TİC Holding Header
  • USD 32.369
  • EUR 35.045
  • Altın 2324.552
  • BIST 100 9129.19
  • Ekonomi

750 üretici ve tedarikçi verimliliği artırmak bir araya geldi

Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) tarafından ikincisi düzenlenen 'GPD-Ortak Gelişim Kongresi'nde 750 perakendeci, üretici ve tedarikçi bir araya geldi.
750 üretici ve tedarikçi verimliliği artırmak bir araya geldi
Fatma Güler - İSTANBUL / İHA - Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) tarafından dün akşam ikincisi düzenlenen 'GPD-Ortak Gelişim Kongresi'nde 750 perakendeci, üretici ve tedarikçi bir araya geldi.

Türkiye’de market zincirleri, gıda servis zincirleri ve tedarikçilerini bir araya getiren tek organizasyon olan kongrede, sektörün önde gelen ulusal ve uluslararası oyuncuları, verimlilik, sürdürülebilirlik ve ortak çözüm geliştirme gibi kavramların yaşama geçmiş uygulamalarını paylaştı.

'GPD-Ortak Gelişim Kongresi'nin açılış konuşmalarını Gıda Perakendecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ve Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) Başkanı Zafer Kurşun yaptı.

Tedarikçiler ile gıda perakendeciliğinin en önemli oyuncuları arasında yeni işbirlikleri için zemin hazırlayan, 'Tanışma Maratonu' ve 'Sokak Röportajları' gibi ilginç etkinliklere de yer verilen GPD-Ortak Gelişim Kongresi’nin açılış konuşmasını yapan GPD Başkanı Nihat Özdemir, 'Bu büyük buluşmanın, tüketici odaklı gelişmemizde verimliliğimizi artıracağına ve hepimizin kazanacağı bir ortam yaratacağına olan inancımız tamdır' dedi.

Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı Nihat Özdemir açılış konuşmasında, geçen yıl beklentilerin de üzerinde başarılı geçen ilk kongrenin ardından bu yıl ikincisini düzenledikleri 'GPD-Ortak Gelişim Kongresi'nin sabahın erken saatlerinde sektör oyuncularının katıldığı 'Tanışma Maratonu' ile başladığına dikkat çekti. Özdemir, “Özellikle Anadolu’daki tedarikçilerimiz için mühim bir fırsat olduğunu gördüğüm, bizim için de yeni bir deneyim olan bu buluşmanın doğrudan iletişim için çok iyi bir zemin hazırladığını düşünüyorum” diye konuştu.

Gündemdeki gelişmelere dikkat çeken Nihat Özdemir, hem global hem de Türkiye bazında ekonomik olarak zor bir dönemden geçildiğini, küresel büyümede belirgin bir iyileşmeden söz etmenin oldukça güç olduğunu anımsatarak, bu ortamda Türkiye’nin sergilediği büyümeye ve sektörün beklentisine dikkat çekti. Nihat Özdemir, “Türkiye, geçen yıl dalgalanmaların yaşandığı global kriz sürecini başarılı bir şekilde yöneterek yüzde 3 seviyesinde bir büyüme yakaladı. Bir genel seçimi geride bıraktık, yakın bir zamanda ikincisini yapmaya hazırlanıyoruz. Genel seçimler elbette ki önemli bir gündem maddesi olarak hayatımızdaki yerini alıyor. GPD olarak günde 19 milyon haneden 15 milyon kişi ile doğrudan temasta olan modern gıda perakendecilerini temsil ediyoruz. Bu durumda doğal olarak müşterilerimizin ekonomiye güveni bizi yakından etkiliyor” ifadelerini kullandı.

EKONOMİNİN ÜZERİNDE BÜYÜYEN SEKTÖR 2020 YILINI PLANLIYOR
GPD Başkanı Nihat Özdemir’in dikkat çektiği bir diğer konu, gelecekteki değişimler, modern gıda perakendeciliğinin bu değişimlere uyumu ve kongrenin bu açıdan taşıdığı önem oldu. Bugün 15 milyon kişiyi ağırlayan perakendecilerin 2020 yılında Türkiye’nin nüfusu 81 milyona ulaştığında ne istediğini bilen, geleceğinden emin, standartları hiç olmadığı kadar yüksek, talepleri sonsuz, rahatına düşkün 20 milyon kişiyle bugünkünden çok daha yoğun biçimde muhatap olacağını ve onları mutlu edecek nitelikte hizmet vereceğini vurguladı. Modern gıda perakendeciliğinin Türkiye'nin büyüme oranının üstünde; yıllık yüzde 8-10 aralığında büyüyen bir sektör olduğunu belirten Nihat Özdemir, konuşmasını şöyle sürdürdü: 'Üyelerimizin bugün 40 milyar doları bulan modern gıda perakendeciliği cirosu 2018 yılında 50-65 milyar doları bulacak. Toplam gıda perakendeciliği cirosunun ise o tarihte 200 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu durumda çalışan sayımız da 245 binden 275 bine çıkacak. Bu süreçte başarılı olabilmek ve kaynaklarımızı verimli kullanabilmek için perakendeciler ve üreticiler olarak, son kullanıcı odaklı düşünüp aramızdaki diyalog ve iletişimi geliştirmemiz lazım geliyor. Bu zincirdeki her üç tarafın da kazanması ve 3K yani, Kazan-Kazan-Kazan’ın hayata geçmesi için yapabileceklerimizi yine bu kongrede konuşuyoruz. Verimlilik, sürdürülebilirlik, ortak çözüm geliştirme gibi kavramların yaşama geçmiş uygulamalarını izleyerek, kıymetli kazanımlar elde edeceğiz".

SEKTÖRÜN VERİMLİLİK YOLUNDAKİ EN BÜYÜK ENGELLERİ
Diğer yandan sektörün verimlilik yolunda çalışırken verimsizliğe yol açan etmenlerle de boğuştuğuna dikkat çeken GPD Başkanı Nihat Özdemir, bunlardan en önemlileri olarak kayıt dışı ekonomi ve haksız rekabeti gösterdi. Özdemir, 'Bizim önümüzdeki en büyük engel' sözleriyle nitelendirdiği kayıt dışı ekonomi ve haksız rekabet hakkında şöyle konuştu:
'Modern perakende olarak mevzuata uygun, düzenlemeleri harfiyen yerine getiren, beraberindeki süreçteki tüm halkaları da kayıt altına alan yapımız, maalesef bu yapının dışında kalan ve haksız rekabet yaratan oyuncular ile yarışıyor. Biz düzenlemelerle günümüz şartlarına uygun mevzuata karşı değiliz, yeter ki bu düzenlemeler herkese eşit uygulansın".
Yorum Yazın