• Genel

Türkiye sığınmacılar konusunda üzerine düşeni yapıyor

Malta Dışişleri ve Ticaretin Geliştirilmesi Bakanı Abela, 'Türkiye sığınmacılar konusunda üzerine düşeni yapıyor. Bunu kabul etmeliyiz' dedi.
Türkiye sığınmacılar konusunda üzerine düşeni yapıyor
AA -

Malta Dışişleri ve Ticaretin Geliştirilmesi Bakanı Carmelo Abela, Suriye'deki savaştan dolayı yaşanan göç kriziyle ilgili Türkiye'nin üzerine düşeni yaptığını söyledi.

Bakan Abela, Malta'nın Ankara Büyükelçiliğinin açılışı için geldiği Türkiye'de AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Türkiye-Malta ilişkilerini mükemmel olarak tanımlayan Abela, buna karşın ilişkilerin daha da geliştirilmesi için fırsat olduğunu söyledi.

Abela, iki ülke arasında turizm ve dil eğitimi alanında iş birliğinin geliştirilebileceğine dikkati çekerek, özellikle Türk gençlerinin dil eğitimi için Malta'ya gelebileceğinin altını çizdi.

Malta'nın yılın ilk altı ayında AB Konseyi Dönem Başkanlığını yürüttüğünü belirten Abela, daha yakın bir Türkiye-AB ilişkilerinden yana olduklarını ifade etti.

"Türkiye, Avrupa için önemli bir ortak"

Abela, AB'ye girecek ülkelerin bazı kıstasları yerine getirmesi gerektiğini, kendilerinin de bu kıstasları yerine getirerek AB'ye girdiğini ve dolayısıyla Türkiye'nin de bu şartları yerine getirmesi gerektiğini dile getirdi.

"Türkiye, bizim için de Avrupa için de önemli bir ortak, ayrıca bölgesinde kilit oyuncu konumunda. Türkiye-AB ilişkileri daha da geliştirilmeli." diyen Abela, Başbakan Binali Yıldırım'ın Malta'yı ziyaret eden ilk Türk Başbakan olmasının da bunun kanıtı olduğunu söyledi.

Abela, iki ülkenin diplomatik ilişkilerin 50'nci yılını kutlasa da Türkiye-Malta tarihinin köklü bir geçmişe dayandığını ve bu ziyaretin ilişkileri daha da geliştirme amacı taşıdığını vurguladı.

"Türkiye üzerine düşeni yapıyor"

Suriye'deki iç savaş dolayısıyla ortaya çıkan sığınmacı krizinde AB'nin Türkiye ile çalışmasının önemine değinen Abela, Türkiye ile AB arasında yapılan mülteci anlaşmasına atıfta bulunarak, "Türkiye-AB arasında anlaşmanın işlemesinden dolayı Türkiye'ye teşekkür etmeliyiz. Bu konuda birlikte çalışmaya devam etmeliyiz." dedi.

Abela, Akdeniz'de göç yolu üzerinde bulunan ülkesinin Afrika'dan Avrupa'ya gitmek isteyen göçmenlerle ilgili üzerine düşeni yaptığını belirterek, "Malta gibi Türkiye de sığınmacılar konusunda üzerine düşeni yapıyor. Bunu kabul etmeliyiz." ifadelerini kullandı.

"Filistin ve İsrail, müzakere masasına oturmalı"

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararına katılmadıklarını belirten Abela, iki tarafın diyaloğundan ve iki devletli çözümden yana olduklarının altını çizdi.

Abela, Kudüs'ün iki ülkenin de başkenti olması ve barış sürecinin yeniden başlatılması gerektiğine dikkati çekerek, "Filistin ve İsrail, müzakere masasına oturmalı." diye konuştu.

Trump'ın açıklamalarının konunun çözümüne katkı sağlamadığını vurgulayan Abela, buna karşın sadece şiddet ve protestolar değil aynı zamanda çözüme varılmasından uzaklaştırdığını sözlerine ekledi.

Yorum Yazın