TİC Holding Header
  • USD 32.331
  • EUR 35.078
  • Altın 2310.775
  • BIST 100 8880.09
  • Spor

Avrupa fatihi Galatasaray

Bu sene Türkiye'yi Şampiyonlar Ligi'nde temsil edecek Galatasaray'ın unutulmaz Avrupa maceralarını sizler için derledik...
Avrupa fatihi Galatasaray
1905 yılında Ali Sami Yen ve arkadaşları tarafından, öğrenci oldukları Galatasaray Lisesi'nde kurulan kulüp, futbol branşında 20 kez Lig şampiyonu olmuş, 15 kez Türkiye Kupası ve 14 kez de Türkiye Süper Kupası kazanmış; 2000 yılında da UEFA Kupası'nı ve UEFA Süper Kupası'nı kazanmıştır. Ligde dördüncü yıldızı takan ilk takımdır.

UEFA KUPASI ZAFERİ
Tarihinde bir Türk takımını ilk kez finallere götürmeyi başaran Galatasaray ise, 1999-2000 UEFA Şampiyonlar Ligi sezonunda H grubunda üçüncü olarak gelmiştir. UEFA Kupası'nda yoluna devam etmesinin ardından sırasıyla Bologna, Borussia Dortmund, RCD Mallorca ve Leeds United takımlarını eleyerek finale kadar gelmiştir. Özellikle Leeds United takımı ile oynadığı ilk maçta, İngiliz 2 taraftarın hayatını kaybetmesi sonucu deplasman maçına Galatasaray taraftarı alınmamıştır. İlk maçında Ali Sami Yen stadında 2-0 yendiği Leeds United ile, rövanş maçında 2-2 berabere kalan Galatasaray, finale yükselmiştir.

Final maçına kadar, Galatasaray ve Arsenal takımlarında, UEFA Kupası 1999-2000 sezonu itibariyle, 2 tane gol kralı bulunuyordu. Galatasaray'da attığı 6 gol ile Hakan Şükür, Arsenal'de ise attığı 7 gol ile Thierry Henry bu ünvanları ellerinde bulunduruyorlardı.

Galatasaray, bu maç için, iç saha maçlarında sıkça kullandığı beyaz formayı tercih etmişti. Arsenal ise, daha çok deplasman maçlarında kullandığı sarı formayı giyerek maça çıkmıştı.

İlk tehlikeli atak Galatasaray'dan, 3. dakikada geldi. Soldan gelişen atakta Gheorghe Hagi, topu ceza alanına ortaladı. Arsenal defansından dönen topa Arif Erdem vurdu. Top rakip oyuncu Tony Adams'a çarparak kornere çıktı. Galatasaray'ın sağ çaprazda kazandığı serbest vuruşta Hagi topu, solunda bulunan Arif Erdem'e çıkardı. Arif'in vuruşunda Arsenal savunmasına çarpan top kornere çıktı. Arif, sağ kanatta aldığı topu, penaltı noktası üzerindeki Hakan Şükür'e gönderdi. Sırtı kaleye dönük duran Hakan'ın rövaşata denemesinde top üstten auta çıktı. Sağdan gelişen atakta, Arsenal ceza alanı önünde bulunan Hakan Şükür, Ümit Davala'ya pas çıkardı. Ümit, topu solundaki Arif'e verdi. Arsenal savunmasının ofsayt beklentisi sırasında bomboş pozisyonda kalan Arif, inanılmaz bir vuruş yaparak topu auta gönderdi. Kaçan bu pozisyondan sonra ilk yarı golsüz berabere sona erdi.

Okan Buruk'un ara pasında ceza sahasına giren Hakan Şükür kaleyi gördüğü anda sert vurdu, top yan direkten döndü. Galatasaray atağında topla son buluşan Capone kaleye doğru yöneldi, uzak mesafeden sert vuruşunda top Arsenal kalecisi David Seaman'ın müdahalesiyle kornere çıktı. Maçın en önemli pozisyonunda Hakan Şükür, sağdan Ümit Davala'nın verdiği topla buluştu. Ceza alanında kendisini takip eden Tony Adams'ı geçti, ancak tam bu sırada ayağı kayınca vuruşunu yapamadı ve kaleci Seaman topa sahip oldu. Galatasaray'ın, Arsenal ceza alanı sağ çaprazında kazandığı serbest vuruşu Hakan Şükür kullandı, şutunda top yan ağlarda kaldı. Normal süre golsüz sona erince uzatma dakikalarına geçildi. Arsenal atağında Thierry Henry, sol kanattan sıfıra kadar indi, kale alanına doğru yaptığı ortasında Nwankwo Kanu topa vuramadı.

