TİC Holding Header
  • USD 32.346
  • EUR 35.132
  • Altın 2306.967
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

Zeytin Dalı Harekatı'nda 40 günde neler oldu?

TSK tarafından düzenlenen Zeytin Dalı Harekatı 40 günü geride bıraktı.
Zeytin Dalı Harekatı'nda 40 günde neler oldu?
Sultan Gedik - Türk Silahlı Kuvvetlerinin Afrin'de ilerleyişi tüm hızıyla devam ediyor.

Operasyonların 41. gününde TSK 2222 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

AFRİN OPERASYONU'NDA 41. GÜN

Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Afrin'in kuzeybatısındaki Şeyh Mehmetli köyünü teröristlerden temizlendi.

Harekatın başlangıcından bu yana etkisiz hale getirilen terörist sayısı 2222'ye ulaştı.

Zeytin Dalı Harekatı kapsamında terör örgütleri PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ mensuplarının etkisiz hale getirilmesine yönelik kara ve hava operasyonları devam ediyor.

Sahadaki AA muhabirlerinin bildirdiğine göre, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Afrin’in kuzeybatısındaki Racu beldesine bağlı Şeyh Mehmetli köyünü YPG/PKK-DEAŞ'tan kurtardı.

TSK ve ÖSO, 26 Şubat'ta Afrin'deki teröristlerin Türkiye sınırıyla kara teması tümüyle kesmiş ve kurtarılan alan hilal şeklini almıştı.

116 STRATEJİK NOKTA TERÖRDEN TEMİZLENDİ

TSK ve operasyonlara destek veren ÖSO güçleri, harekatın başından bu yana YPG/PKK-DEAŞ'ın işgalindeki Afrin'de biri belde merkezi, 88'si köy, 6'sı köy altı yerleşim ve 20'si stratejik dağ veya tepe, biri YPG/PKK'ya ait üs olmak üzere 116 noktayı ele geçirdi.

2222 TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada ise Harekatın başlangıcından bu yana etkisiz hale getirilen terörist sayısı ise 2222'ye ulaştığı bildirildi.

TSK'DAN YAPILAN AÇIKLAMA

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından, hudutlarımızda ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak maksadıyla, Suriye’nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ’a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek ve dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak üzere, 20 Ocak 2018 saat 17.00’den itibaren “Zeytin Dalı Harekâtı” başlatılmıştır.

Harekât, ülkemizin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, BMGK’nin terörle mücadeleye yönelik özellikle 1624 (2005), 2170 (2014) ve 2178 (2014) sayılı kararları ve BM sözleşmesinin 51’inci maddesinde yer alan Meşru Müdafaa Hakkı çerçevesinde, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edilmektedir.

Harekâtın planlama ve icrasında sadece teröristler ve bunlara ait barınak, sığınak, mevzii, silah, araç ve gereçler hedef alınmakta olup, sivil/masum kişilerin ve çevrenin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir.

“Zeytin Dalı Harekâtı” kapsamında, Kara ve Hava operasyonları sonucunda 101 PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütü mensubu etkisiz hale getirilmiştir.

Harekâtın başlangıcından itibaren etkisiz hale getirilen terörist sayısı 2184 olmuştur.

Hava harekâtı ve kara ateş destek vasıtaları ile desteklenen kara harekâtı planlandığı şekilde başarıyla devam etmektedir.

39. GÜNDE NELER YAŞANDI?

Afrin sınır hattını terörden arındıran ve ‘hilal’ oluşturan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) birlikleri, Zeytin Dalı Harekâtı’nın 39’uncu gününde de şiddetli yağış ve yoğun sise rağmen operasyonlarını sürdürdü. Raco, Cinderes ve Şeyh Hadid beldeleri kırsalındaki köyler ve tepelerden teröristlerin temizlenmesinin ardından meskûn mahal operasyonlarında görev alacak Jandarma ve Polis Özel Harekât timleri de beldelerin çevrelerine konuşlandı. Hava koşullarının düzelmesinin ardından meskûn mahal operasyonlarının başlatılabileceği bildirildi.

TUZAKLAR İMHA EDİLİYOR

Terör örgütü PKK/PYD’den ele geçirilen köylerde arama tarama çalışmaları devam ederken örgüt tarafından tuzaklanan patlayıcı ve mayınlar da imha ediliyor. Yerel kaynaklar bölgede çok sayıda tuzaklanmış antitank mayını ve EYP bulunduğunu bildirdi. ÖSO birliklerinin terör örgütünden ele geçirilen silah ve mühimmatları kullandığı belirtildi. Afrin’in batı ve kuzey kırsalında yer alan teröristlere ait mevziler, obüs topları ve çoklu roketatarlarla (ÇNRA) dün de vuruldu. PKK/PYD’nin kontrol altına alınan bölgelere saldırı ve sızma girişimlerinde bulunduğu bildirildi. Teröristler, Raco Beldesi yakınlarındaki ÖSO birliklerinin bulunduğu bölgelere saldırı düzenledi. 1 kilometre mesafede çatışmaların yaşandığı öğrenildi. Sınır köylerinden çatışma ve şiddetli patlama sesleri duyuldu.

