TİC Holding Header
  • USD 32.374
  • EUR 35.028
  • Altın 2324.57
  • BIST 100 9129.19
  • Dünya

“Avrupa’nın geleceği tehlikede değil”

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Alman Parlamentosunda düzenlenen Yunanistan özel oturumunda gerçekleştirdiği konuşmasında, “Oldukça sorunlu günler yaşanıyor. Aslında tehlike oldukça yüksek. Dünya bizi izliyor ancak Avrupa’nın geleceği tehlikede değil” dedi.
“Avrupa’nın geleceği tehlikede değil”
Federal Alman Meclisi, Sol Parti’nin teklifi üzerine Yunanistan özel oturumuyla toplandı. Bugün gerçekleştirilen oturumda ilk konuşmayı Almanya Başbakanı Angela Merkel yaptı. Merkel, Yunanistan’ın yaşadığı sorunlara değindiği konuşmasında ülkenin içinde bulunduğu mali krizin sorumlusunun, sorumluluklarını yerine getirmeyen Yunan hükümetinin olduğunu söyledi. Euro Bölgesindeki 19 ülkenin uyması gereken kuralların olduğunu kaydeden Başbakan Merkel, Yunanistan’ın Almanya ve Fransa gibi, Euro Bölgesindeki diğer ülkeler gibi sorumluluklarının olduğunu belirtti.

"YUNAN HALKININ KARARINI BEKLEMEK ZORUNDAYIZ"
Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras hükümetinin ikinci yardım paketi için yerine getirmesi gereken önlemler konusunda üye ülkeleri ikna edici projeler sunmadığını kaydeden Merkel, “Görüşmeleri keserek referanduma gitmeyi tercih etmesi demokratik bir tercihtir. Biz diğer ülkeler gibi Yunan halkının referandumda vereceği kararı bekleyeceğiz” dedi. Merkel, Çipras’ın yeni tasarruf paketi teklifinin ancak referandumdan sonra görüşülebileceğini kaydederek, “Yunanistan’a yardımcı olabilmek için Avrupa Komisyonu, Uluslararası Para Fonu ve Avrupa Merkez Bankası’nın sunduğu öneri teklifleri tek taraflı olarak kesildi. Böyle bir durumda ise Yunan halkının vereceği kararı beklemek zorundayız” ifadelerine yer verdi. Merkel, Yunanistan’la bir araya gelmek ve yardım amacıyla yapılacak görüşmelere her zaman açık olduğunu belirterek, Yunanistan’a karşı özel bir yaptırımın söz konusu olmadığını söyledi. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Birliği’nin varlığının devamı için yerine getirilmesi gereken demokratik kuralların yanı sıra mali kuralların da olduğunu ve her üye ülkenin bu kuralları yerine getirmek zorunda olduğunu bildirerek, “Avrupa Birliği iyi giderse Almanya dahil diğer AB ülkeleri iyi gider. AB için her ülkenin katkı sağlaması lazım” açıklamasını yaptı.

“REFERANDUMDAN ÖNCE GÖRÜŞME GERÇEKLEŞTİRİLMEYECEK”
Merkel, referandum sonuçlarını beklediklerini kaydederek, “Referandumdan önce daha fazla görüşme gerçekleştirilmeyecek” dedi. Görüşmelere halen kapıların açık olduğunu bildiren Başbakan Merkel, “Oldukça sorunlu günler geçiriyoruz. Aslında tehlike oldukça yüksek. Dünya bizi izliyor ancak Avrupa’nın geleceği tehlikede değil. Kim olduğumuzu ve bizi neyin güçlü kıldığını unutursak Avrupa’nın geleceği o zaman tehlikede olur. Topluluk kurallar ve sorumluluklar üzerine kurulu” dedi.
(İHA)
Yorum Yazın