TİC Holding Header
  • USD 32.572
  • EUR 34.857
  • Altın 2432.944
  • BIST 100 9716.56
  • Genel

Tarih Afrin'de tekerrür etti!

Geçmişten günümüze birçok zafer elde eden Türk ordusu gücünü bir kez daha Afrin'de gösterdi.
Tarih Afrin'de tekerrür etti!
Sultan Gedik - Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) desteğiyle 20 Ocak'ta başlattığı Zeytin Dalı Harekatı'nın 58'inci gününde Afrin kent merkezinde kontrol tamamen sağlandı.

58 gündür yürütülen harekat, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'nin 103'üncü yıl dönümüne denk getirilerek, zafer, şehitlere atfedildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Afrin'de Türk bayrağı dalgalandığını söyledi.

DHA'nın dünyaya duyurduğu zaferi değerlendiren güvenlik uzmanı Abdullah Ağar, TSK'nın, Afrin'in şehir merkezine yönelik operasyonu, harekatın 57'nci günü olan dün gece başlatarak bunu da Çanakkale'de tüm personeli şehit olan 57'nci Alay'a armağan ettiklerini ifade etti.

TSK, sınırda ve bölgede güvenlik ile istikrarın sağlanması, dost ve kardeş bölge halkının, teröristlerin baskı ve zulmünden kurtarılması amacıyla Suriye’nin kuzeybatısında bulunan Afrin bölgesindeki PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütlerine yönelik 20 Ocak günü saat 17.00'de 'Zeytin Dalı Harekâtı'nı başlattı.



Türk savaş uçaklarının, teröristlere ait belirlenen hedefleri havadan bombaladığı harekât, karadan da topçu bataryaları ve Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) desteğiyle sürdürüldü. 20 Ocak'tan bu yana Kilis ve Hatay'ın Hassa ilçelerinden Suriye'ye giren Mehmetçik ve ÖSO güçleri, adım adım ilerleyip Afrin'in 6 beldesi olan Bülbül, Raco, Şeyh Hadid, Şeran ve Mabatlı ile bağlı köylerindeki teröristleri çatışmaların ardından temizleyip, bölgelerin kontrolünü sağladı.

TSK jetlerden sivil halkın bölgeyi güven içinde terk etmesi için Arapça ve Türkçe yazıların yer aldığı bildiriler attı.

Türk Silahlı Kuvvetleri, Zeytin Dalı Harekatı'yla kuşatılan Afrin'deki sivillere jetlerden bildiri attı,

Bildirilere şu cümleler yer aldı:
"Değerli Afrinli Kardeşlerimiz, PKK/PYD/YPG/DEAŞ terör örgütleri yıllardır size ve bize maddi ve manevi zararlar veriyor. Sizleri evinizden, yurdunuzdan, sevdiklerinizden mahrum ettiler. Teroristlere dur demenin zamanı geldi. Tek hedefimiz size eziyet eden terör örgütleridir. Teröristlerden, terörist mevzi ve barınaklarından uzak durun. Sizi ve çocuklarınızı kalkan olarak kullanmalarına izin vermeyin. Afrin'den ayrılmak isteyenler, TSK'nın garantisi altında olacaklardır. Teröristler tarafından zorla silah altına alınanlar; sizler de en kısa zamanda silahlarınızı bırakın, evlerinize dönün. TRT radyosunu dinleyin."

Bildirilerin ardından Afrin'deki siviller, kentin güneydoğusundan açılan koridorla bölgeyi güvenli bir şekilde terk etti. Sivillerin Afrin'den ayrılmasının ardından da TSK ve ÖSO operasyon için harekete geçti.

Jetler ve topçular bombaladı, Özel Kuvvetler ve ÖSO girdi

2 bin 300 kilometrekarelik alana sahip Afrin'in kuşatılan şehir merkezine yönelik dün gece operasyon başlatıldı.

TSK'nın Özel Kuvvetleri, öncü olarak gece girdiği Afrin merkezinde çatışmalarla teröristlere büyük kayıp yaşattı. Türk Hava Kuvvetleri jetleri ile topçu birlikleri de gece boyu belirlenen terör örgütü hedeflerini bombaladı.

Şafak sökmeden karadan ÖSO unsurları ile şehre giren Mehmetçik, ilçe merkezinin kontrolünü bu sabah saat 08.30 itibariyle sağladı. Karşılarında Mehmetçik ve ÖSO'yu gören siviller, zılgıtlarla sevinç gösterisi yaptı. Harekatla birlikte Türkiye'ye roketli ve füzeli saldırılar engellenirken, bölgedeki sivilleri teröristlerin zulm ve baskılarından kurtarıldı.

Afrin şehir merkezine ve sözde kanton binasına Türk bayrağı

Afrin merkezinde bulunan terör örgütünün sözde Afrin kantonu yönetim binası ile kentin her yerinden görülen hakim noktasına Mehmetçik tarafından törenle Türk bayrağı dalgalandırıldı.

Bir Türk askeri, "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü'nde Türk milletine ve yüce şehitlerimize armağanıdır" dedikten sonra Mehmetçik ve ÖSO unsurları, silahlarıyla havaya ateş açarak kutlama yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çanakkale'de açıkladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çanakkale Deniz Zaferi'nin 103'üncü yıl dönümü töreninde yaptığı açıklamada, Afrin şehir merkezinin kontrolünü sağladığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrin'de Türk bayrağı ve ÖSO bayrağının dalgalandığını kaydederek, "Sözlerimin hemen başında bir müjdeyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Afrin şehir merkezi TSK desteğindeki ÖSO mensupları tarafından saat 8.30 itibariyle kontrol altına alınmıştır. Afrin şehir merkezinde terör örgütünün paçavraları değil huzurun ve güvenin sembolleri dalgalanıyor. Şu anda orada Türk bayrağı dalgalanıyor, ÖSO’nun bayrağı dalgalanıyor. Rabbimize hamd ediyorum. Kahraman Mehmetçiklerimize şükranlarımı sunuyorum. Ülkelerinin geleceği için mücadele eden ÖSO mensuplarına şahsım, milletim adına şükranlarımı sunuyorum." dedi.