60’TAN FAZLA TERÖRİST SAĞ ELE GEÇİRİLDİ

Afrin kırsalında bulunan 100’den fazla köyde kontrolü sağlayan TSK ve ÖSO birliklerinin harekâtın başlangıcından bu yana 60’tan fazla teröristi yakaladığı bildirildi. PKK/PYD’den temizlenen köylerde köşeye sıkışan teröristler silahları ile teslim olurken aralarında YPJ’li kadın teröristlerin de bulunduğu belirtildi. Sivil görünümlü üzerinde patlayıcı çıkan teröristlerin de olduğu aktarıldı. Son olarak Afrin kırsalında ilerleyen Türk askerleri, teröristlerden temizlenen bir bölgede sivillerin arasına gizlenmeye çalışan PKK/PYD’li 2 kişiyi fark etti. Yakalanıp Türkiye’ye getirilen şüphelilerin çoban olduklarını, bölgeye hayvan bakmak için geldiklerini iddia ederek askerleri yanıltmaya çalıştıkları öğrenildi. Telefonlarında terör örgütüne ait dokümanlar bulunan 2 kişi “terör örgütü üyesi olmak” suçlamasıyla tutuklandı. Genelkurmay Başkanlığı dün sabah yaptığı bilgilendirmede, 24’ü son 24 saatte olmak üzere harekâtın başlangıcından bu yana 2 bin 83 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Bölgeye destek amacıyla gönderilen askeri araçların sınır hattına sevkiyatı da sürüyor.



38. GÜNDE NELER YAŞANDI?

TSK'dan yapılan açıklamada 20 Ocak'ta başlayan harekatta şu ana kadar 2059 teröristin etkisiz hale getirildiği belirtildi, 112 nokta teröristlerden temizlendi.

58 TERÖRİST SAĞ ELE GEÇİRİLDİ

TSK ve ÖSO, Afrin'in Aşağı Sinara ve Yukarı Sinara köylerini teröristlerden temizledi. Zeytin Dalı Harekatı'nın başlangıcından bu yana etkisiz hale getirilen 2059 teröristten 58'i sağ ele geçirildi.

HİLAL TAMAMLANDI

TSK ve ÖSO, Afrin'deki teröristlerin Türkiye sınırıyla temasını tümüyle keserek kurtarılan alandaki "hilal"i tamamladı.



AFRİN'DE 1 KÖY DAHA TERÖRİSTLERDEN TEMİZLENDİ

TSK ve ÖSO, Afrin'in kuzeybatısındaki Karmanluk köyünü teröristlerden temizledi.

Afrin şehir merkezine yönelik operasyon için hazırlıklar da sürüyor. Askeri sevkiyatlar devam ediyor. Dün, meskun mahal operasyonları için uzaktan kontrol edilebilen iş makineleri bölgeye sevk edilirken, asker sevkiyatı da devam ediyor.

37. GÜNDE NELER YAŞANDI?

Gaziantep'te vatandaşa seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu an itibariyle Afrin'de etkisiz hale getirilen terörist sayısı 2021'e yükseldi." dedi.

Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, harekat kapsamında terör örgütleri PKK/KCK/PYD-YPG ve IŞİD mensubu teröristlerin etkisiz hale getirilmesine yönelik kara ve hava operasyonları devam ediyor.Harekatın başlangıcından itibaren etkisiz hale getirilen terörist sayısı 2021 oldu.

BİR ASKER ŞEHİT OLDU

Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Afrin'de devam eden operasyonda 1 asker daha hayatını kaybetti. Türk Silahlı Kuvvetleri'nden yapılan bilgilendirmede, Zeytin Dalı Harekatı'nın yürütüldüğü Afrin'de dün 1 askerin hayatını kaybettiği açıklandı.

Bilgilendirmede şu ifadelere yer verildi:
"Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu saldırıda hayatını kaybeden aziz şehidimize Allah'tan rahmet, şehidimizin kederli ailesine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile yüce Türk milletine başsağlığı ve sabır dileriz."

