• Sağlık

1 gram alkol 7 kaloriye denk geliyor

İzmirli Diyetisyen Derya Zünbülcan, alkolün vücutta yarattığı etkinin kilo almayı kolaylaştırdığını ve 1 gram alkolün 7 kaloriye denk geldiğini belirterek, "Alkolle kan şekeri yükselir ve yediklerimizin kilo olarak kalması kolaylaşır. Ayrıca alkol tüketen kişi, yemek yeme ihtiyacı duyar” dedi.
1 gram alkol 7 kaloriye denk geliyor
Fatma Güler - İZMİR / İHA - Alkollü içecekler sağlığımızı tehdit ediyor. Hem vücut direncini düşürerek hastalıkların vücutta daha kolay ilerlemesine sebep olan hem de vücutta kilo yapan alkollü içeceklerin her cinsi sağlığa zarar veriyor.

Alkolün az tüketilmesinin masum görülmemesi gerektiğini belirten Diyetisyen Derya Zünbülcan, “'Bir kadehten bir şey olmaz' demeyin. Alkolün azı da, her çeşidi de zararlıdır. 1 gram alkol 7 kaloriye denk gelmektedir. Bu da neredeyse 1 gram yağ oranına yakındır. Ayrıca alkol midede emilir. Midede hızlı şekilde emilen alkol, kan şekerinizi bir anda yükseltir. Yükselen kan şekeriyle birlikte yediklerimizin kilo olarak kalması kolaylaşır. Aynı zamanda alkolle birlikte kalorili mezeler tüketilir. Bu da kilo almanın bir başka sebebi. Bir diğer sebebi ise alkolden sonra düşen kan şekeri sebebiyle vücut enerji almak ister ve kişinin karnı acıkır. Böylece alkol tüketen kişi, alkolden sonra da yemek yeme ihtiyacı duyacaktır” diye konuştu.

"KANSER RİSKİNİ ARTTIRIYOR"
Alkolün aynı zamanda bağışıklık sistemini de düşürdüğüne dikkat çeken Zünbülcan, “Erkeklerde prostat, kadınlarda meme kanserinin alkol tüketimiyle arttığı belirlenmiştir. Çağımızın hastalığı olan tansiyon da alkol tüketimiyle artar. Bu sebeple alkol tüketiminden mutlaka kaçınılması gerekiyor” dedi.

"ALKOL VÜCUDUN DAYAĞIDIR"
Alkol tüketilmeden önce ve alkol sonrasında vücuda besinlerle destek verilmesi gerektiğinin altını çizen Zünbülcan, “Alkol vücudun dayağıdır. Alkolden iki saat önce C Vitamini alımı ve sonrasında meyve sebze tüketiminin arttırılması vücutta pansuman görevi görür. Siz doğru beslenme kuralları ile birlikte alkolü nispeten tolere edersiniz. Mesela alkolden 2 saat önce bir bardak suya 2 adet limon sıkılıp içilmesi, ertesi sabah kahvaltıda meyve, sebze, zengin yeşillik çeşidi tüketilmesi pansuman görevi görecektir. Ancak ne olursa olsun vücudunuz alkolle o dayağı yemiş oluyor ve bu durumda da morarma kaçınılmaz oluyor” şeklinde konuştu.

1 DUBLE: 5 DİLİM EKMEK
Diyetisyen Zünbülcan, alkollü içecek çeşitlerinin bir bardağı tüketildiğinde kaç dilim ekmeğe denk geldiğini şöyle açıkladı:
"1 duble rakı: 5 dilim ekmek
1 bardak votka: 5 dilim ekmek
1 bardak cin: 5 dilim ekmek
1 kadeh şarap: 3 dilim ekmek
1 şişe bira: 3 dilim ekmek
1 şişe light bira: 1.5 dilim ekmek"
Yorum Yazın