TSK: Şehitlerimizin ruhları şad olsun

Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada ise Afrin'deki mayın ve el yapımı patlayıcı arama ve imha çalışmalarının devam ettiği açıklandı. TSK açıklamasında, "Türk Silahlı Kuvvetleri ve Özgür Suriye Ordusu tarafından Afrin şehir merkezi kontrol altına alınmıştır. Mayın ve el yapımı patlayıcı arama çalışmaları devam etmektedir. Şehitlerimizin ruhu şad olsun!"

3 bin 700'ün üzerinde terörist etkisiz hale getirildi

Harekatın başından bu yana teröristler tarafından sınır hattında bulunan Hatay ve Kilis'e 94 roket ve füze atıldı. Bu saldırılarla 7 sivil vatandaş hayatını kaybederken, 113 kişi de yaralandı. Harekata katılan Türk askerlerinden 46'sı, ÖSO mensuplarından ise 116'sı şehit oldu. Başarıyla yürütülen harekatta 103'ü dün geceden bu yana toplam 3 bin 700'ün üzerinde terörist de etkisiz hale getirildi.

'Fırat Kalkanı'yla Afrin-Kobani kantonlarının birleşmesi engellendi

TSK'nın yine ÖSO ile birlikte 24 Ağustos 2016'da başlattığı ve 29 Mart 2017'de tamamlanan 'Fırat Kalkanı Harekatı'yla da 243 meskun mahalde, 2 bin 15 kilometrekarelik alanın kontrol sağlanarak Cerablus-El Bab hattı teröristlerden temizlendi. 67 Türk askerinin, 600 de ÖSO mensubunun şehit olduğu 'Fırat Kalkanı Harekatı'nda, 3 bini aşkın terörist etkisiz hale getirildi. Bu harekatla; terör örgütünün Türkiye sınırında Afrin ve Kobani kantonlarının birleştirilmesi engellenerek bölgedeki halk zulümden kurtarıldı.

Abdullah Ağar: Mehmetçik ve ÖSO Afrin'in kalbinde

Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, başarıyla yürütülen harekatı DHA'ya değerlendirdi. Ağar, Afrin'in kalbine düzenlenen operasyonun, harekatın 57'nci gününe denk getirilip, 57'nci Alay şehitlerine atfedildiğini söyledi. Abdullah Ağar, şöyle dedi:
"Çanakkale 57'nci Alay'ın tüm askerleri şehit olmuştu. Afrin harekatı, 57'nci günde başladı ve Çanakkale Zaferi'nin yıldönümünde Mehmetçi o anlamlı günde Afrin'in kalbinde Türk bayrağını dalgalandırdı. Dün gece başlayan Afrin harekatı, büyük bir askeri akıl ve hızla gelişti. Farklı yön ve istikametlerden büyür bir hızla gelen birlikler, Afrin'in kalbinde buluştu. PKK tutunamadı. Dün gece çok şiddetli çatışmalar oldu ve bugün PKK'nın ortada olmadığını görüyoruz. Bundan sonraki süreç devam ediyor, tam anlamıyla bitmiş değil. Ama şu an Mehmetçik ve ÖSO Afrin'in kalbinde. En sembol alanlarında en kritik alanlarda askerimiz bulunuyor."

'Her an kahpece bir saldırıyla karşı karşıya kalınabilir'

Ağar, patlayıcı tuzaklarına da dikkat çekerek, teröristlerin her an hainliğini sürdürebileceğini ifade ederek, şöyle devam etti:
"Özellikle tüneller, menfezler, dehlizler PKK'nın saklanmış ve kahpelik yapabileceği önem kazanmış durumda. Patlayıcıların temizlenmesi gerekiyor. Tünellerin deşifresi PKK'nın silah ve mühimmatlarının toplanması, masum ve terör unsurlarının birbirinden ayrıştırılması, bu saatten sonra çok önemli. Her an kahpece bir saldırıyla karşı karşıya kalınabilir.  En ufak bir zafiyete yer verilmeden harekat tüm hassasiyetleriyle devam ediyor.

'En az 5 bin terörist etkisiz halde'

Ağar, bölgede etkisiz hale getirilen terörist sayısının ise en az 5 bin olduğunu ifade ederek, "Türk Silahlı Kuvvetleri, etkisiz hale getirilen terörist sayısını en son 3 bin 530 olarak açıkladı. Ancak bu rakam aslında aha fazla. TSK kendi tespit ettiklerini açıklıyor. TSK'nın temel vazifesi, harekat olduğu için teröristlerin sayısına fazla bakmıyor. Harekatta PKK tarihinde ilk defa bu kadar eğitilmiş dağ kadrosu zayiatı veriyor. Harekatta en az 5 bin terörist etkisiz halde" diye konuştu.

Afrin'de şehit sayısı kaç oldu?

Afrin operasyonunda toplam 46 askerimiz şehit olmuştur. Yaralı asker sayısı 225'tir.

Dünya basınında en çok okunan gazetelerin “Zeytin Dalı Harekatı” başlıkları:
 
Al Jazeera: “Türk güçleri ve Özgür Suriye Ordusu Afrin şehrini ele geçirdi”

Jerusalem Post:  “Kürtler şok yaşadı, Türkler kutlama yaptı”

BBC: “Suriye Savaşı: “Türkiye destekli güçler, Kürtleri Afrin’in kalbinden attı”

Independent: Türkiye destekli güçlerin Afrin’i ele geçirdiğini manşet kısmından verdi. Bölgede Türkiye bayraklarının asıldığını duyurdu.

