TİC Holding Header
  • USD 32.318
  • EUR 35.121
  • Altın 2292.771
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

Kızılırmak Kuş Cenneti'ni dünyaya tanıtacaklar

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan Kızılırmak Deltası Sulak Alan ve Kuş Cenneti, daimi listeye girmeye hazırlanıyor.
Kızılırmak Kuş Cenneti'ni dünyaya tanıtacaklar
İHA - Karton bardaklar üzerine doğal, tarihi ve kültürel mirasları çizip satarak ülkeleri dolaşan gezgin Berk Armağan ve dolaştığı ülkelerde kuşları inceleyip fotoğraflayan Emin Yoğurtçuoğlu, Kızılırmak Kuş Cenneti’ni dünyaya tanıtacaklar.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan Kızılırmak Deltası Sulak Alan ve Kuş Cenneti, daimi listeye girmeye hazırlanıyor. 

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan Kızılırmak Deltası Sulak Alan ve Kuş Cenneti'nin daimi listeye girmesi için süreç devam ederken, Samsun Büyükşehir Belediyesi kuş cennetinin uluslararası kamuoyunda tanıtılmasına yönelik projelere hız verdi. Büyükşehir Belediyesi, sulak alanın tanıtımı için karton bardaklar üzerine doğal, tarihi ve kültürel mirasları çizip satarak ülkeleri dolaşan gezgin Berk Armağan ve kuşları inceleyip fotoğraflamak için kıtaları dolaşan Emin Yoğurtçuoğlu ile çalışacak. 356 kuş türüne ev sahipliği yapan deltada seçilecek kuş türleri, kanton bardaklara resmedilecek ve yapılacak tanıtımlarda kullanılacak. 

Kuş cennetini dünyaya tanıtacak kuş gözlemcisi Emin Yoğurtçuoğlu ile gezgin Berk Armağan, Samsun Büyükşehir Belediyesi ile Samsun Kızılırmak Deltası Koruma ve Geliştirme Birliğinin (SAMKUŞ) düzenlediği söyleşide takipçileriyle bir araya geldi. Söyleşiye Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Coşkun Öncel, Genel Sekreter Yardımcısı Zennube Albayrak, SASKİ Genel Müdürü Kamil Demircioğlu, daire başkanları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Gezgin Berk Armağan, 2.5 yıl önce başladığı seyahatlerini üzerine objeleri çizdiği karton bardakları satarak gerçekleştirdiğini söyledi. Otostopla başladığı seyahatlerini karton bardakla renklendirdiğini anlatan Armağan, bugüne kadar 20 ülke, 43 şehir gezdiğini belirtti. Armağan, “Gezilerimde ilgimi çeken ne varsa bunları karton bardaklara çizdim. Hayvanlar, Kız Kulesi, Özgürlük Anıtı, Medusa Başı, Kaplumbağa Terbiyecisi, Fatih Sultan Mehmet Han’ın resmi, Süleymaniye Camii, Boğaz Köprüsü bunlardan birkaçı. Amatörce başladığım çizimleri şimdi aldığım eğitimlerle profesyonelce yapıyorum. Gezmediğim zamanlarda ise projeler üretiyorum. Şimdi ise Kızılırmak Kuş Cenneti için buradayım. Buradaki kuşları çizerek, bu doğa harikasını dünyaya tanıtacağım” diye konuştu. 

Dünyanın her kıtasını dolaşan kuş gözlemcisi Emin Yoğurtçuoğlu ise, Kızılırmak Deltası’nda yeni görülen gri başlı kız kuşunun ilk fotoğrafını kendisinin çektiğini kaydetti.

 Çok sayıda ülke gezmesine rağmen Samsun’un kendisini çok heyecanlandırdığını ifade eden Yoğurtçuoğlu, “Samsun, çok sevdiğim şehirlerden birisi. Buraya sık sık geliyorum. Eşsiz bir habitatı var. Türkiye’de 79 il gezdim ama burası kadar beni heyecanlandırmadı. Gri başlı kız kuşu, Afrika kökenli bir tür ve ilk kez Samsun’da görüldü. Burada başarılı ve etkili tanıtım çalışmaları yapmak istiyoruz. Büyükşehir Belediyemizin bugüne kadar deltada yaptığı çalışmalar, ileri bir bakış açısını göstermektedir. İnşallah, yapacağımız tanıtımlarla ilgili daha da artıracağız” şeklinde konuştu. 

Genel Sekreter Yardımcısı Zennube Albayrak, “UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Kızılırmak Deltası sulak alan ve kuş cennetimiz daimi listeye girdiğinde Türkiye’nin ilk doğal miras alanına sahip olacağız. UNESCO sürecini bu şekilde takip ederken görüşmelerimizi hem UNESCO yetkilileri hem de büyükelçilik nezdinde sürdürüyoruz. Görüşmelerde en iyi fotoğrafların çekilmesi ve tanıtımının yapılması gündeme geliyor. Bununla ilgili olarak da Emin Yoğurtçuoğlu ve Berk Armağan, UNESCO sürecinde deltamızın tanıtımını yapacaklar. Sadece deltamızda görülen kuş türlerini belirleyip seçerek, el çizimi olarak iki gezginimizin yapacağı tanıtımda kullanacağız“ ifadelerini kullandı.
Yorum Yazın