TİC Holding Header
  • USD 32.331
  • EUR 35.078
  • Altın 2310.775
  • BIST 100 8880.09
  • Otomobil

2. el araç alacaklar dikkat

Meclis'ten geçmesi beklenen Torba Yasa ile birlikte binlerce araç borçlarından arınarak satışa çıkartılabilecek.
2. el araç alacaklar dikkat
Türkiye'de milyonlarca araç sahibi heyecanla Eylül ayını bekliyor. Çıkartılacak yasa kapsamında borcundan bir şekilde kurtulacak milyonlarca araç sahibi ya aracını bir üst model ile yenileyecek ya da araç macerasından tamamen vazgeçecek.

Türkiye'de motorlu taşıtlar vergisi, trafik cezaları ve ödenmemiş muayene ücretleri bulunan yaklaşık 6 milyon aracın olduğu tahmin ediliyor. Bu rakamın içinde, maddi imkânsızlıklardan ötürü borcunu ödemeyenlerin yanı sıra Torba Yasa'nın gündeme gelmesiyle birlikte uyanıklık yaparak ödemelerini erteleyerek tasarının yasalaşmasını bekleyenlerin de olduğu biliniyor.

YEDİEMİNLERDE BİNLERCE ARAÇ VAR
Öyle ya da böyle söz konusu borçlar yüzünden milyonlarca vatandaş araçları üzerinde hiçbir şekilde tasarrufta bulunamıyor.

Çünkü cezalardan ve borçlardan ötürü araçların satışı Noter 'de dahi olsa hiçbir şekilde mümkün olmuyor. Bu durumdaki vatandaşlar genellikle araçlarını trafiğe çıkartmaya korkup kapı önlerinde yatırmayı tercih ederken, cesaretini toplayıp trafiğe dalanlar ise polise denk gelmeleri halinde soluğu Yediemin otoparklarında alıyor. Yetkililerinden alınan bilgilere göre, otoparklarda bu durumda bulunan binlerce aracın uzun bir süredir yattığı belirtiliyor.

TAKVİM NETLEŞTİ
Aracı olup da borcu ve cezasından ötürü eli kolu bağlı olan milyonlarca vatandaşı sevindiren haber geçtiğimiz günlerde Hükümet kanadından geldi.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli Torba Yasa'nın 27 Ağustos'tan sonra görüşülmeye başlayacağını ve Ekim ayına kalmadan yasalaşacağını belirterek takvimi netleştirmiş oldu.

GECİKME FAİZİ ALINMAYACAK, ANAPARA YAPILANACAK
Eylül ayı içerisinde yasalaşması beklenen tasarı ile birlikte 6 milyon kişinin motorlu taşıtlar vergisi, trafik cezaları ve muayene ücretlerine eklenen gecikme faizi ve gecikme zamlarının tahsilinden vazgeçilecek. 31 Aralık 2013 tarihinden önce verilmiş olan ve tutarı 120 liranın altında kalan trafik idari para cezalarının ise tahsilinden tamamen feragat edilecek. Yasa kapsamında yapılandırılan tutarlar peşin, 6, 12 ve 18 eşit taksitte ödenebilecek. Bu kapsamda yapılandırılacak kamu alacağı tutarının toplamının ise 10 milyar lirayı aşacağı tahmin ediliyor.

ŞERHLER KALKACAK, PİYASA HAREKETLENECEK
Borçların yapılanması ve faizlerinin silinmesi ile birlikte binlerce aracın üzerinde bulunan şerhlerde kalkacakken, araçlarla ilgili satış işlemlerinin de önü açılmış olacak.

Sektör temsilcilerine göre böyle bir durumda Eylül ayı itibariyle ikinci el piyasasında ciddi anlamda hareketlenme yaşanacak.

''EYLÜL AYINI BEKLEYİN'' ÇAĞRISI!
İkinci el araç alacak vatandaşlara ''Eylül ayını bekleyin'' çağrısında bulunan İstanbul Oto Galericileri Esnaf Odası Başkanı Kenan Taşlıdağ, piyasada cezalarından ve vergi borçlarından ötürü trafiğe çıkmayan ve üzerinde hiçbir tasarrufta bulunulamayan binlerce aracın olduğunu ve bunların sokaklarda yattığını belirterek, ''Torba Yasa'nın çıkmasıyla birlikte bu araçlar cezalarından ve vergi yüklerinden kurtulacak. Zaten borcu olduğundan ötürü hiçbir şekilde satışları da gerçekleşemiyordu. Böylelikle artık satışa çıkartılabilecekler. Bu durumda ister istemez ikinci el araç piyasasında çok ciddi bir hareketliliğe yol açacaktır.'' diye konuştu.

İstanbul Anadolu Yakası Oto Galericileri Derneği Başkanı Erdoğan Bayrak ise; Torba Yasa ile birlikte gelecek olan af ve yapılandırma ile birlikte eski model araç sahiplerinin bu yükünden kurtulmak için araçlarını satışa çıkartacaklarını belirtti.
Yorum Yazın