TİC Holding Header
  • USD 32.313
  • EUR 35.083
  • Altın 2278.028
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

7.Bakım Teknolojileri Kongresi Japonya'dan önemli bir misafir ağırladı

Makina Mühendisleri Eskişehir ve Kocaeli Şubeleri paydaşlığında düzenlenen ve 3 gün sürecek olan 7. Bakım Teknolojileri Kongresi Japonya’dan önemli bir misafir ağırladı.
7.Bakım Teknolojileri Kongresi Japonya'dan önemli bir misafir ağırladı
Ali Sürüm - ESKİŞEHİR / İHA - Osmangazi Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde başlayan kongrenin ilk gününde, Japon Fabrika Bakım Enstitüsü’nden Takashi Koizumi “Bakım Mühendisliği ve TPM” konusunda bir sunum yaptı.

Uzmanlık alanı otomasyon sistemleri, tasarım yönetimi, montaj kurulumu ve bakımı olan Takashi Koizumi, TPM’yi günlük üretim faaliyetlerin içerisinde, çalışanların tamamının katılımını gerektiren, otonom bakımı öngören, arızaları önleyen, ekipman etkinliğini en üst düzeye getiren bir bakım yaklaşım olarak tanımladı. TPM’nin diğer bir anlamda da yapılan tüm işleri kapsayan bir terim olduğunu da ifade eden Koizumi, TPM’in amacını ise şu sözlerle açıkladı:
“TPM’de ekipman (üretim) veriminin artmasıyla kayda değer maliyet düşüşü, hatalı ürün çıkmayacak koşulların belirlenmesi ve bu koşulların yönetimi, setup sürelerinin azaltılması ve tek seferde hatasız üretim, sıfır stoklu üretim ve son olarak da taleplere cevap veren esnek üretim araçlarının oluşturulması amaçlanmaktadır.”

SIFIR HATA VE 8 BASAMAK
Üretimde “sıfır hata” temelinin ana hedef yapılmasının başarıyı ve verimi arttırdığına dikkat çeken Koizumi, hatalara karşı küçükten büyüğe doğru küçük halkalardan başlayarak sıfırlama eğilimi gösterilmesi gerektiğini ifade etti. Bu yöntem ile çalıştığı kurumda ayda 650 hatadan aylık 3 hataya kadar bir düşüşü yakaladıklarını da örnek veren Koizumi, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bir şeyi yakaladıktan sonra onun sürekliliğini sağlamak önemlidir. Bakımda, en küçük halkadan başlamalısınız. Zaman içerisinde o halkalar büyümeye başlıyor ve işletme içerisinde yaygınlaşıyor ve genişliyor.

Bakım konusunda nasıl uzmanlaşırız sorusuna şöyle yanıt verebiliriz. Burada en önemli faktör planlı bakımdır. Üretim merkezindeki tüm ekipmanların planlı ve süregelen bakımlarının yapılmasın gerekiyor.

Otonom bakım, dolaylı tamir ve bakımların yanı sıra eğitim de önemli birer basamak. Ve iş güvenliği, sağlığı ve çevre konularında da gerekli çalışmalarla bu sürecin desteklenmesi, işletme olarak bakım alanında uzmanlaşmanızı sağlayacaktır. Bilgi birikim ve edinilen tecrübelerin atılan her adımda kullanılması, yakalanan başarıyı büyütmenin ardındaki gizli olgudur. İş gücü etkinliğini etkileyen 5 kayıp vardır. Bunlar yönetim, üretim-hareket, hat organizasyonu, lojistik ve ölçme ve ayardır. TPM insan kaynağını ve ekipmanı geliştirerek şirket kültürünü değiştirir, amacı;”karlı şirket” kültürü yaratmak. TPM faaliyetleri sadece ekipman ile ilgili kişiler tarafından değil ilişkili tüm departman çalışanları tarafından yapılmalıdır. Yapılacak çalışmalar tüm ekip çalışanları tarafından paylaşılmalıdır.”
Sunumunun ardından Takashi Koizumi’ye Makine Mühendisleri Odası Şube Başkanı Hakan Ünal kongreye katkılarından dolayı teşekkür plaketi takdim etti.
Yorum Yazın