8 KÖY DAHA TERÖRİSTLERDEN KURTARILDI

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Afrin’in Şeyh Muhammedli, Dudu, Semalık, Velikli, Kavanda, Umranlı, Meydan Ekbez ve Bendirek  köylerini teröristlerden arındırdı.TSK ve ÖSO, Afrin’in kuzeybatısındaki Racu beldesinde sabaha karşı başlayan operasyonlarda Şeyh Muhammedli, Dudu, Semalık, Velikli, Kavanda köylerini YPG/PKK-IŞİD'tan kurtardı.TSK ve operasyonlara destek veren ÖSO güçleri, harekatın başından bu yana YPG/PKK-IŞİD'ın işgalindeki Afrin'de biri belde merkezi, 80'i köy, 6'sı köy altı yerleşim ve 20'si stratejik dağ veya tepe, biri YPG/PKK'ya ait üs olmak üzere 109 noktayı örgütten kurtardı.Teröristlerden temizlenen yerleşim birimleri ve stratejik noktalar şöyle:"Bülbül beldesi merkezi, beldeye bağlı Şengal, Zehran, Bali Köy, Kurni, Hay Oğlu, Heftar, Ursa, Bak Ubasi, Ali Kar, Şeyh Huruz, Ömer Simo, Duraklı, Hayyam, Surain, Çarkanlı, Akanlı, Mikdad ve Ali Racu köyleri, Huruz Dağı, Darmık Dağı, Kurni Dağı, Havuz Tepesi ile Kürdo, Şeyh Huruz köyüne bağlı iki köy altı yerleşim; Racu beldesinde Ayn Batman Dağı, Yukarı Hacıkanlı, Aşağı Hacıkanlı, Derviş Obası, Hasan Kelkavi, Celeme, Edamanli, Kude, Ali Bekki, Bilal Köy, Ömer Uşağı, Mamel Uşağı, Süleyman Halil, Sati Şaği, Alkana, Kırmızı, Karri, Şerbanlı, Şedya, Harab Summak, Hantalli, Karababa, Sarı Uşağı, Rahmanlı, Maskah, Şeyh Muhammedli, Dudu, Semalık, Velikli, Kavanda köyleri, 687 .Tepe, 915. Tepe, 740. Tepe ile 1027. Tepe; Şeyh Hadid beldesinde Cukali Favkani ve Orta Çakallı köyleri ile Şeyh Hadid Tepesi, Kara Mitlak köyü ve Hac Bilal köyü; Cinderes beldesinde Hacı İskender, Deyr Ballut, Hammam, Nisriyye, Dükkan, Eşkan, Arşali, Muhammediye, Divan Fevkani, Divan Tahtani, onlara hakim 3 tepe, Mervane, Heygece, Tell Dilur, Bafler, Zehra, Aşağı Korgan ve Yukarı Korgan, Ebu Kabe ile Hacılar köyleri ile Mersides, Nisriyye, Amara ve Kila Tepeleri, Sattuf evleri ve Kalki köy altı yerleşimi, üs olarak kullanılan Beyyada noktası; Şeran beldesinde Burseya Dağı, Uverkan, İkidam, Şeltah, Merseva, Serincek, Kastel Cündo, Dikmetaş, Zeytinak, Arpaviran ve Dayr Savvan köyleri ile Sirgaya ve Nebi Huri Tepeleri ile Cemiliyye köy altı yerleşimi.



OPERASYONUN BİRİNCİ AYAĞI TAMAMLANDI

Afrin'e Zeytin Dalı Harekatı'nda Sakız Karakolu bölgesine giren askerlerle birlikte Kilis ve Hatay hattından gelen bütün askerler tam birleşti ve hilal oluştu.



36. GÜNDE NELER YAŞANDI?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Osmaniye'de yaptığı konuşmada Afrin operasyonunda öldürülen terörist sayısının 1951'e yükseldiğini açıkladı.

TSK tarafından bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak, bölgeyi terör örgütlerinden arındırmak amacıyla 20 Ocak'ta başlatılan Zeytin Dalı harekatı 36. gününde başarıyla sürdürülüyor.

CİNDERES'TEKİ TERÖR MEVZİLERİ BOMBALANDI

Cinderes'teki terör mevzileri Türk helikopterleri tarafından gece saatlerinde bombalandı. Savaş uçakları ise Mabetli ve Şeran'daki hedefleri imha etti. Afrin'in doğusunda yer alan Tel Rıfat'tan YPG'li teröristler çekildi ve Beşar Esad güçleri ilçeye girdi. Maskah köyünün dün alınmasıyla Türk özel kuvvetler askerleri ve ÖSO unsurları Raco'nun girişine dayandı.

TSK ve ÖSO, Afrin'in batısındaki Dünbenli köyünü teröristlerden temizledi.