Altın gol kuralının uygulandığı ve müthiş bir çekişmenin yaşandığı uzatmada, 93. dakikada ikili mücadeleleri yumruklaşmaya dönen Tony Adams sarı kartla, Gheorghe Hagi ise kırmızı kartla cezalandırıldılar. İlk yarı 0-0 berabere sona erdi. Galatasaray kalesinde yaşanan tehlikede Ray Parlour sağ kanattan ortaladı, Thierry Henry altıpasın köşesinden yükselerek kafayı vurdu, Galatasaray kalecisi Claudio Taffarel, mükemmel bir kurtarışla gole izin vermedi. Soldan Hakan Ünsal sıfıra kadar inip kale önüne doğru ortaladı, topa kimse dokunamayınca Galatasaray, mutlak bir gol şansını kaçırdı. Maçın uzatma dakikaları da golsüz bitince penaltı atışlarına geçildi.,

Galatasaray adına ilk penaltıyı kullanan Ergün Penbe, topu ağlara gönderdi. Ardından, Arsenal'in Hırvat yıldızı Davor Suker'in kullandığı penaltıda top yan direkten döndü. Galatasaray'da ikinci vuruşu, milli futbolcu Hakan Şükür gole çevirdi. Arsenal, İngiliz futbolcusu Ray Parlour'la durumu 2-1 yaptı. Ümit Davala, kullandığı penaltı vuruşuyla Galatasaray'ı 3-1 öne geçirdi. Arsenal'de Patrick Vieira'nın penaltı atışı üst direkten döndü. Son kez Galatasaray adına, penaltı vuruşunu kullanan, Rumen Gheorghe Popescu, topu kaleci David Seaman'ın hemen yanından ağlara gönderdi ve Galatasaray'a kupayı kazandıran golü attı. Böylelikle Galatasaray, 4-1'lik skor ile,

UEFA Kupası 1999-2000 sezonu şampiyonu oldu.


Galatasaray - Arsenal UEFA Kupası Finali paylaşan: ogunhaber 2000 UEFA SÜPER KUPASI
2000 UEFA Süper Kupa yılda bir UEFA tarafından düzenlenmektedir. Kupanın finali bu yılda, Stade Louis II'de gerçekleştirilmiştir. Kupa finalinde o yılın Şampiyonlar Ligi şampiyonu ile UEFA Kupası şampiyonu karşılaşmıştır. Kupaya Galatasaray uzatmalarda Mario Jardel'in attığı golle uzanan taraf olmuştur.

MAÇIN ÖZETİ
İlk yarıya Galatasaray başladı. Roberto Carlos sol kanattan geldi ve çektiği şut ortadaki Raul'un ayağına değdi. Top auta çıktı. Şut atışını Suat kullanırken Hagi'ye pas verdi. Hagi mükemmel bir şut attı ancak, Iker Casillas topu kurtardı. Okan, 2 futbolcudan da sıyrıldı ve topu Hasan Şaş'a verdi. Hakan Ünsal içeride tam şut atacakken, ceza sahasında düştü ve hakem penaltı verdi. Penaltıyı Jardel kullandı ve gole çevirdi. İlk yarı bu sonuçla bitti.

İkinci yarı
İkinci yarıya Real Madrid başladı. Roberto Carlos'a yapılan faul atışını kullandı ve Taffarel topu kurtardı. Geremi, Galatasaray kalesinin içinde şut attı ve top çok az bir mesafeden auta çıktı. Sol taraftan Savio, orta atmak için gelse de Suat araya girip bu hareketi engelledi. Ancak hakem Real Madrid'e Galatasaray'ın elle oynaması yüzünden penaltı verdi. Raul, 78. dakikada penaltıyı gole çevirerek durumu 1-1'e getirdi. Figo'nun şutu direkten döndü.


Real Madrid 1 - 2 Galatasaray paylaşan: ogunhaber
ARİF'İN MANCHESTER'E ATTIĞI GOL

Arif'in Manchester'e Attığı Gol paylaşan: ogunhaber
GALATASARAY – NEUCHATEL 5-0
Türk futboluna Avrupa’da yolların dar olduğu bir dönemde Galatasaray Şampiyon Kulüpler Kupası rövanşına çıkıyordu. İlk maçı 3-0 kaybetmişlerdi ama başta teknik direktör Mustafa Denizli’nin “Yüzde 51 favoriyiz” sözüyle sanki tura tüm Türkiye inanmıştı. Tanju Çolak’ın 3 ve Uğur Tütüneker’in 2 golüyle sarı-kırmızılılar turu geçti. Maçtaki olaylar yüzünden iptal UEFA iptal etse de, tahkim kurulu sonucu beşe karşı sıfır oylu teyit etti.


Galatasaray 5 - 0 Neuchatel Xamax paylaşan: ogunhaber
GALATASARAY 3-2 REAL MADRİD

Galatasaray 3-2 Real Madrid paylaşan: ogunhaber
GALATASARAY'DAN İNANILMAZ GERİ DÖNÜŞ

Galatasaraydan inanılmaz geri dönüş paylaşan: ogunhaber  

Yeni efsaneler yazmanız dileğiyle...
Yorum Yazın