New York Times:  “Türkiye’nin desteklediği Suriyeli muhalifler Afrin’in kontrolünü ele geçirdi”

Guardian:  “Türkiye, Afrin’in merkezinin tamamen kontrol altında olduğunu duyurdu”

Zeytin Dalı Harekatı'nda 57. gün

Zeytin Dalı Harekatı'nın başlangıcından bu yana 3569 terörist etkisiz hale getirildi. Afrin harekat alanında doğudan batıya ve batıdan doğuya ilerleyen birliklerin Afrin'in kuzeyinde buluştukları bildirildi.

Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, hudutlar ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak, Suriye'nin kuzeybatısındaki Afrin'de PYD/YPG/PKK/KCK ve DEAŞ mensuplarını etkisiz hale getirmek, dost ve kardeş halkı, teröristlerin baskı ve zulmünden kurtarmak amacıyla 20 Ocak'ta başlatılan Zeytin Dalı Harekatı sürüyor.

Zeytin Dalı Harekatı'nın başlangıcından bu yana PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ mensubu 3569 terörist etkisiz hale getirildi.

Mabatlı beldesi tamamen kuşatıldı

TSK ve ÖSO, Afrin'in kuzeybatısındaki Mabatlı beldesine bağlı Mirkan, Sino güneyindeki Cinderes beldesine bağlı Tatara, kuzeybatısındaki Çatalkapı ve Şeyh Obası köylerini YPG/PKK-DEAŞ'tan arındırdı.

Böylece gün içinde teröristlerden temizlenen köy sayısı 12'ye yükselirken teröristlerin elinde bulunan Afrin'in kuzeybatısındaki son belde merkezi Mabatlı da tümüyle kuşatılmış oldu.

Ayrıca ÖSO birliklerinin yol kenarlarına teröristler tarafından döşenen mayınları arama ve imha faaliyetleri de AA tarafından görüntülendi.



Afrin ilçe merkezi üç taraftan kuşatma altında

Afrin harekat alanında doğudan batıya ve batıdan doğuya ilerleyen Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) birliklerinin Afrin'in kuzeyinde buluşması ile Afrin ilçe merkezi üç taraftan kuşatma altına alındı.

Afrin ilçe merkezini üç taraftan kuşatan TSK ve ÖSO, buradan güneye gitmek isteyen sivillere ise güvenli geçiş imkanı veren bir koridoru açık tutuyor.

TSK ve ÖSO'nun harekatta kontrol altına aldığı bölge sayısı 229'u köy ve 44'ü kritik nokta olmak üzere 273'e ulaştı.

Afrin ilçe merkezi etrafındaki kuşatmayı sıkılaştıran birlikler, Kafer Çil'i alarak merkeze ait dış mahallelerin 600 metre yakınına ulaşmıştı.

Afrin bölgesi, ilçe merkezi ile Racu, Bülbül, Şeyh Hadid, Cinderes, Şeran ve Mabatlı olmak üzere 6 beldeden oluşuyor. Mabatlı dışında tüm belde merkezleri TSK ve ÖSO'nun kontrolünde bulunuyor.

Terör örgütü YPG/PKK'nın yığınak ve savunma hatları büyük ölçüde Afrin ilçe merkezinde bulunuyor. Beldelerdeki sivilleri canlı kalkan yapabilmek için nüfusu zorla ilçe merkezine yönlendiren terör örgütü, merkezden Beşşar Esed rejimi ve askeri muhaliflerin kontrolündeki bölgelere gitmek isteyen Arap ve Kürt nüfusa engel oluyor. Sivillerin alıkonulması, Birleşmiş Milletlerden de tepki görüyor.



TSK birlikleri Afrin'in kuzeyinde buluştu


Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, Afrin harekat alanında doğudan batıya ve batıdan doğuya ilerleyen birliklerin Afrin'in kuzeyinde buluştukları belirtildi.

Hatay'a gelen askeri araçlar sınır birliklerine sevk edildi

Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Suriye sınırında konuşlu birliklere takviye amaçlı gönderilen askeri araçlar, Hatay'dan huduttaki birliklere sevk edildi.

Hudutlar ile bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak, Afrin'de YPG/PKK-DEAŞ mensuplarını etkisiz hale getirmek, halkı terör örgütü üyelerinin baskı ve zulmünden kurtarmak amacıyla Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından 20 Ocak'ta başlatılan Zeytin Dalı Harekatı devam ediyor.

Harekat kapsamında, Türkiye'deki çeşitli birliklerden gönderilen, aralarında tankların da yer aldığı askeri araçlar, Hatay'ın Reyhanlı ve Hassa ilçesine ulaştı.

Araçlar, güvenlik önlemleri altında sınır birliklerine sevk edildi.

PYD/PKK'nın 'Afrin Hastanesi' yalanı görüntülerle ortaya çıkarıldı

TSK tarafından vurulduğu öne sürülen Afrin Hastanesi'nin bugün 09.43'te kaydedilen ve iddiaların yalan olduğunu ortaya koyan görüntüleri paylaşıldı.

Genelkurmay Başkanlığınca, Afrin kent merkezinde teröristler tarafından bina, tesis ve araçların yakıldığı, yıkıldığı, bunların içerisinde hastane binasının da olduğu bildirildi. Genelkurmay, bu tür olaylarla ve şehre verilen zararların Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından gerçekleştirildiğine dair uluslararası kamuoyunda algı yaratılmaya çalışıldığını açıkladı. TSK tarafından vurulduğu iddia edilen Afrin Hastanesinin bugün 09.43'te kaydedilen ve iddiaların yalan olduğunu ortaya koyan görüntüleri de paylaşıldı.



Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, Afrin kent merkezinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ’a mensup teröristler tarafından bina, tesis ve araçların yakıldığı, yıkıldığı, bunların içerisinde hastane binasının da olduğu, söz konusu hastanede bulunan donanım ve malzemelerin teröristler tarafından söküldüğü, kullanılmaz hale getirildiği belirtildi.