ÖSO güçleri, Afrin'in kuzeyindeki Meydanköy Barajı'na ulaştı. Barajın kuzey ucunda çekilen ilk fotoğraf sosyal medyada paylaşıldı. Ümranlı köyünde sıcak çatışma sürüyor.

Anadolu Ajansı, Türk savaş uçaklarının Afrin'deki YPG mevzilerini bombardımana tuttuğunu bildiriyor. Ayrıca roketler ve Fırtına obüsleri de Hatay'dan ateşlendi.



Raco'nun güneyindeki Dümbelli köyü YPG'li teröristlerden temizlendi.

Anadolu Ajansı, bu sabah teröristlerden temizlenen Hacılar ve Ebu Kabe köyünden fotoğraflar servis etti.

Arapviran ve Ömera arasındaki bir PKK kampı kontrol altına alındı.

TSK: Zeytin Dalı Harekatı'nın başlangıcından itibaren Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait uçaklar tarafından 782 terör örgütü hedefi imha edildi.

TSK ve ÖSO, Afrin’in güneybatısındaki Hacılar ve Ebu Kabe köylerini teröristlerden temizledi.

Genelkurmay Başkanlığı'ndan, 32 askerin şehit olduğu, 9 sivilin de hayatını kaybettiği harekâtın son durumuna ilişkin bilgilendirme yapıldı. Bilgilendirmede 58'i son 24 saatte olmak üzere, harekâtın başından beri toplam 1931 teröristin etkisiz hale getirildiği belirtildi.

Gece saatlerinde bir Türk helikopteri Afrin'deki YPG mevzilerini vurdu.

Maskah köyünün dün alınmasıyla Türk özel kuvvetler askerleri ve ÖSO unsurları Raco'nun girişine dayandı. Gece boyunca şiddetli çatışmalar yaşandı. Maskah köyünden ilk fotoğraf paylaşıldı.

TEL RIFAT'A BASKILAMA BAŞLADI

Zeytin Dalı Harekatı’nın belki de en kritik aşaması, rejim ile PKK’nın ortaklaşa denetiminde olan Tel Rifat’ın ele geçirilmesi, Halep-Afrin güzergâhının kontrol edilmesi olacak. TSK, burayı çevrelemeye ve baskılamaya başladı.



101 NOKTA ELE GEÇİRİLDİ

TSK ve operasyonlara destek veren ÖSO güçleri, harekatın başından bu yana YPG/PKK-DAEŞ'in işgalindeki Afrin'de biri belde merkezi, 73'ü köy, 6'sı köy altı yerleşim ve 20'si stratejik dağ veya tepe, biri YPG/PKK'ya ait üs olmak üzere 101 noktayı örgütten kurtardı.

KUZEYDEN 7 BATIDAN 7.8 KM KALDI

AA’nın harita alan ölçümlerine göre, sınırın tamamının temizlenmesine kuzeyden 7, batıdan 7,8 kilometre kaldı. TSK ve ÖSO, Hatay’ın Hassa ilçesinin karşısına düşen 7 kilometrelik sınır hattını kurtarmak için Afrin’in kuzeyindeki operasyonlarını sürdürüyor. Diğer yandan Afrin’in batısında, Hatay’ın Akpınar köyünün karşısında kalan 7,8 kilometrelik hattın birleşmesi için de harekât devam ediyor.



HALK EVLERİNE DÖNMEYE BAŞLADI

Öte yandan TSK'dan harekata ilişkin bir açıklama geldi.

Açıklamada, gerçek olmayan fotoğraflarla algı oluşturulduğu bildirildi.

Sivillerin zarar görmemesi için gerekli hassasiyetin gösterildiği belirtilen açıklamada, "Terör örgütünden temizlenen yerleşim yerlerinde halkın evlerine dönmeye başladıkları gözlenmektedir." denildi.


35. GÜNDE NELER YAŞANDI?

Suriye'nin Afrin kentindeki YPG'ye yönelik 35 gündür sürdürülen 'Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin yapılan açıklamada, "Etkisiz hale getirilen terörist sayısı 1873'e yükseldi." denildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nce (TSK), sınırda ve bölgede güvenlik ile istikrarın sağlanması amacıyla Suriye’nin kuzeybatısında bulunan Afrin bölgesinde PYD/YPG'ye yönelik 20 Ocak'ta başlattığı 'Zeytin Dalı Harekatı'nda 35'inci güne girildi. Türk savaş uçaklarının, YPG'ye ait belirlenen hedefleri havadan bombaladığı harekat, karadan da topçu bataryaları ve Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) desteğiyle sürdürülüyor.

Genelkurmay Başkanlığı, 32 askerin şehit olduğu, 9 sivilin de hayatını kaybettiği harekatın son durumuna ilişkin bilgilendirme yapıldı. Bilgilendirmede "44'ü son 24 saatte olmak üzere harekatın başından bu yana toplam 1873 terörist etkisiz hale getirildi." ifadelerine yer verildi.

