TİC Holding Header
  • USD 32.33
  • EUR 35.148
  • Altın 2294.309
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

Anadolu'da Ramazan Bayramı

Sahurlara kalkıldı, oruçlar tutuldu, iftarlar yapıldı, bedenen ve ruhen kendimizi dinlendirdik ve nihayetinde İslam alemi için tüm yılın en kutsalı, ayların sultanı Ramazan-ı Şerif’i tamamlayıp bayramına nail olduk.
Anadolu'da Ramazan Bayramı
Ramazan ayının sağladığı manevi ve biyolojik kazanımlarının yanı sıra insani duyguların pekiştirilmesi, toplumsal birlik ve beraberlik olgusunun hatırlanması bu mübarek ayın güzelliğini ortaya koymaktadır. İçeriği ve amacı böylesine tatlı olan bir zaman diliminin bayramına, ‘şeker bayramı’ demek de çok manidar değil midir? Şeker bayramı olarak da ifade edilen Ramazan Bayramı’nın hepimiz için aynı duyguları anımsatması ve her seferinde ‘nerede o eski bayramlar…’ diyerek aslında hiç eskimeyen bayram geleneklerini sürdürmek bir toplumun birleştirici en önemli özelliği değil midir? 

Çocukluğumuzun ortak anısı şeker toplamak, tatlılar yapmak, akrabaları ziyaret etmek, bayram yemekleri hazırlayıp komşularla sofralar kurmak, küsleri barıştırmak, mezar ziyaretleri yapmak, maddi yardımlarda bulunmak, harçlık vermek, mendiller dağıtmak, davulcu bahşişleri vermek hangi yaşta olursak olalım, hepimiz için heyecan ve coşku uyandıran Ramazan Bayramı gelenekleridir. Bu gelenekler çeşitli ritüellerle taçlanarak nesiler boyu devam etmektedir. 

Müslümanların dini bayramı Ramazan’a özel gelenekler midir sadece böylesi bereketli topraklarda barınan inanışlar? Semavi dinlerin en güzel gelenekleri, en ilginç ritüelleri yüzyıllardır medeniyetler beşiği Anadolu topraklarını renklendirmektedir. Ancak insanlara paylaşmayı, yardımlaşmayı hatırlatan en özel bayram gelenekleri Ramazan Bayramı’na aittir. Anadolu’nun farklı yörelerine özgü içerisinde sevgi, paylaşım ve neşe barındıran ramazan bayramı gelenekleri vardır. 

Örneğin;

Kastamonu’da Bayram gününde civar köylerden gelenler köyde ağırlanır, evlerde yemekler yenir ve köy meydanında eğlence düzenlenir. Bu ritüelin adı Bayram Çıkarmadır. 

Sinop köylerinde yaşatılan Helesa geleneği Ramazan ayında başlayıp bayramda da devam eder. Kayıkla kıyıya yanaşan gençler maniler okuyarak bahşiş toplarlar. 

Gaziantep yöresine ait bir ritüel de Kahke dağıtmaktır. Antep yöresinin olmazsa olmazlarından olan Kahke, bayram günü eve gelen misafirlere ikram edilen bir tür kurabiyedir. 

Denizli'nin Çardak İlçesi'nde bayramların ikinci ve üçüncü günleri öğle namazının ardından gençler bir araya gelir. Köydekilerin, Dede, dediği ağaca salıncak kurulur. Salıncak kurulduktan sonra çocuklara şeker ve çikolata dağıtılır. Ardından salıncağa binen kişiyi diğerleri sallamaya başlar. Bu sırada ise maniler, tekerlemeler söylenerek eğlence arttırılır. 

Kilis’te, Ramazan ayının ilk günü, bütün evlerde Keşkek yapılır. Keşkeğin yapımında kullanılan buğdayın insanların midesinde Allah'ı zikreden tespih görevi yaptığı düşünülür.

Siirt'te yaklaşık bin yıllık bir Ramazan geleneği olduğu bilinen Melede Ateşi vardır. Mahallenin gençleri, evleri dolaşarak, ateş yakmak için çalı çırpı toplarlar, herkes bu gençlere para yardımında bulunur ve mahalle meydanında ikindi namazından sonra ateş yakılır. 

Samsun’un Bafra ilçesinde özellikle çocuklar için ayrı bir anlam taşıyan bir gelenek yıllardır sürdürülmektedir. Sele-sepet adıyla bilinen ve ramazan ayının 14’ünü 15’ine bağlayan gece gerçekleştirilen şenlik, ilçe halkının katılımı ile düzenlenir. İftarın ardından başlatılan şenlikte, çocuklar taşıdıkları sele-sepet adı verilen fenerlerle evleri dolaşarak bahşiş toplarlar ve maniler söylerler.  

Kayseri’de özellikle ramazan aylarında hindi, tavuk ve kaz etiyle Arabaşı adlı yemek yapılır, birçok aile Arabaşı yemeğinde bir araya gelir.

Burada bahsedilmemiş sayısız daha birçok ritüel var topraklarımızda.

Geleneklerimizi geleceğe taşıyarak, nesiler boyu yaşatmak dileğiyle; farklı inançların farklı kültürlerin buluşma noktası olan kıymetli vatanımızın tüm insanlarının ve İslam aleminin Ramazan Bayramı kutlu olsun. 

Hep birlikte paylaşacağımız şeker tadında nice bayramlara…

GMG - OGÜNhaber
Yorum Yazın