Açıklamada, "Bu tür olaylar ve şehre verilen zararların Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından gerçekleştirildiğine dair uluslararası kamuoyunda algı yaratılmaya çalışıldığı görülmektedir. Bu tür olaylar PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütleri tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri hakkında olumsuz bir algı yaratılmak amacıyla planlı bir şekilde yapılmaktadır." ifadelerine yer verildi.

Zeytin Dalı Harekatı planlama ve icrasında sadece teröristler ve bunlara ait barınak, sığınak, mevzii, silah, araç ve gereçlerin hedef alındığı vurgulanan açıklamada şunlar kaydedildi:
"Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından harekat alanında, en modern harp silah, araç ve gereçleri ile mühimmat, uluslararası hukuka uygun olarak, gecikme pahasına, diğer hiçbir ülkenin göstermediği dikkat ve hassasiyetle, masum insanlara ve çevreye zarar vermeden etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Hava harekatı ve kara ateş destek vasıtaları ile desteklenen kara harekatı planlandığı şekilde başarıyla devam etmektedir."

Hastane yalanına görüntü ve fotoğraflarla yanıt

Bu arada Genelkurmay Başkanlığı, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ'lı teröristlerince TSK tarafından vurulduğu iddia edilen Afrin Hastanesinin son durumuna ait görüntü ve fotoğrafları da paylaştı. İnsansız hava aracı tarafından saat 09.43'te kaydedilen görüntüler ve 09.50'de çekilen fotoğraflar, hastanenin vurulduğu iddiasının yalan olduğunu ortaya çıkardı.

Teröristler Afrin'in birçok noktasında araç ve evleri ateşe veriyor

YPG/PKK'lı teröristlerin TSK hakkında olumsuz algı oluşturmak amacıyla Suriye'nin kuzeyindeki Afrin'in birçok noktasında araç ve binaları ateşe verdiği anlar, İHA'larca görüntülendi.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Afrin'deki terör hedeflerine yönelik düzenlediği Zeytin Dalı Harekatı devam ediyor.

Harekatın planlama ve icrasında yalnızca teröristler ve bunlara ait barınak, sığınak mevzisi, silah, araç ve gereçler hedef alınıyor.



TSK tarafından harekat alanında, en modern harp silah, araç ve gereçleri ile mühimmat, uluslararası hukuka uygun olarak, gecikme pahasına, diğer hiçbir ülkenin göstermediği dikkat ve hassasiyetle masum insanlara ve çevreye zarar vermeden etkin bir şekilde kullanılıyor.

Harekat kapsamında çevresi kuşatılan Afrin şehir merkezinden sivillerin çıkışını engellemek isteyen teröristler, TSK hakkında olumsuz algı oluşturmak  ve kara propaganda yapmak amacıyla her türlü yola başvuruyor.

Teröristlerin bu kapsamda Afrin'in birçok noktasında araç ve binaları ateşe verdiği anlar, İHA'lar tarafından görüntülendi.

Görüntülerde, çok sayıda teröristin kentin birçok noktasında yaktığı bina, tesis ve araçlar yer aldı.

Teröristlerin, "bunların TSK tarafından gerçekleştirildiğine ilişkin uluslararası kamuoyunda algı yaratmak" amacıyla tanker, kamyon ve otomobilleri ateşe vermesinin ardından oluşan alevler ve duman bulutu görüntülere yansıdı.

Zeytin Dalı Harekatı'nda 56. gün

Zeytin Dalı Harekatı'nın başlangıcından bu yana 3530 terörist etkisiz hale getirildi.TSK, Afrin halkına yönelik iki dilde hazırlanan bildirileri havadan attı.

Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, hudutlar ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak, Suriye'nin kuzeybatısındaki Afrin'de PYD/YPG/PKK/KCK ve DEAŞ mensuplarını etkisiz hale getirmek, dost ve kardeş halkı teröristlerin baskı ve zulmünden kurtarmak amacıyla 20 Ocak'ta başlatılan Zeytin Dalı Harekatı sürüyor.

Harekatın başlangıcından bu yana etkisiz hale getirilen terörist sayısı 3530 oldu.

9 köy ve stratejik 3 tepe ele geçirildi

Sahadaki AA muhabirlerinin bildirdiğine göre, TSK ve ÖSO, Afrin'in güneyindeki Cinderes beldesine bağlı Yukarı Meski ve Aşağı Meski köyleri ile Afrin'in batısındaki Racu beldesine bağlı Şeyh Bilal, kuzeydoğusundaki Şeran beldesine bağlı Küçük Meydan, güneybatısındaki Cinderes beldesine bağlı Kurdane köyleri ve stratejik öneme sahip 801, 524 ve 544 rakımlı tepeleri YPG/PKK-DEAŞ'tan arındırdı.

TSK ve ÖSO, Afrin'in Aşağı Gulyan, Yukarı Gulyan, Kokan ve Darkir köylerini de teröristlerden temizledi.

Böylece gün içinde teröristlerden temizlenen köy sayısı 9'a yükseldi.

Harekatta kontrol altına alınan bölge sayısı 217'si köy ve 44'ü kritik nokta olmak üzere 261'e ulaştı.



Sivilleri hedef alan terör mevzileri imha edildi


Öte yandan terörden temizlenen bölgelere doğru kaçmaya çalışan sivillere ateş açılan PYD/PKK mevzilerinin ÖSO tarafından vurulma anı AA kameralarına yansıdı.

Şeran beldesinde TSK ve ÖSO'nun terörden temizlediği bölgelere doğru kaçmaya çalışan sivillere bölgeyi terk etmelerini engellemek için teröristler tarafından ateş açıldı. Yaya ve araçla kaçmaya çalışan sivillerin hedef alınması üzerine TSK ve ÖSO sivillerin zarar görmemesi için terör mevzilerini karşı ateş altına aldı.

