TİC Holding Header
  • USD 32.347
  • EUR 35.13
  • Altın 2308.449
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

'Kıyamet köyü' şöhretinin zirvesine ulaştı

Maya takvimine dayanan kıyamet inanışı nedeniyle ismini 2012'de dünyaya duyuran İzmir'in Selçuk ilçesine bağlı turizm merkezi Şirince'ye yılda 1,5 milyon turist geliyor.
'Kıyamet köyü' şöhretinin zirvesine ulaştı
AA - Maya takvimine dayanan kıyamet inanışı nedeniyle adını dünyaya duyuran İzmir'in Selçuk ilçesine bağlı Şirince köyü, yılda 1,5 milyon ziyaretçi sayısı ve Uzakdoğulu misafirleriyle önemli turizm merkezlerini geride bıraktı. 

Geçmişi milattan sonra 5. yüzyıla dayanan Şirince'de yaşayan halkın buradaki güzelliklerin bilinmemesi için köylerine "Çirkince" adını verdiği rivayet ediliyor. Bir zamanlar bin 800 hanenin yaşadığı köyün nüfusu Kurtuluş Savaşı yıllarında bir hayli azaldı. Köye, 1924'ten sonra mübadeleyle Yunanistan'dan gelen Türkler yerleştirildi.

Efes Antik Kenti, Meryem Ana ve Kuşadası Limanı'na yakınlığı nedeniyle zaman zaman yabancı turistlerin ziyaret ettiği Şirince çok fazla ön plana çıkmadı.

Köy, kendilerini "Mavi Enerji Grubu" olarak adlandıran bir grubun 21 Aralık 2012'de sonlanan Maya takvimine göre kıyametin kopacağı ve bundan sadece Şirince ile Fransa'nın Bugarach köyünün etkilenmeyeceği inanışı nedeniyle dünyanın ilgi odağı haline geldi.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca da yurt dışında tanıtılan Şirince, beklediği ilgiye "kıyamet günü"nün ünüyle yavaş yavaş ulaştı. Öyle ki Şirince'yi son dönemde yıllık ortalama 1,5 milyon kişi ziyaret etmeye başladı. Her mevsim yoğunluğun gözlendiği turizm merkezinde yabancı turist yoğunluğu dikkati çekiyor. 

"Seneye yeniden geleceğim"

Güney Kore'den gelen Dongkyoung Choe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir arkadaşıyla tatil için ilk kez Türkiye'ye geldiğini söyledi.

Şirince'nin ismini medyadan öğrendiğini aktaran Choe, "Fransa'da ve İtalya'da böyle küçük köyler var ama Şirince hem kültürünü hem de kendine has özelliklerini uzun yıllar yaşatmayı başardığı için çok doğal. Seneye yeniden geleceğim." diye konuştu.

Brezilyalı Emanuel Muller Ramos da "Efes Antik Kenti'ni gezdikten sonra Şirince'ye geldim ancak buraya hayran kaldım. Her açıdan mükemmel bir yer." ifadelerini kullandı. 

"Gayrimenkul fiyatları artıyor"

Selçuk Belediye Başkanı Dahi Zeynel Bakıcı, Şirince'yi dünyaya tanıtmak için kolları sıvadıklarını, Kültür ve Turizm Bakanlığının da katkılarıyla yurt dışındaki birçok turizm fuarına katıldıklarını ifade etti.

Yurt dışının yanı sıra yerli turistlerin de Şirince'yi merak ettiğini belirten Bakıcı, şöyle konuştu:
"Şirince yıllık 1,5 milyon ziyaretçi almaya başladı. Bunun yaklaşık üçte birini yabancı turistler oluşturuyor. Avrupa'nın yanı sıra son yıllarda Uzakdoğu'dan gelen misafirlerimiz dikkat çekici şekilde arttı. Şirince'nin herkes tarafından öğrenilip sevilmesinin ardından gayrimenkul fiyatları da artıyor. Yurt içi ve dışından gelen alıcılarını ilgisi nedeniyle arazilerin dönümü 400 bin liradan satışa çıkıyor. Şirince'nin tam bir turizm merkezi olmasını sağlayacak imar planı çalışmasında sona yaklaştık. Bu çalışmaların tamamlanması ziyaretçi sayısını daha da artıracak."
Yorum Yazın