TİC Holding Header
  • USD 32.331
  • EUR 35.067
  • Altın 2285.263
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

​Savcıdan darbeci pilota 'F16'larla turistik gezi mi yapıyorsunuz' tepkisi

Akıncı Üssü'ndeki darbe girişimi davasında sanık Kaplan'ın, soruları bağlamından kopararak cevap vermesi üzerine, savcı, 'F16'larla Ankara'nın tarihi ve turistlik yerlerini mi geziyorsunuz?' diyerek tepki gösterdi.
​Savcıdan darbeci pilota 'F16'larla turistik gezi mi yapıyorsunuz' tepkisi
AA - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (Fetö), 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 473 kişinin yargılandığı davaya, sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, sanıklar, şehit yakınları ve gaziler ile taraf avukatları katıldı.

"Afrin'de siviller için şehit veren ordu, Ankara'da nasıl F16'larla operasyon yapar?"

Duruşmanın öğleden sonraki bölümüne sanıklardan eski pilot yüzbaşı Ertan Koral'ın çapraz sorgusuyla devam edildi. Sorulan bir soru üzerine Koral, Terörle Mücadele Harekatı (TMH) kapsamında sivillerin bulunduğu alanda da operasyon yapılabileceğini iddia etti. 

Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Selfet Giray, "Afrin'de yürütülen harekat kapsamında operasyona katılan TSK mensupları görevlerini titizlikle, sivillere zarar gelmemesi için azami dikkat göstererek yürütüyor. Afrin'de, El Bab da sivillere zarar gelmesin diye şehit veren ordu, Ankara'da sivillerin bulunduğu bir alanda nasıl F16'larla TMH operasyonu yapar? Bunu nasıl açıklıyorsun?" diye sordu.

Sanık pilot eski üsteğmen Mehmet Çetin Kaplan da emniyet ve savcılık aşamasında verdiği ifadeleri kabul etmediğini, mahkeme huzurunda vereceği beyanlarının esas alınmasını talep etti.

Darbe girişiminin yaşandığı gün Müslüm Macit’in kendisini arayarak TMH olabileceğini söylediğini, bunun üzerine birlikte filoya gittiklerini belirten Kaplan, daha sonra uçuş kıyafetlerini giyip havalandıklarını anlattı.

Sanık Kaplan, "Ankara'nın kuzeydoğusunda beklememiz emredildi. Telsizim kesik kesik çalışıyordu. Lider uçağın konuşmalarını doğru dürüst anlayamadığım için telsizin sesini kıstım. Yakıt azaldığında lider uçağı takip ederek yere indik. Bakım ekibine yaşadığım telsiz probleminden bahsettim. Uçağı teslim ettikten sonra, Genelkurmay Başkanının üsse geldiğini ve Hava Kuvvetleri Komutanının da üsse geldiğini duyunca bende motivasyon oluştu." dedi.

İnişten sonra bir süre 141. Filo öğretmenler gazinosunda dinlendiğini, tekrar uçması emri üzerine kuleden izin alarak tekrar kalkış yaptıklarını ifade eden Kaplan, "Hem lider uçak hem de kule bana havada kal deyince havada kaldım. Alçak uçuş yapmadım. Uçağın teknik kaydında alçak irtifaya inmediğim sabittir. Sonra tekrar indim, filoya tekrar döndüğümde sıkıyönetim ilan edildiği ve nizamiye önünde çatışma çıktığı konuşuluyordu. Ben de filo içinde bir odada beklemeye başladım. Daha sonra eve gittim. Pistte atılan bombalardan Akıncı'da o gün tam bir kaos hakimdi." ifadesini kullandı.

"Bu devlete hiç mi borcunuz yok, hiç mi utanmıyorsunuz?"

Avukatların ardından Cumhuriyet Savcısı Adnan Gümüş de sanık Kaplan'a sorularını yöneltti.

Gümüş'ün, "Üzerinde bulunan 1 doların mistik bir anlamı var mı?" sorusuna sanık Kaplan, arkadaşıyla 3 kişi havuza gittiklerini, kişi başı ücretin 3 dolar olduğunu, ödemeyi 10 dolar ile yaptığını, ele geçirilen 1 ABD dolarının da bu ödemeden kalan para olduğunu söyledi.

Sanık Kaplan'ın, soruları geçiştirerek ve bağlamından kopararak cevap vermesi üzerine, Cumhuriyet Savcısı Gümüş "F16'larla Ankara'nın tarihi ve turistlik yerlerini mi geziyorsunuz? Anlatmaktan niçin kaçınıyorsunuz? Bu devlete hiç mi borcunuz yok, hiç mi utanmıyorsunuz?" diyerek sanığa tepki gösterdi. 
Yorum Yazın