Sivillere ateş açan teröristlerin bulunduğu mevziler, TSK tarafından tespit edildikten sonra bölgeye ulaşan ÖSO'ya bağlı birlikler tarafından uçaksavar ve roketlerle imha edildi.

Terör bölgelerinden kaçan çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan siviller, TSK ve ÖSO tarafından karşılanarak güvenli bölgeye yerleştirildi.

İHH İnsani Yardım Vakfı da terörden kaçan sivillere gıda yardımında bulundu.

ÖSO komutanlarından Yüzbaşı Ebu Cafer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Türk Silahlı Kuvvetlerinin koordinasyonunda, terör bölgelerinden kaçmaya çalışan sivilleri hedef alan Afrin'in ön hatlarındaki PYD/PKK unsurlarının tespiti ve imhası için operasyon gerçekleştirildi." dedi.



TSK'dan Afrin halkına çağrı


Öte yandan Türk Silahlı Kuvvetleri, Afrin halkına yönelik iki dilde hazırlanan bildirileri havadan attı.

TSK'nin sosyal medya hesabından da paylaşılan ve "Afrinli Kardeşlerimiz" hitabıyla başlayan bildiride, şu ifadelere yer verildi:
"PKK/PYD/YPG/DEAŞ terör örgütleri yıllardır size ve bize maddi ve manevi zararlar veriyor. Sizleri evinizden, yurdunuzdan, sevdiklerinizden mahrum ettiler. Teröristlere 'dur' demenin zamanı geldi. Tek hedefimiz size eziyet eden terör örgütleridir. Teröristlerden, terörist mevzi ve barınaklarından uzak durun. Sizi ve çocuklarınızı kalkan olarak kullanmalarına izin vermeyin. Afrin'den ayrılmak isteyenler, TSK'nın garantisi altında olacaklardır. Teröristler tarafından zorla silah altına alınanlar, sizler de en kısa zamanda silahlarınızı bırakın, evlerinize dönün. TRT Radyosunu dinleyin."

"Sana uzattığımız ele güven"

TSK'nin, Afrin'deki teröristlere "teslim olun" çağrısında bulunduğu diğer bildiriye ise "Terör örgütü içinde yer alanlar" ifadesiyle başlandı.

Bildiride şunlara yer verildi:
"Türk Silahlı Kuvvetleri barış, huzur ve güven getirmek için Afrin'dedir. Seni asılsız ve boş vaatlerle kandıranların oyununa gelme, aldanma. Seni öne sürenler Afrin'den kaçıyor, en güvenli, en iyi şartlarda yaşamaya devam ediyor. Seni kullanan eli kanlı terör örgütünden uzak dur. Sana uzattığımız ele güven. Türkiye'nin adaletine güven. Türk Silahlı Kuvvetlerine güven. Gel teslim ol. Afrin'de huzur ve barış dolu bir gelecek seni bekliyor."

Zeytin Dalı Harekatı'nda 55. gün

Zeytin Dalı Harekatı'nda etkisiz hale getirilen terörist sayısı 3525'e yükseldi, 15 köy daha YPG/PKK-DEAŞ'tan arındırıldı.

Hudutlar ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak, Suriye'nin kuzeybatısındaki Afrin'de PYD/YPG/PKK/KCK ve DEAŞ mensuplarını etkisiz hale getirmek, dost ve kardeş halkı teröristlerin baskı ve zulmünden kurtarmak amacıyla 20 Ocak'ta başlatılan Zeytin Dalı Harekatı sürüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, harekatın başlangıcından bu yana 3525 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

15 köy daha teröristlerden temizlendi

Sahadaki AA muhabirlerinin bildirdiğine göre, TSK ve ÖSO, Afrin'in ilçe merkezine bağlı Kafer Çil ile kuzeybatıda Mabatlı beldesine bağlı Birka, Alicaro ve Hamoraco, Afrin'in kuzeydoğusundaki Şeran beldesine bağlı Naz köyü, kuzeyde Bülbül beldesine bağlı Korzlu ve Çakur köyleri, kuzeybatıda Racu beldesine bağlı Zerkanlı ve Balal köyleri ile Kelanlı, Barakaş, Kovanlı, Çalkama, Çarkatlı ve Çakanlı köyleri ile 883 rakımlı tepeyi YPG/PKK-DEAŞ'tan arındırdı.

Böylece gün içinde teröristlerden temizlenen köy sayısı 15'e yükseldi.

208 köy ve 41 kritik nokta olmak üzere 249 bölge kontrol altına alındı

TSK ve ÖSO'nun harekatta kontrol altına aldığı bölge sayısı 208'i köy ve 41'i kritik nokta olmak üzere 249'a ulaştı.

TSK ve ÖSO, öğle saatlerinde, Afrin'in Kafer Çil, Birka, Alicaro ve Hamoraco köylerini teröristlerden kurtarmıştı.

Afrin ilçe merkezi etrafındaki kuşatmayı sıkılaştıran birlikler, Kafer Çil'i alarak merkeze ait dış mahallelerin 600 metre yakınına ulaşmıştı.

Afrin bölgesi, ilçe merkezi ile Racu, Bülbül, Şeyh Hadid, Cinderes, Şeran ve Mabatlı olmak üzere 6 beldeden oluşuyor. Mabatlı dışında tüm belde merkezleri TSK ve ÖSO'nun kontrolünde bulunuyor.

Terör örgütü YPG/PKK'nın yığınak ve savunma hatları, büyük ölçüde Afrin ilçe merkezinde bulunuyor. Beldelerdeki sivilleri canlı kalkan yapabilmek için nüfusu zorla ilçe merkezine yönlendiren terör örgütü, merkezden Beşşar Esed rejimi ve askeri muhaliflerin kontrolündeki bölgelere gitmek isteyen Arap ve Kürt nüfusa engel oluyor. Sivillerin alıkonulması, Birleşmiş Milletlerden de tepki görüyor.

