TİC Holding Header
  • USD 32.39
  • EUR 35.108
  • Altın 2324.983
  • BIST 100 9129.19
  • Genel

Sur halkının devlete güveni arttı

Mesleki Eğitim ve Küçük Sanayi Destekleme Vakfı (MEKSA) Başkanı Sertaç Işık, Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki vatandaşlara yönelik yaptıkları anket çalışması sonucuna göre halkın, devlete olan güveninin arttığını söyledi.
Sur halkının devlete güveni arttı
İHA - MEKSA, Karacadağ Kalkınma Ajansı ile birlikte, Sur’da yaşayan vatandaşların istihdam politikalarına yönelik anket çalışması düzenledi. Sur ilçesinin İstihdam ve Mesleki Eğitim Araştırması Projesi kapsamında yapılan anket sonuçlarında bölgede yaşayan halkın devlete güveninin arttığı ortaya çıktı.

Konu ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan MEKSA Başkanı Sertaç Işık, Sur ilçesinin İstihdam ve Mesleki Eğitim Araştırması Projesi’nin Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın doğrudan faaliyet destek programı kapsamında gerçekleştirildiğini söyledi. Proje kapsamında Sur ilçesindeki işsizlik oranını, gençlerin işsizliğe bakışı iş arama durumlarını bir analiz şeklinde gerçekleştirmek istediklerini kaydeden Işık, "2 boyutlu bir çalışmaydı bu. Birincisi, 500 gençle anket çalışmasıydı. Bununla ilgili olarak DÜ sosyoloji bölümündeki öğrencilerle çalıştık. Diğer taraftan, bu çalışmanın bir analiz edilmesi gerekiyordu. Analiz çalışması için de Gazi Üniversitesinden Işıl Kurnaz hocamız ile birlikte çalıştık, analiz sonuçlarımız geldi" dedi.

"Gençler iş bulmak istiyor"
Gençlerin özellikle, iş arama kanalı olarak resmi kurumları, özellikle İş-Kur’u tercih etmesinin, internetin çok yaygın olmasına rağmen resmi kurum üzerinden iş arama yolunu seçmelerinin önemli olduğuna değinen Işık, şu ifadeleri kullandı:
"Bu gençlerimizin yüzde 49’u iş arıyor, işsiz durumda görünüyor, yüzde 51’i de iş aramadıklarını söyledi. 'Çalışıyor musunuz?' sorusuna bu yüzde 51’in yüzde 33’ünün çalıştığını gördük. Bunların bir kısmı uzun süreli işsiz olduğu için artık iş aramaktan vazgeçmiş kişiler olduğunu düşünüyoruz. Özellikle İş-Kur üzerinden çalışma yoğunluğunun olduğunu gördük. İş arama becerilerinin ya da teknik olarak arayışların bunun üzerinden olduğunu gördük. Yine toplum yararına çalışma programı kapsamında ailelerin genellikle kadın bireyler için gönderdikleri, göndermeye izin verdikleri kurumun İş-Kur’un TYP programlarına olduğunu gördük. Özel sektöre çok fazla güven olmadığını kamu kurumu üzerinden bir çalışma sağlandığı zaman bunun gerçekleştiğini gördük. Bu, resmi kurumlara, devlete güvenin artmış olduğunu gösterir bu sonuçlarla. Bu tabi, terör olayları sonrasında bölgede yaşanan göç sonrası da yapılmış olması önemli bu çalışmanın. Biz bunun sonucunu sadece Sur bölgesi için görmüyoruz, genel anlamda Diyarbakır için alınan bir sonuç olduğunu düşünüyoruz. Çünkü hedef gruplar, genç profili, hem Diyarbakır genelinde hem Sur bölgesinde aşağı yukarı aynı. Yine çarpıcı sonuçlardan biri özellikle gençlerin mesleki eğitime bakış açıları, neden işsiz kaldıklarına verilen cevapta saklıyor. Neden işsiz kaldıkları yönündeki birinci cevap şu, yeterince iş imkanının olmaması, bu bölgede bilinen bir gerçek. İkinci ve üçüncü sonuçlar bizi daha çok ilgilendiriyor. Bunlar mesleki eğitim sertifikalarının olmaması ya da mesleki eğitim anlamında bir yeterliliklerinin olmaması. Bu gençlerin kendilerini yetiştirmek anlamında en azından ilk adımı atması olarak görüyoruz. Bundan sonra politikaların geliştirilmesi gerekiyor, eylem planının hayata geçmesi gerekiyor. Bu araştırma sonuçları önemli sonuçlar. Gençler şu anda iş bulmak istiyor ve iş bulmak için kapasitelerinin arttırılmasını istiyorlar ve bunun için de mesleki eğitim kurslarının olması gerekiyor. Belgelendirme ile ilgili konuya hakimler. Verileri gerekli kurumlarla paylaşacağız. Ajansın zaman içerisinde yaptığı araştırmalar çalışmalar oluyor bunu orada kullanacaklardır. İlgili bakanlıklarla paylaşacağız, İş-Kur Genel Müdürlüğü ile de paylaşacağız."
Yorum Yazın