TİC Holding Header
  • USD 32.326
  • EUR 35.092
  • Altın 2281.987
  • BIST 100 8880.09
  • Ekonomi

100 milyon Euroluk ilaç fabrikası hizmete açıldı

Onko Koçsel İlaçları, 100 milyon euro yatırımla Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde Türkiye'de sınırlı sayıda üretilen ya da hiç üretilmeyen yüksek aktiviteli ürünler için ileri teknolojiye sahip farmasötik ilaç fabrikasını hizmete açtı.
100 milyon Euroluk ilaç fabrikası hizmete açıldı
Sultan Gedik - KOCAELİ / İHA - Onko Koçsel İlaçları'nın kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Koç açılış konuşmasında, Türkiye'de üretimi sınırlı sayıda olan ya da hiç üretilmeyen yüksek aktiviteli ürünler üreterek, Türk tıbbının hizmetine sunacaklarını söyledi.

Onko Koçsel İlaçları Yönetim Kurulu Üyesi Tuğçe Koç, fabrikanın, Türkiye'de kısıtlı olarak üretilen ya da hiç üretilmeyen, hayati önemi olan hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların Türkiye'de üretilmesine olanak sağladığını ifade etti.

Tuğçe Koç, Onko Koçsel İlaçları'nın yeni fabrikasının teknolojik altyapısı ve üretim kapasitesi ile Türkiye'nin ithalat ve ihracat dengesi arasında yaşanan cari açığın kapatılması yönünde de önemli bir katkı sağlayacağını belirtti.

2014 yılı itibariyle Türkiye'nin onkoloji alanında tükettiği ürünlerin kutu sayısına bakıldığında, yüzde 84'ünün ithal, yüzde 16'sının ise yerli üretim olduğuna dikkat çeken Koç, tüketilen ürünlerin TL tutarına bakıldığında ise yüzde 96'sının ithal, sadece yüzde 4'ünün yerli olduğunu, hayata geçirdikleri fabrikanın ise bu tabloyu tümüyle tersine çevirecek kapasiteye sahip olduğunun altını çizdi.

2018 yılı itibariyle 79 adet molekül ve 196 adet ilaç üretimi ile çıtayı kısa bir zaman diliminde zirveye taşıyacaklarını kaydeden Koç, güçlü bir ihracat hedefine de sahip bulunduklarını, 2018 yılında fabrikada üretilen ilaçların yüzde 20'sini dünya ülkeleri için üreteceklerine vurgu yaptı.

Onko Koçsel İlaçları Yönetim Kurulu Üyesi Tuğba Koç ise kuruluşun AR-GE faaliyetlerinden bahsetti. Onko Koçsel İlaçları olarak, AR-GE faaliyetlerinin büyük önem taşıdığına değinen Koç, Türkiye'de sınırlı sayıda üretilen ya da hiç üretimi yapılmayan, yüksek etkinlikteki farmasötik dozaj formları ve ilaç etkin maddeleri geliştirme ve üretme yönünde yoğun faaliyet gösterdiklerine vurgu yaptı.

AR-GE çalışmalarını çeşitli proje bazlı işbirlikleri ile sürdürdüklerini ifade eden Koç, işbirliklerini proje bazında TÜBİTAK, TEYDEP, SANTEZ ve üniversitelerle gerçekleştirdiklerini dile getirdi. AR-GE çalışmalarında tamamlanan veya devam eden her projenin özel sektör ve üniversite birlikteliğine dayandığını belirten Koç, önümüzdeki dönemde en büyük projelerinden birinin, AR-GE faaliyetlerini yakın tarihte yaptıkları AR-GE merkezi başvurusu ile Türkiye’nin ilk GMP onaylı onkoloji AR-GE merkezi haline getirmek olacağını sözlerine ekledi.
Yorum Yazın