Afrin ilçe merkezini kuşatan TSK ve ÖSO, buradan güneye gitmek isteyen sivillere ise güvenli geçiş imkanı veren bir koridoru açık tutuyor.

"Afrin'in yüzde 70'inde güvenlik sağlandı"

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, harekata ilişkin, "Afrin gibi yoğun nüfusun olduğu dağlık bir bölge hamdolsun büyük bir oranda teröristlerden temizlendi ve çok büyük bir kısmı şu an itibarıyla yüzde 70'in üzerinde coğrafi konum itibarıyla kilometrekare olarak söylüyorum güvenliği sağlanmış durumda." dedi.

Zeytin Dalı Harekatı'nda 54. gün

Türk Silahlı Kuvvetlerince, Zeytin Dalı Harekatı'nın başlangıcından bu yana 3486 terörist etkisiz hale getirildi.

Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, hudutlar ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak, Suriye'nin kuzeybatısındaki Afrin'de PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ mensuplarını etkisiz hale getirmek, dost ve kardeş halkı teröristlerin baskı ve zulmünden kurtarmak amacıyla 20 Ocak'ta başlatılan harekat sürüyor.

Harekatın başlangıcından bu yana etkisiz hale getirilen terörist sayısı 3486 oldu.

12 köy ve 2 kritik tepe teröristlerden temizlendi

Sahadaki AA muhabirlerinin bildirdiğine göre, TSK ve ÖSO, Afrin'in ilçe merkezine bağlı Göz, Yukarı Kaferdel, Marratah, Şadir, Gazaviye, Halilo ve Deyr Mışmış köyleri, güneybatıda Cinderes beldesine bağlı Çolağan, Kuran ve Gevrika köyleri, kuzeyde Bülbül beldesine bağlı Kori Gul köyü ile Mabatli beldesine bağlı Şatiyan köyünü YPG/PKK-DEAŞ'tan arındırdı.

TSK ve ÖSO, Afrin'in köylerini teröristlerden temizledi. Gün içinde kurtarılan köy sayısı 12'ye yükseldi. Operasyonlarda 684 ve 717 rakamlı tepeler de terör örgütünden temizlendi.

TSK ve ÖSO'nun harekatta kontrol altına aldığı bölge sayısı 194'ı köy ve 39'u kritik nokta olmak üzere 233'a ulaştı.

Afrin, ilçe merkezi ile Racu, Bülbül, Şeyh Hadid, Cinderes, Şeran ve Mabatlı olmak üzere 6 beldeden oluşuyor. Mabatlı dışında tüm belde merkezleri TSK ve ÖSO'nun kontrolünde bulunuyor.

Terör örgütü YPG/PKK'nın yığınak ve savunma hatları, büyük ölçüde Afrin ilçe merkezinde bulunuyor. Beldelerdeki sivilleri canlı kalkan yapabilmek için nüfusu zorla ilçe merkezine yönlendiren terör örgütü, merkezden Beşşar Esed rejimi ve askeri muhaliflerin kontrolündeki bölgelere gitmek isteyen Arap ve Kürt nüfusa ise engel oluyor. Sivillerin alıkonulması, Birleşmiş Milletlerden de tepki görüyor.

Zeytin Dalı Harekatı'nda 53. gün

Türk Silahlı Kuvvetlerince, Zeytin Dalı Harekatı'nın başlangıcından bu yana 3400 terörist etkisiz hale getirilirken, Afrin kent merkezi de kuşatıldı.

Zeytin Dalı Harekatı kapsamında gerçekleştirilen operasyonlar sonucunda 12 Mart'tan itibaren Afrin kent merkezinin kuşatıldığı bildirildi.

Genelkurmay Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Zeytin Dalı Harekatı'nın başarıyla sürdürüldüğü, harekatın planlama ve icrasında yalnızca teröristler ve bunlara ait barınak, sığınak, mevzi, silah, araç ve gereçlerin hedef alındığı belirtildi.

Sivil ve masum kişilerin ile çevrenin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyetin gösterildiği hatırlatılan açıklamada, harekat sırasında tüm faaliyetlerin hem askeri hem ahlaki değerler anlamında diğer dünya ülkelerine örnek olacak bir anlayışla icra edildiği vurgulandı.

Açıklamada, harekat bölgesinde kalan sivillerin sağlık hizmetleri dahil temel insani ihtiyaçlarının özveriyle karşılandığı belirtildi. Bu kapsamda ele geçirilen bölgelerde güvenliğin sağlanmasının ardından öncelikle bölge halkının evlerine dönmelerine yardımcı olunduğu, eş zamanlı olarak Kızılay ve AFAD ile koordineli şekilde insani yardım faaliyetleri başlatıldığı ifade edildi.



Zeytin Dalı Harekatı ile yalnızca PKK/KCK/PYD-YPG terör örgütünün değil, aynı zamanda terör örgütü DEAŞ'ın da etkisiz hale getirilmesinin hedeflendiği vurgulandı.

Açıklamada, "Harekat kapsamında gerçekleştirilen operasyonlar neticesinde 12 Mart 2018 tarihinden itibaren Afrin kent merkezi kuşatılmış, müteakip harekat için kritik öneme sahip bölgeler ele geçirilmiştir." denildi.

"3400 terörist etkisiz hale getirildi"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Zeytin Dalı Harekatı'nın başlangıcından bu yana 3400 teröristin etkisiz hale getirildiğini söyledi.

Afrin kuşatmasında güvenli koridor imkanı

Sahadaki AA muhabirlerinin bildirdiğine göre, TSK ve ÖSO, Afrin kent merkezini kuşatmaya alırken, güneyden kent merkezini terk etmek isteyen siviller için güvenli koridor imkanı sağladı.

