TİC Holding Header
  • USD 32.381
  • EUR 35.044
  • Altın 2282.879
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

Turizm Bakanı Ersoy: 2019 rakamlarını beklemek yersiz olur

Turizm Bakanı M. Nuri Ersoy, 'işletmelerin bu seneki hedefinin kâr değil, sektörün tekrar çarklarını döndürmesi olduğunu' söyledi.
Turizm Bakanı Ersoy: 2019 rakamlarını beklemek yersiz olur
Ozan Koltuk - DW Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Turizm Bakanı M. Nuri Ersoy, "işletmelerin bu seneki hedefinin kâr değil, sektörün tekrar çarklarını döndürmesi olduğunu" söyledi.

Türkiye'nin bu yaz sezonuna ilişkin turizm politikası nasıl olacak?

1 Haziran itibariyle birçok sektörde normalleşme sürecini başlattık. Turizm açısından bakıldığı zaman ilk etapta diğer ülkelerde olduğu gibi yerli turizmle başlıyoruz. Planlamalarımıza göre 10 Haziran’dan itibaren aşamalı şekilde yurt dışı trafik de açılmaya başlanacak. Ülkeler bazında bir takvim belirledik.

Avrupa'da yaşayan Türklerin ve Türkiye kökenlilerin bu yıl Türkiye’yi ziyaretleri nasıl mümkün olacak?

Başlayacak o da, aslında bir sınırlama yok. Bir de Avrupalı birçok firmanın Türkiye’de yatırımları, tur operatörlerinin otelleri var. Böyle baktığınızda uzun vadeli bir sınırlama söz konusu değil. Ekonomik endişelerle de alınmış kararlar olduğunu düşünüyorum bazılarının. Sonuçta koronavirüs maalesef ekonomi virüsü halini almaya başladı. Biraz bencil yaklaşımlar da olabiliyor ülkeler arasında. Ama bütün bu saydığım gerekçeleri de göz önüne alırsak birkaç hafta içinde Avrupa ile trafiğin başlayacağını düşünüyorum. Çok kısa zamanda turizm açısından ben bir normalleşme bekliyorum. Ama bir 2019 rakamlarını beklemek yersiz olur. Bizim bu seneki hedefimiz öncelikli olarak sektörün tekrar çarklarını döndürmesi ve maksimum sayıda otelin açılması. Zaten sektör bu sene kâr amaçlı bir işletme mantığında değil; normalleşmeyi başlatmayı ve 2021'e kuvvetli girmeyi hedefliyor.

Rusya ve Ukrayna'dan gelecek turistlerle ilgili son durum nedir?

Ukrayna ile hava trafiği başlıyor 1 Temmuz’da, mutabakat sağlandı. Rusya ile de görüşüyoruz. Onlar kendi verilerini kontrol etmek istiyorlar. Ama ilk açılacak ülkeler arasında Türkiye’yi gördüklerini de söylüyorlar, yani bir hareket başlarsa önce Türkiye ile başlamak istediklerini. Vaka sayısı çok çıkıyor olabilir ama ben Rusya’nın da hastane sürecini çok iyi yönettiğini görüyorum. Çok kısa bir süre içinde, Haziran sonunda bütün dünya bu vaka sayılarına çok daha iyimser bakacak. Havaların da düzelmesiyle iyileşmenin ve normalleşmenin çok daha hızlı olacağını düşünüyorum. Rusya ile de Temmuz ayı içinde hava trafiğinin başlamasını umuyorum.

Yabancı turistlere Türkiye’de test yapılacak mı?

Bizim turistlerden test talebimiz ya da gelmeden önce bir belge getirmeleri talebimiz yok. Ama özellikle turist girişi yapılan hava limanlarımızda test merkezleri oluşturduk. Giriş yapan turisti makinelerle ölçüyoruz ve 38 derecenin üstünde ısısı çıkanları otomatik olarak teste alacağız. PCR testi, bir saat içinde sonuç veriyor. Dünyada herhalde bir tek Türkiye bütün turizm havalimanlarına test merkezleri kurdu, sınır kapılarına da koyduk.

Yabancı turistin Türkiye’de hasta olması durumunda ne yapılacak?

Türkiye’de zaten birisi hastalandığı zaman Türk vatandaşı mı yoksa yabancı mı diye bir ayrım yapmıyoruz. Covid olmasına da gerek yok zaten, herhangi bir nedenle Türkiye’de bir devlet hastanesine başvurursanız size otomatik olarak hizmet veriyor. Biz hiçbir zaman yerli veya yabancı ayrımı yapmıyoruz. Biri bizim ülkemizde hastalandıysa tedavi hizmeti veriyoruz. O açıdan kimsenin bir endişesi olmasın.
Yorum Yazın