TSK: AFRİN AFRİNLİLERİNDİR

TSK'den Afrin'de sivil ölümlerine dair yapılan açıklamada, "Terör örgütü sığınaklarını kullanan ve askerlerimize ateş ederken etkisiz hale getirilen teröristlerin sivil kabul edilmesi mümkün değildir." denildi.

Afrin'de yürütülen Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin açıklama yapan Türk Silahlı Kuvvetleri, "Terör örgütünden temizlenen yerleşim yerlerinde halkın evlerine dönmeye başladıkları gözlenmektedir. Zeytin Dalı Harekatı'nın maksatlarından biri de ‘Afrin Afrinlilerindir’ gerçeğinden hareketle dost ve kardeş bölge halkının, teröristlerin baskı ve zulmünden kurtarılarak tekrar evlerine dönmelerini sağlamaktır. Ayrıca teröristlerden arındırılan yerleşim yerlerinde yaşayan halka şu ana kadar ihtiyaç duydukları gerekli tüm insani yardımlar yapılmakta ve halkın harekata olan olumlu yaklaşımı ile Türk Silahlı Kuvvetlerine karşı sevgisi açıkça görülmektedir." ifadelerini kullandı.

Açıklamanın devamı şöyle:
“DEAŞ ile mücadele konusunda en ufak bir sapma olmadığı gibi tam aksine söz konusu terör örgütü ile mücadeleye Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından diğer ülkelerden çok daha fazla katkı sağlanmaktadır. Türk Silahlı Kuvvetleri hakkında gerçek olmayan fotoğraf ve videolar servis edilerek Zeytin Dalı Harekatı ile ilgili olumsuz bir algı oluşturulmaya çalışılmaktadır. Söz konusu bilgi, fotoğraf, video ve haberlerin gerçek dışı, maksatlı ve ulusal/uluslararası kamuoyunu yanıltmak amacıyla yapıldığı her seferinde sabit delillerle kanıtlanmaktadır.”

 HATAY'DAKİ SINIR BİRLİKLERİNE TANK SEVKİYATI SÜRÜYOR

Afrin'de yürütülen Zeytin Dalı Harekatı devam ederken, sınır birliklerine tank sevkiyatı sürüyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçlerinin Afrin’de yürüttüğü Zeytin Dalı Harekatı kapsamında sınır birliklerine tank sevkiyatı sürüyor. Akşam saatlerinde Hatay’ın Kırıkhan ilçesine 5 tank giriş yaptı. Askerler güvenlik önlemleri içerisinde sınır birliklerine sevk edildi. Askeri konvoyla gelen tanklar, birliklerine ulaştı.


 
Bölgede askeri hareketlilik sürüyor.

34. GÜNDE NELER YAŞANDI?

Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, harekatın başlangıcından itibaren etkisiz hale getirilen terörist sayısı 1829 oldu.

96 NOKTA TERÖRDEN TEMİZLENDİ

Harekat kapsamında, TSK ve ÖSO, Afrin'in Tell Dilur, Mikdad, Ali Racu, Sarı Uşağı ve Rahmanlı köylerini YPG/PKK-IŞİD'den kurtardı. TSK ve operasyonlara destek veren ÖSO güçleri, harekatın başından bu yana YPG/PKK-IŞİD'in işgalindeki Afrin'in 5 beldesinde biri belde merkezi, 68'i köy, 6'sı köy altı yerleşim ve 20'si stratejik dağ veya tepe, biri YPG/PKK'ya ait üs olmak üzere 96 noktayı örgütten kurtarmış oldu.

TERÖR HEDEFLERİ VURULUYOR

Harekat kapsamında, Afrin kırsalında terör örgütü YPG/PKK-IŞİD'e ait sığınak, barınak ve mevzilerin yer aldığı hedefler de uçaklar ve topçu birlikleri tarafından vuruluyor. Kilis'in Suriye sınırındaki bölgelerde yer alan hedeflerin vurulmasıyla yükselen dumanlar, sınır hattından görülüyor. Öte yandan, takviye amacıyla gönderilen çok sayıda askeri aracın sınır hattına sevkiyatı da sürüyor.



33. GÜNDE NELER YAŞANDI?

Türk Silahlı Kuvvetlerince, Zeytin Dalı Harekatı'nın başlangıcından bu yana 1780 teröristin etkisiz hale getirildiği bildirildi.Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, harekat kapsamında terör örgütleri PKK/KCK/PYD-YPG ve IŞİD mensubu teröristlerin etkisiz hale getirilmesine yönelik kara ve hava operasyonları devam ediyor. Operasyonlar sonucu 65 PKK/KCK/PYD-YPG ve IŞİD terör örgütü üyesi etkisiz hale getirildi.Harekatın başlangıcından itibaren etkisiz hale getirilen terörist sayısı 1780 oldu.