Genelkurmay Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Zeytin Dalı Harekatı kapsamında gerçekleştirilen operasyonlar neticesinde 12 Mart 2018 tarihinden itibaren Afrin kent merkezi kuşatıldı." ifadesi kullanılmıştı.

TSK ve ÖSO, dün 12 köyü kurtarmıştı.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, dün akşamki açıklamasında 175'i köy, 37'si kritik nokta olmak üzere toplam 212 bölgenin kontrol altına alındığı, kurtarılan toplam alanın bin 102 kilometrekareye ulaştığını söylemişti.

Yedi köy daha teröristlerden temizlendi

Sahadaki AA muhabirlerinin bildirdiğine göre, TSK ve ÖSO, Afrin'in güneybatısındaki Cinderes beldesine bağlı Şeyh Abdurrahman ile Şeyh Hadid beldesine bağlı Kela köylerini YPG/PKK-DEAŞ'tan arındırdı.

Böylece sabah saatlerinden bu yana 7 köy ele geçirilmiş oldu.

TSK ve ÖSO'nun harekatta kontrol altına aldığı bölge sayısı 182'si köy ve 37'si kritik nokta olmak üzere 219'e yükseldi.

Afrin, ilçe merkezi ile Racu, Bülbül, Şeyh Hadid, Cinderes, Şeran ve Mabatlı olmak üzere 6 beldeden oluşuyor. Mabatlı dışında tüm belde merkezlerinde kontrol sağlandı.

Terör örgütü YPG/PKK'nın yığınak ve savunma hatları, büyük ölçüde Afrin ilçe merkezinde bulunuyor. Beldelerdeki sivilleri canlı kalkan yapabilmek için nüfusu zorla ilçe merkezine yönlendiren terör örgütü, merkezden Beşşar Esed rejimi ve askeri muhaliflerin kontrolündeki bölgelere gitmek isteyen Arap ve Kürt nüfusa ise engel oluyor. Sivillerin alıkonulması, Birleşmiş Milletlerden de tepki görüyor.



Çukurları aşmak için kullanılacak köprüler sınıra sevk edildi

Bu arada harekat kapsamında Türkiye'nin çeşitli birliklerinden gönderilen askeri araçlar ile terör örgütünün kazdığı derin çukurları aşmak için kullanılacak köprüler sınıra gönderildi.

Hudutlar ile bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak, Afrin'de PYD/YPG/PKK ve DEAŞ mensuplarını etkisiz hale getirmek, halkı terör örgütü üyelerinin baskı ve zulmünden kurtarmak amacıyla Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından 20 Ocak'ta başlatılan Zeytin Dalı Harekatı devam ediyor.

Harekat kapsamında tank ve mayın temizleme araçları ile terör örgütünün kazdığı çukurları aşmak için kullanılacak köprüleri taşıyan araçlar Hatay'a ulaştı.

Askeri araçlar daha sonra güvenlik önlemleri altında sınır birliklerine sevk edildi.

Sınır hattında askeri helikopterlerin uçtuğu görüldü.

Zeytin Dalı Harekatı'nda 52. gün

Afrin'de merkezin kuşatılmasına 1,5 kilometre kaldı

Zeytin Dalı Harekatı'nın başlangıcından bu yana etkisiz hale getirilen terörist sayısı 3381'e yükseldi.

Yaklaşık 1100 kilometrekare alanın terörden arındırıldığı harekat kapsamında Afrin merkezinin kuşatılmasına 1,5 kilometre kaldı.

Hudutlar ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak, Suriye'nin kuzeybatısındaki Afrin'de PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ mensuplarını etkisiz hale getirmek, dost ve kardeş halkı teröristlerin baskı ve zulmünden kurtarmak amacıyla 20 Ocak'ta başlatılan Zeytin Dalı Harekatı sürüyor.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Zeytin Dalı Harekatı'nda şu ana kadar 3381 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

1100 kilometrekare alan terörden arındırıldı

TSK ve ÖSO, Zeytin Dalı Harekatı'nda 11 Mart Pazar günü toplam 18 noktayı terör örgütleri YPG/PKK-DEAŞ'tan kurtarmıştı.

AA'nın harita alan ölçümüne göre, harekatta terörden arındırılan toplam alan yaklaşık bin 100 kilometrekareye ulaştı.

TSK ve ÖSO, Afrin ilçe merkezinin doğu-güney hattında, doğudan güneydoğuya doğru 1,5 kilometre daha ilerlediğinde merkezi tam kuşatmaya almış olacak.

İlçe merkezinin güneyinden çevrelenmesine ise 3,5 kilometre kaldı.

ÖSO savaşçılarının TSK'yla koordineli operasyonları sürüyor.

AA ilçe merkezini havadan görüntüledi

TSK ve ÖSO unsurlarının bulunduğu noktalardan artık kolaylıkla görülebilen Afrin ilçe merkezini, AA havadan görüntüledi.

Öte yandan, Afrin'in 6. belde merkezi olan ve ilçe merkezinin kuzeybatısına düşen Mabatlı'ya yönelik operasyonlar henüz başlamadı.



Kuşatmanın tamamlanmasının ardından, Afrin ilçe merkezini çevreleyen hatların genişletilerek sıklaştırılması bekleniyor.

12 köy daha teröristlerden temizlendi

TSK ve ÖSO, Afrin'in ilçe merkezine bağlı Kibar köyü ile ilçenin güneybatısındaki Cinderes beldesine bağlı Zındıkan, Kile, Gümüşburç, Kızılbaş, İskan, Başilhaya ve Kutanlı köylerini YPG/PKK-DEAŞ'tan arındırdı.

