TİC Holding Header
  • USD 32.331
  • EUR 35.048
  • Altın 2280.745
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

AKM’nin açılması için sanatçılardan suç duyurusu

Kendilerini “AKM’deyiz İnisiyatifi” olarak adlandıran bir grup, Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) yeniden açılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı hakkında suç duyurusunda bulundu.
AKM’nin açılması için sanatçılardan suç duyurusu
İSTANBUL / İHA - Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na gelerek Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmek üzere İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusu dilekçesi sunan “AKM’deyiz İnisiyatifi” adlı grup, adliye önünde toplandı. Ünlü oyuncu Meltem Cumbul, ressam Bedri Baykam, tiyatrocu Orhan Aydın ve çok sayıda sanatçı, açtıkları pankart ve dövizlerle AKM’nin açılmasını istedi.

Grup adına basın açıklamasını okuyan Oyuncular Sendikası Başkanı Meltem Cumbul, 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nde sanatçılar, tiyatrocular, oyuncular, yazarlar, sinemacılar, mimarlar ve sanatseverler olarak bir araya geldiklerini belirtti. AKM’nin ellerinden alındığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmak üzere adliyeye geldiklerini kaydeden Cumbul, “Kültür ve sanata verilen değer bir ülkenin gelişmişlik düzeyini göstermesi açısından büyük önem taşımaktadır. İki kıtanın buluştuğu İstanbul’un “dünya mirası” niteliğindeki eşsiz doğal güzellikleri ile tarihsel ve kültürel değerleri, büyük bir yıkım ve talan süreci ile karşı karşıyadır” dedi.

AKM’nin Türkiye’de “toplumun sanat hafızası”nın en önemli figürlerinden biri olduğuna vurgu yapan Cumbul, “Kültürel miras değeri taşıyan AKM’deki sanat etkinliklerine Mayıs 2008’den itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından son verilmiştir. AKM’nin kapalı olması sebebiyle İstanbullu sanat severler opera, bale ve tiyatro temsillerinden, konserler ve sergilerden, sanatçılar ise kentteki en önemli sanat ve kültür merkezinden yoksun kalmışlardır” diye konuştu.

Meltem Cumbul, AKM’nin tarihi boyunca birçok toplumsal etkinliğe ev sahipliği yapmış Taksim Meydanı ve Gezi Parkı ile bütünleştiğini ifade ederek, “Gerek tarihi geçmişi, yaşanmışlıkları, mimari değeri ve yapıldığı dönemi yansıtması ve özgünlüğü gibi taşıdığı değerler itibarı ile ‘1. Derece Kentsel Sit Alanı’ nın bir parçası olarak AKM 1. grup tescilli kültür varlığıdır” dedi.

“Bizler AKM’yi istiyoruz, bırakın biz onarırız” diyen Cumbul, “AKM’deyiz inisiyatifi olarak bizler, 2863 sayılı yasanın 10. maddesine ve koruma ilkelerine aykırı olarak 7 yıldır binanın onarımını engelleyen başta Turizm Bakanlığı olmak üzere tüm sorumlular hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuyoruz” sözleriyle açıklamasını sonlandırdı.
Yorum Yazın