2 KÖY DAHA TERÖRİSTLERDEN TEMİZLENDİ

TSK ve ÖSO, Afrin'in Karababa ve Uverkan köylerini terörden temizledi. Uverkan köyünün alınmasıyla harekat, güneye doğru derinleştirilmiş oldu. TSK ve operasyonlara destek veren ÖSO güçleri, harekatın başından bu yana YPG/PKK-DEAŞ'ın işgalindeki Afrin'in 5 beldesinde biri belde merkezi, 63'ü köy, 6'sı köy altı yerleşim ve 20'si stratejik dağ veya tepe, biri YPG/PKK'ya ait üs olmak üzere 91 noktayı örgütten kurtarmış oldu.

Teröristlerden temizlenen yerleşim birimleri ve stratejik noktalar şöyle:
"Bülbül beldesi merkezi, beldeye bağlı Şengal, Zehran, Bali Köy, Kurni, Hay Oğlu, Heftar, Ursa, Bak Ubasi, Ali Kar, Şeyh Huruz, Ömer Simo, Duraklı, Hayyam, Surain, Çarkanlı ve Akanlı köyleri, Huruz Dağı, Darmık Dağı, Kurni Dağı, Havuz Tepesi ile Kürdo, Şeyh Huruz köyüne bağlı iki köy altı yerleşim; Racu beldesinde Ayn Batman Dağı, Yukarı Hacıkanlı, Aşağı Hacıkanlı, Derviş Obası, Hasan Kelkavi, Celeme, Edamanli, Kude, Ali Bekki, Bilal Köy, Ömer Uşağı, Mamel Uşağı, Süleyman Halil, Sati Şaği, Alkana, Kırmızı, Karri, Şerbanlı, Şedya Harab Summak, Hantalli ve Karababa köyleri, 687 .Tepe, 915. Tepe, 740. Tepe ile 1027. Tepe; Şeyh Hadid beldesinde Cukali Favkani ve Orta Çakallı köyleri ile Şeyh Hadid Tepesi, Kara Mitlak köyü ve Hac Bilal köyü; Cinderes beldesinde Hacı İskender, Deyr Ballut, Hammam, Nisriyye, Dükkan, Eşkan, Arşali, Muhammediye, Divan Fevkani,Divan Tahtani, Mervane, Helkece köyleri ve onlara hakim 3 tepe ile Mersides, Nisriyye, Amara ve Kila Tepeleri, Sattuf evleri ve Kalki köy altı yerleşimi, üs olarak kullanılan Beyyada noktası; Şeran beldesinde Burseya Dağı, Uverkan, İkidam, Şeltah, Merseva, Serincek, Kastel Cündo, Dikmetaş, Zeytinak, Arpaviran ve Dayr Savvan köyleri ile Sirgaya ve Nebi Huri Tepeleri ile Cemiliyye köy altı yerleşimi."

32. GÜNDE NELER YAŞANDI?

Türk Silahlı Kuvvetlerince, Zeytin Dalı Harekatı'nın başlangıcından bu yana 1715 teröristin etkisiz hale getirildiği bildirildi. TSK ve ÖSO, Afrin'in Dayr Savvan köyünü kurtararak, Kilis ilinin karşısına düşen hatta teröristlerin Türkiye sınırıyla temasını kesti. Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Zeytin Dalı Harekatı kapsamında terör örgütleri YPG/PKK-IŞİD mensubu teröristlerin etkisiz hale getirilmesine yönelik kara ve hava operasyonları düzenlendi. Harekatın başlangıcından itibaren etkisiz hale getirilen terörist sayısı 1715 oldu. Harekat kapsamında, Hatay'ın Reyhanlı, Hassa ve Kırıkhan ilçesindeki sınır birliklerinden, Afrin batı kırsalında yer alan teröristlere ait mevzilere obüs toplarıyla atış yapıldı. Bu arada insansız hava araçlarının da sınır hattında uçtuğu görüldü. Bölgede yoğun çatışma sesleri duyuldu. Öte yandan bölgeye destek amacıyla gönderilen çok sayıda askeri aracın da sınır birliklerine doğru hareket ettiği gözlendi.

