda çok önemli adımlar attık. Özellikle 10 yıl çalışma koşulu var. 10 yıl çalışan bir vatandaşımız, malulen emeklilik konusunda, mesela organ nakli olmuşsa malulen emekli olma imkanı olabilecek. Bazı hastaların da durumu genişletildi. Şeker hastalarında 3 organın işlevin bozulması veya 3 organda meydana gelecek şeker hastalığı dolayısıyla sıkıntıları dikkate alarak, ilgili kurulun vereceği rapor neticesinde malulen emekli olabilir" dedi.
Yorum Yazın