Afirin'in güneybatısındaki Cinderes beldesine bağlı Celeme köyü, kuzeyinde Bülbül beldesine bağlı Hapol ve Berlane Kuy köyleri ile kuzeybatıda Şeran beldesine bağlı Küçük Karkin köyü de teröristlerden temizlendi.



TSK ve operasyonlara destek veren ÖSO güçleri, harekatın başından bu yana YPG/PKK-DEAŞ'ın işgalindeki Afrin'de 5'i belde merkezi, 163'ü köy ve 33'ü kritik nokta olmak üzere toplam 201 bölgeyi kontrolü altına aldı.

Terör örgütü YPG/PKK'nın yığınak ve savunma hatları, büyük ölçüde Afrin ilçe merkezinde bulunuyor. Beldelerdeki sivilleri canlı kalkan yapabilmek için nüfusu zorla ilçe merkezine yönlendiren terör örgütü, merkezden Beşşar Esed rejimi ve askeri muhaliflerin kontrolündeki bölgelere gitmek isteyen Arap ve Kürt nüfusa ise engel oluyor. Sivillerin alıkonulması, Birleşmiş Milletler'den de tepki görüyor.

Suriye sınırına askeri sevkiyat

Suriye sınırında konuşlu birliklere takviye amacıyla gönderilen obüs yüklü tırlar ile zırhlı araçlardan oluşan konvoy Kilis'e geldi.

Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Türkiye'nin çeşitli kentlerindeki birliklerden gönderilen 7 araçlık konvoy, Musabeyli ilçesine ulaştı.

Güvenlik önlemleri altında sınır hattına geçen konvoyun, Suriye sınırındaki birliklere takviye amaçlı gönderildiği öğrenildi.

Cinderes bölgesinde patlama: 1 şehit, 1 yaralı

Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Cinderes bölgesinde icra edilen arama tarama faaliyetleri esnasında el yapımı patlayıcının infilak etmesi nedeniyle bir askerin şehit olduğu, bir askerin yaralandığı bildirildi.

Genelkurmay Başkanlığından yapılan bilgilendirmede, harekat kapsamında Cinderes bölgesinde icra edilen arama tarama faaliyetleri esnasında el yapımı patlayıcının infilak etmesi sonucu bir askerin şehit olduğu, bir askerin yaralandığı ifade edildi.

Hastaneye kaldırılan yaralı askerin tedavisinin devam ettiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu olayda hayatını kaybeden aziz şehidimize Allah’tan rahmet, şehidimizin kederli ailesine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile yüce Türk milletine başsağlığı ve sabır, yaralanan kahraman silah arkadaşımıza acil şifalar dileriz."

Bu arada, harekatta şehit düşen Tankçı Uzman Çavuş Taner Kart'ın (29) Kırklareli'nin Babaaeski ilçesinde yaşayan eşine acı haber ulaştırıldı.

Atatürk Mahallesi'ndeki şehidin evine gelen Kaymakam Hakan Özarsan ile Garnizon Komutanı Tankçı Albay Coşkun Önal, sağlık ekipleri eşliğinde şehadet haberini eşi Ayşe Kart'a iletti.

Ayşe Kart'ın, eşinin şehadet haberini almasının ardından ''eşim yaralanmıştır, eve gelecek değil mi?'' dediği öğrenildi.

Şehit evine Kırklareli Vali Yardımcısı Erdoğan Beypınar, Belediye Başkanı Abdullah Hacı ve vatandaşlar taziyeye geldi. Şehidin evine ve apartmandaki diğer dairelere de Türk bayrakları asıldı.

Ayşe Kart, şehit eşinin baba ocağı Ordu'ya gitmek üzere bir araçla yola çıktı.

Şehit Uzman Çavuş Taner Kart'ın 8 ay önce evlendiği ve Babaeski 1. Zırhlı Tugay Komutanlığı'nda görevli iken 6 ay önce operasyon bölgesine gittiği öğrenildi.

Zeytin Dalı Harekatı'nda 51. gün

Türk Silahlı Kuvvetlerince, Zeytin Dalı Harekatı'nın başlangıcından bu yana 3300 terörist etkisiz hale getirildi. 16 köy ile stratejik öneme sahip Bableit Havaalanı ve Bocite Dağı terör örgütünden temizlendi.

16 köy daha temizlendi

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Afrin'de 8 köyü daha YPG/PKK-IŞİD'den temizledi.

Bölgedeki AA muhabirlerinin bildirdiğine göre, TSK ve ÖSO, Afrin'in kuzeydoğusundaki Şeran beldesine bağlı Kara Tepe ve Kastel Keçik köyleri ile Afrin ilçe merkezine bağlı Halidiye, Culbul köyleri ve Cinderes beldesine bağlı Kane Kauer köyü ile 8 köyü daha terörden arındırdı.Cinderes-Afrin yolunda stratejik önemdeki Bableit Havaalanı da terör örgütünden temizlendi.

Afrin bölgesindeki birliklere takviye

Suriye'nin Afrin bölgesinde konuşlu birliklere takviye amaçlı gönderilen askeri araçlar, Kilis'ten sınır ötesine geçti.

Türkiye'nin farklı kentlerindeki birliklerden gönderilen tank yüklü 6 araçlık tır konvoyu, Zeytin Dalı Harekatı kapsamında kente ulaştı.

Güvenlik önlemleri altında Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan Suriye'ye geçen askeri araçların, sınır ötesindeki birliklere takviye amaçlı gönderildiği öğrenildi.

Harekat kapsamında Türkiye'deki çeşitli birliklerden gönderilen, aralarında tank ve zırhlı personel taşıyıcılarının da bulunduğu askeri araçlar da Hatay'ın Reyhanlı ve Kırıkhan ilçelerine ulaştı.

Askeri araçlar daha sonra güvenlik önlemleri altında sınır birliklerine sevk edildi.
Yorum Yazın
deneme bonusu veren siteler deneme bonusu veren siteler bahis siteleri