TİC Holding Header
  • USD 32.347
  • EUR 35.114
  • Altın 2309.788
  • BIST 100 8880.09
  • Ekonomi

110 milyar TL'lik kamu alımında yerli firmalara büyük avantaj

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 110 milyar TL’yi aşan kamu alımlarında yerli firmalara yüzde 15 fiyat avantajı sağlandığını ifade etti.
110 milyar TL'lik kamu alımında yerli firmalara büyük avantaj
İHA - Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ‘Yerli Malı Belgesinin Düzenlenmesine İlişkin Uygulama Esasları’ konulu toplantıya ev sahipliği yaptı. Toplantıya, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın yanı sıra Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Meclis Başkanı Remzi Topuk, BTSO Yönetim Kurulu üyeleri, Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, Bakanlık yetkilileri ve Bursa iş dünyası temsilcileri katıldı. Toplantının açılışında konuşan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay, Türkiye’de sürdürülebilir bir üretim yapısının oluşturulabilmesi adına yüksek teknolojili girdilerin yurt içinde üretilmesinin büyük önem taşıdığını söyledi. Bu kapsamda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde gerçekleştirilen çalışmaların önemine değinen Başkan Burkay,”Kamu alımlarında yüksek teknolojili yerli ürünlere yüzde 15’lik fiyat avantajının sağlanması, Türkiye’de bu alandaki üretimin ve ihracatın yüzde 60’ını gerçekleştiren Bursa ve çevresindeki firmalarımız için büyük fırsatlar doğurmaktadır” dedi.

“YERLİ VE YENİLİKÇİ ÜRETİMİN MERKEZİ OLACAĞIZ”
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay, yeni teşvik kararnamesi ile yüksek teknolojili ürünlere 5’nci ve 6’ncı bölge teşviklerinin uygulanmasının da önemli bir adım olduğunu belirterek, “Ancak Bursa’da orta ve yüksek teknolojili üretim gerçekleştiren birçok firmamız bu teşviklerden yararlanamamaktadır” ifadelerini kullandı. Bursa’da kompozit malzemeler için üç boyutlu dokuma kumaş üretimi yapan, savunma sanayisi için balistik koruyucu kumaş üretimi gerçekleştiren firmaların bulunduğunu ve bu firmaların da teşviklerden yararlanması gerektiğini anlatan Burkay, şunları kaydetti: “Türkiye’nin ilk yerli tramvayını üretme başarısını gösteren, özgün helikopter, hızlı tren ve rüzgâr türbinleri gibi stratejik projelerde aktif olarak yer alan Bursa, bu desteklerle yerli ve yenilikçi ürünlerin de merkezi olacaktır.”

“DESTEKLERİ ARTTIRDIK”
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Bursa’daki girişimcinin üretim ve yatırım aşkının kendisini mutlu ettiğini ifade ederek, “Bursa’ya her seferinde büyük bir heyecanla geliyorum” dedi. 2008 krizinin üretimin önemini ön plana çıkardığını belirten Işık, “Yerli, yenilikçi ve yeşil üretime çok daha fazla sarılmak durumundayız. Bursa bu üç alanda da bayrak şehirlerimizden biridir” dedi. Sanayinin niteliğini artırmak, dışa bağımlılığını azaltmak ve katma değerli üretimi gerçekleştirmeyi hedeflediklerini anlatan Işık, bu kapsamda teşviklerle birlikte Ar-ge ve inovasyon desteklerinin artırıldığını kaydetti.

“113 MİLYAR TL’LİK ALIM YAPIYORUZ”
Bakan Işık, en önemli desteklerden birinin de kamu alımlarında yerli malına uygulanan yüzde 15’lik fiyat avantajı olduğunu söyledi. Kamu alımlarının toplamda 113 milyar TL’ye ulaştığını belirten Fikri Işık, “Bakanlık olarak bu işe baş koyduk. Bugüne kadar bin 241 adet yerli malı belgesi alınması da firmalarımızın bu işe verdiği önemin göstergesidir” dedi. Kamu alımlarında yerli malının tercih edilmesi noktasında tüm bürokratlardan söz konusu kanunun harfiyen uygulanmasını isteyen Işık, “Kamu alımlarında yerli ürün tercih değil, zorunluluktur. Ne olursa olsun yerli tercih edin” diye konuştu.

BAKAN IŞIK’TAN BTSO’YA ÖVGÜ
Konuşmasında Bursa ekonomisinin önemine ve BTSO’nun bu yöndeki çalışmalarına da değinen Bakan Işık, “Ar-ge, inovasyon ve tasarım konusunda Türkiye’ye örnek projeleri hayata geçiren BTSO’yu ve Yönetim Kurulu Başkanı Sayın İbrahim Burkay’ı kutluyorum. Yerli, yenilikçi ve yeşil üretim konusundaki hassasiyetlerinizden dolayı sizleri tebrik ediyorum” dedi. Bursa’dan otomotiv yan sanayi firmalarına da eşdeğer parça konusunda müjde veren Fikri Işık, yan sanayi firmalarının da TSE belgesi ile eşdeğer ürünleri orijinal parça niteliğinde satabileceğini kaydetti.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri, yerli malı belgesi almaya hak kazanan firmalara belgelerini teslim etti. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ve Meclis Başkanı Remzi Topuk da Bakan Fikri Işık’a adına dikilen fidanın sertifikasını takdim etti.
Yorum Yazın