TİC Holding Header
  • USD 32.383
  • EUR 35.088
  • Altın 2324.096
  • BIST 100 9129.19
  • Dünya

ABD'den pkk açıklaması

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Türkiye'nin PKK saldırılarına karşı kendini savunma hakkının olduğunu söyledi.
ABD'den pkk açıklaması
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Türkiye'nin PKK saldırılarına karşı kendini savunma hakkının olduğunu söyledi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, günlük basın toplantısında, Türkiye'nin terör örgütleri IŞİD ve PKK'ya karşı verdiği mücadele üzerine soruları yanıtladı.  Türkiye'ye karşı terör saldırılarına devam eden PKK'ya karşı Türkiye'nin kendini savunma hakkı bulunduğunu belirten Kirby, "Türkiye'nin operasyonları, PKK'nın geçtiğimiz günlerde ülke içindeki terör saldırılarına misilleme olarak yapılmıştır" değerlendirmesinde bulundu. John Kirby, "Suriye'deki IŞİD tehlikesine karşı neler yapmamız gerektiğine dair Türkiye ile müzakere içerisindeyiz ve onların işbirliği bizim için çok önemli" diye konuştu.

"BU RASTLANTIDAN ÖTE BİR ŞEY DEĞİL"
 "IŞİD'e karşı ortak mücadelede, Türkiye'nin bazı hava üslerini koalisyon güçlerine açmasına ve desteğine minnettarız" ifadesine yer veren Kirby, Türkiye'nin PKK ile IŞİD'e karşı hava saldırıları arasında bağlantı bulunmadığına işaret etti.Kirby, "Bu rastlantıdan öte bir şey değil. Türkiye, PKK tarafından saldırılara maruz kaldığı için misillemede bulunmuştur. Suriye'de IŞİD'e karşı verdikleri mücadeleden dolayı da Türkiye ve diğer koalisyon ülkelerinin çabalarından memnuniyet duyuyoruz" dedi.“Terör örgütü PKK'nın da IŞİD'e karşı savaştığını, bu bağlamda Türkiye'nin bu örgütle savaşanlara saldırmasının karmaşa yaratıp yaratmadığına” yönelik soru üzerine Kirby, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin bu örgüte karşı kendini savunma hakkının farkındayız. PKK’nın bazı durumlarda IŞİD'e karşı savaştığının farkındayız, fakat kendileri bir terör organizasyonudur ve onları 'Yabancı Terör Örgütü' olarak belirledik. IŞİD'e karşı mücadelede PKK ile işbirliği, koordinasyon veya iletişim halinde değiliz. IŞİD'e karşı 62 ülkenin yardımıyla mücadele etmekteyiz. Özellikle Suriye’de, ABD Savunma Bakanlığı ılımlı Suriyeli muhaliflerle eğit-donat programı bağlamında çalışmakta. IŞİD ile mücadele devam edecek, bu sebeple bütün koalisyon ülkelerine ve Türkiye’ye minnettarız. IŞİD'e baskımız, Türkiye'nin şu anda PKK'ya karşı ne yaptığı ve gelecekte ne yapacağına bakılmaksızın azalmadan devam edecek."

Kirby, "ABD yönetiminin PKK’yı terör örgütü olarak tanımasına rağmen örgüte yönelik bugüne kadar herhangi bir saldırısının bulunmadığı" yorumu üzerine, “PKK’yı asla savunmadık. PKK, terör organizasyonudur ve dünyanın her tarafında teröristlere karşı mücadele hakkımızı saklı tutmaktayız” diye konuştu.

"UÇUŞA YASAK BÖLGEYLE AYNI ETKİYİ YAPIYOR"
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kirby, "Uçuşa yasak bölge"ye dair soru üzerine, bunu uygulamayı düşünmediklerini ve konuyu değerlendirmediklerini söyledi.
"Ancak Türkiye ile Suriye'nin kuzeybatı bölgesinde, IŞİD'e karşı mücadelemizi derinleştirdik" ifadesini kullanan Kirby, bu konuda neler yapılacağı konusunda Türkiye ile müzakerelerin devam ettiğini belirtti.
Kirby, ayrıca, şu anda koalisyon güçlerine ait uçaklar o bölgede uçarken, başka güçlere ait uçağın olmayacağına, çünkü Esed yönetimin kendilerine meydan okumadığına ve IŞİD'in de uçakları bulunmadığına dikkati çekerek, "Burası uçuşa yasak bölge değil ve bunu bu şekilde karakterize etmem ama neredeyse böyle bir bölge varmış gibi aynı etkiyi yapıyor. Çünkü hava sahasını sadece koalisyon güçleri işgal ediyor" dedi.

"İncirlik üssünden kalkan uçakların Suriye'nin kuzeyinde YPG güçlerine yardım edip etmeyeceğine" yönelik soru üzerine Kirby, "(YPG) Halihazırda zaten koalisyon güçlerinin hava desteğini alıyor. Şimdi Türkiye'deki havaüslerine de erişimimiz olması, bu desteğin daha zamanlı ve hatta daha etkili olmasına imkan sağlayacak. Bu tür bir desteğin devam etmesini bekliyorum" ifadesini kullandı.
Yorum Yazın