TERÖRİSTLERİN KİLİS'LE SINIR TEMASI KESİLDİ

TSK ve ÖSO sabah saatlerinde Afrin'in kuzeyindeki Bülbül beldesine bağlı Şeyh Huruz köyü ve kuzeydoğusundaki Şeran beldesinin Sirgaya Tepesi ve Dikmetaş köyünden operasyon başlattı. Operasyon sonucunda Afrin'in kuzeyindeki Bülbül beldesi ile muhaliflerin kontrolündeki Azez ilçesi birleştirildi. Böylece, TSK ve ÖSO, Afrin'de teröristlerin Kilis'le olan sınır temasını kesti.



9 KÖY DAHA TERÖRDEN TEMİZLENDİ

TSK ve ÖSO, Afrin'in Dayr Savvan, Çarkanlı, Sorani, Heyyani, Akanlı, Zeytune, Arpaviran, Mervane ve Heygece köylerini terörden arındırdı.TSK ve operasyonlara destek veren ÖSO güçleri, harekatın başından bu yana YPG/PKK-DEAŞ'ın işgalindeki Afrin'in 5 beldesinde biri belde merkezi, 61'i köy, 6'sı köy altı yerleşim ve 20'si stratejik dağ veya tepe, biri YPG/PKK'ya ait üs olmak üzere 89 noktayı örgütten kurtarmış oldu. Teröristlerden temizlenen yerleşim birimleri ve stratejik noktalar şöyle: "Bülbül beldesi merkezi, beldeye bağlı Şengal, Zehran, Bali Köy, Kurni, Hay Oğlu, Heftar, Ursa, Bak Ubasi, Ali Kar, Şeyh Huruz, Ömer Simo, Duraklı, Hayyam, Surain, Çarkanlı ve Akanlı köyleri, Huruz Dağı, Darmık Dağı, Kurni Dağı, Havuz Tepesi ile Kürdo, Şeyh Huruz köyüne bağlı iki köy altı yerleşim; Racu beldesinde Ayn Batman Dağı, Yukarı Hacıkanlı, Aşağı Hacıkanlı, Derviş Obası, Hasan Kelkavi, Celeme, Edamanli, Kude, Ali Bekki, Bilal Köy, Ömer Uşağı, Mamel Uşağı, Süleyman Halil, Sati Şaği, Alkana, Kırmızı, Karri, Şerbanlı, Şedya Harab Summak ve Hantalli köyleri, 687 .Tepe, 915. Tepe, 740. Tepe ile 1027. Tepe; Şeyh Hadid beldesinde Cukali Favkani ve Orta Çakallı köyleri ile Şeyh Hadid Tepesi, Kara Mitlak köyü ve Hac Bilal köyü; Cinderes beldesinde Hacı İskender, Deyr Ballut, Hammam, Nisriyye, Dükkan, Eşkan, Arşali, Muhammediye, Divan Fevkani,Divan Tahtani, Mervane, Helkece köyleri ve onlara hakim 3 tepe ile Mersides, Nisriyye, Amara ve Kila Tepeleri, Sattuf evleri ve Kalki köy altı yerleşimi, üs olarak kullanılan Beyyada noktası; Şeran beldesinde Burseya Dağı, İkidam, Şeltah, Merseva, Serincek, Kastel Cündo, Dikmetaş, Zeytinak, Arpaviran ve Dayr Savvan köyleri ile Sirgaya ve Nebi Huri Tepeleri ile Cemiliyye köy altı yerleşimi.

KORUCULAR AFRİN'E GİDİYOR

Diyarbakır Kulp'ta görevli 36 güvenlik korucusu, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK), Suriye‘nin Afrin bölgesinde yürüttüğü “Zeytin Dalı Harekatı”na katılmak için Afrin'e uğurlandı. Korucular için tören düzenlendi. Törene, İlçe Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Fatih Dülgeroğlu, ilçe protokolü, korucuların aileleri ve vatandaşlar katıldı. Duaların edildiği törende korucular, “Güzel vatanımız için her an ölmeye hazırız” ve “Önce vatan” sloganları atarak, yola çıktı.



31. GÜNDE NELER YAŞANDI?

Suriye’nin Afrin kentine bağlı, Hatay’ın Reyhanlı ilçesinin karşısındaki Cinderes bölgesinde belirlenen terör örgütü hedefleri, sınırda konuşlu birlikler tarafından karadan hedef alındı. Öte yandan sabah saatlerinde, çatışmaların ardından ele geçirilen Afrin’in Şerran beldesine bağlı İkidam, Mersav ve Şiltah köyleri görüntülendi. Teröristlerden arındırılan köylerde, patlayıcı arama ve imha çalışmaları sürdürülüyor. Afrin'de yapılan Zeytin Dalı Herakatı'nın 31. gününde belirlenen son duruma göre 1641 terörist etkisiz hale getirildi.

