TİC Holding Header
  • USD 32.347
  • EUR 35.13
  • Altın 2308.449
  • BIST 100 8880.09
  • Genel

Ayıların avlatılmasına biz de karşıyız

Kastamonu Avcılar ve Atıcılar Derneği Başkanı Adil Ünaldı, ayıların avlatılmasına kendilerinin de karşı olduğunu söyledi.
Ayıların avlatılmasına biz de karşıyız
Ali Sürüm - KASTAMONU / İHA - Adil Ünaldı, Kastamonu’da geçtiğimiz yıllardan günümüze kadar hem köylülerin hem de avcı arkadaşların bazı problemler yaşadığına dikkat çekerek, “Kastamonu’da geçtiğimiz yıllardan bu yana gelen ayılarla ilgili köylülerimiz ve avcı arkadaşlarımız bazı problemler yaşadı.

Ayıların avlanmasına avcılar olarak bizlerde karşıyız. Ancak bazı yörelerde ayılar, köylülere zarar vermeye başladı. Örnek verecek olursak, geçtiğimiz yıl ayılar, mezardan ceset çıkartıp kaçırdı veya yedi. Bu tür zarar veren ayıların bir şekilde doğaya veya başka bir yaşam alanına bırakılması gerekiyor. Yerleşim yerlerinden uzaklaştırılması gerekiyor. Çünkü orada yaşayan insanlar, sık sık ayılarla ilgili problemlerle karşılaşıyorlar. Köylüler, sürekli Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğüne gelerek sorunlarını paylaşıyorlar. Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğüne şikayette bulunuyorlar. Bunların birçoğuna bende şahit oldum. Buna bir şekilde mutlaka çözüm yolu bulunması gerekiyor” dedi.

Ünaldı, Osman ve Su İşleri Bakanlığı 10. Bölge Müdürlüğü Kastamonu İl Şube Müdürlüğü de ayılarla ilgili yapılan şikayetleri değerlendirdiğini ve bu kapsamda Kastamonu’da 5 tane ayının avlatılmasının gündeme getirildiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

“Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 5 ayının avlattırılması için müsaade ederek ihale açtı. Fakat bu olay, medyaya biraz yanlış yansıdı. Zarar veren ayılar, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü tarafından tespit edildi.

Belirli bir yaşın üzerinde de olan erkek ayılar avlattırılıyor. Milli Parklar, ayıları para için avlattırmıyor, insan sağlığını ve köylüyü korumak için avlattırıyor. Yani para için ayı avlattırılmıyor, fakat bunu kamuoyuna yanlış yansıtıyorlar. Daha önceden tespit edilen ve köylüye zarar veren ayılar, hangi bölgede ise, o bölgede avlattırılıp parası da o bölgedeki köylüye aktarılıyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü veya devlet, avlattırılan ayının parasını kendisi almıyor. O bölgede ikamet eden köylüye veriyor.”
Yorum Yazın