AFRİN’DE 1 AY GERİDE KALDI

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK), sınır güvenliğinin sağlanması amacıyla Suriye’nin Afrin kentindeki terör örgütlerine yönelik 20 Ocak’ta başlattığı ‘Zeytin Dalı Harekâtı’nda 31’inci güne girildi. 1 ayın geride kaldığı harekât kapsamında 320 kilometrekarelik karasal alanda güvenlik sağlanırken, 372 yerleşim yerinden aralarında stratejik noktaların da bulunduğu 70’i terör örgütlerinden arındırıldı, 1641 terörist ise etkisiz hale getirildi. 32 askerin şehit olduğu, 9 sivil vatandaşın da hayatını kaybettiği harekâtta, çatışmalar ile 100’ü aşkın roket ve füzeli saldırılarda 170’i asker, 500 kişi de yaralandı. Yüzde 70 oranında yerli silah ve mühimmatın kullanıldığı harekâtı değerlendiren Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, çok zor ve değişken parametrelere rağmen herkesin gıpta ile baktığı operasyonun bir aylık sürecinde kontrol sağlanan alanın, öngörülen hedef alanın yaklaşık yüzde 15’ini oluşturduğunu, bunun da bu tür harekâtlarda çok önemli bir başarı olduğunu söyledi.

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından sınırda ve bölgede güvenlik ile istikrarın sağlanması, dost ve kardeş bölge halkının, teröristlerin baskı ve zulmünden kurtarılması amacıyla Suriye´nin kuzeybatısında bulunan Afrin bölgesindeki PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütlerine yönelik 20 Ocak saat 17.00’de başlatılan ‘Zeytin Dalı Harekâtı’nda birinci aya girdi. Türk Hava Kuvvetleri’ne ait 72 savaş uçağının, teröristlere ait belirlenen ilk 18 hedefi havadan bombalamasıyla başlayan harekât, karadan da ateş destek vasıtaları ile Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) desteğiyle 108 hedefin, 113’ünün bombalanmasıyla devam etti.

YÜZDE 70 YERLİ SİLAH VE MÜHİMMAT KULLANILIYOR

Harekâtın en önemli bölümünü yerli ve milli imkânlarla üretilen silah ve mühimmatlar oluşturuyor. Yüzde 70’i yerli silah ve mühimmatlar kullanılarak sürdürülen harekâtta, Türkiye’de son teknolojiyle üretilen savunma sistemleri etkin ve önemli rol üstleniyor. Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunan ve yerli üretim; fırtına obüsleri, Fırat tank, atılgan, zıpkın, çok namlulu roketatarlar, milli piyade tüfeği, Bayraktar İnsansız Hava Aracı (İHA), ANKA İHA, Bayraktar Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) TB2, çok namlulu roket atar, zırhlı personel taşıyıcılar, hassas güdüm kiti, lazer güdümlü füze L-UMTAS, tanksavar füze, KORAL Mobil Elektronik Harp Sistemi ve radar, cirit ve Hassas Güdümlü Stand off Mühimmat (SOM) seyir füzeleri, hava savunma sistemleri ile mini akıllı mühimmatlar ve ATAK helikopteri bölgede terör örgütleriyle mücadelede kullanılıyor.



3 KÖY DAHA ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞTU

TSK tarafından sürdürülen ‘Zeytin Dalı Harekatı’ kapsamında, Afrin´in Şerran beldesi bölgesindeki 3 köy daha terör örgütü PKK/PYD´den kurtarılarak, özgürleştirildi.

TSK tarafından ‘Zeytin Dalı Harekatı’ kapsamında, Afrin kırsalındaki çok sayıda köy ve stratejik nokta, terör örgütü PKK/PYD´den arındırıldı. Teröristlerden kurtarılan köylerde kontrolü Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) unsurları sağlarken, TSK birlikleri ise teröristlerin denetimindeki bölgelere doğru ilerleyişini sürdürüyor. Sabah çatışmaların ardından Afrin´in Şerran beldesine bağlı İkidam, Mersav ve Şiltah köyleri, PKK/PYD´den alındı. Teröristlerden arındırılan 3 köyde, patlayıcı arama ve imha etme çalışmalarına başlanırken, TSK birlikleri ve ÖSO güçlerinin ilerleyişi devam ediyor.

30. GÜNDE NELER YAŞANDI?

Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Zeytin Dalı Harekâtı kapsamında dün kara ve hava operasyonları sonucunda terör örgütleri PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ mensubu 44 terörist öldürüldü. Harekâtın başlangıcından itibaren öldürülen terörist sayısı 1614 oldu. Dün Afrin'den bir şehit haberi daha geldi.

ÜÇÜ YABANCI TERÖRİST

Zeytin Dalı Harekatı’nda yabancı ülkelerden YPG’ye katılan 3 teröristin öldüğü belirtildi.

Yorum Yazın