TİC Holding Header
  • USD 32.378
  • EUR 35.034
  • Altın 2324.822
  • BIST 100 9129.19
  • Siyaset

Bakan Canikli'nin Dünya Gümrük Günü mesajı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, 2015 yılı Dünya Gümrük Günü ana temasının ’Koordine Sınır Yönetimi’ olarak kabul edildiğini belirterek, Gümrük işlemlerinin etkinliğini ve güvenliğini artıracak işbirliği faaliyetlerimizin ticaret erbabımızın rekabet gücüne katkıda bulunacağına olan inançla, 2015 Dünya Gümrük Günü teması çerçevesinde ulusal ve uluslararası platformlarda ortaya konulan koordineli çalışmalarımız kararlılıkla sürdürülecektir dedi.
Bakan Canikli'nin Dünya Gümrük Günü mesajı
ANKARA / İHA - Bakan Canikli, Dünya Gümrük Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı.

Bakan Canikli mesajında, “Dünya Gümrük Günü her yıl 26 Ocak tarihinde Dünya Gümrük Örgütü’nün ilk toplantısının yapıldığı 26 Ocak 1953 tarihini hatırlamak ve toplumda gümrüklerin işleyişi hakkında farkındalığı artırmak üzere uluslararası düzeyde kutlanmaktadır. 1953 yılında kurucu üye olarak katıldığımız Gümrük İşbirliği Konseyi, 1994’ten bu yana Dünya Gümrük Örgütü çatısı altında 179 ülke gümrük idaresini bir araya getirmekte ve gümrük idarelerinin etkinliğini artırmak üzere faaliyet göstermektedir. 2015 yılı ‘Dünya Gümrük Günü’nün ana teması ‘Koordine Sınır Yönetimi’ olarak kabul edilmiştir. Koordine sınır yönetimi kavramı sınır yönetimi konusunda koordinasyon, işbirliği ve ortak politikaları ifade etmektedir. Sınır yönetiminde temel amaç ülkeyi ulusal güvenlik, ulusal ekonomi ve toplum sağlığına yönelik tehlikelere, ayrıca yasa dışı insan ve eşya giriş-çıkışlarına karşı korumaktır” ifadelerini kullandı.

Koordine sınır yönetiminin uluslararası gümrük camiası tarafından 21. yüzyılın özellikle verimli ve etkin sınır yönetimi sorunlarına dair potansiyel bir çözüm aracı olarak kabul edildiğini ifade eden Canikli, şunları kaydetti:
“Bu kapsamdaki faaliyetler, Bakanlığımızın yenilikçi yaklaşım ve uygulamaları ile gümrük hizmetleri ve ticaret için kolay ve güvenli bir ortam oluşturma vizyonu ile de uyum sağlamaktadır. Kararlılıkla sürdürdüğümüz karşılıklı veri değişimi, bilgi ve istihbarat paylaşımı, ortak kapı kullanımı, TIR işlemlerinin elektronik ortamda yürütülmesi gibi girişimlerimiz, ticaret erbabımıza avantaj sağlayarak firmalarımızın rekabet gücünü arttıran önemli işbirliği faaliyetlerini mümkün kılmaktadır. Denetim kapasitesini de artıracak şekilde kamu kurumları arasında eşgüdümü sağlayarak, koordineli çalışmayı güçlendirecek ve beklenen faydaların en üst düzeyde elde edilmesine yönelik çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Bakanlık olarak koordine ettiğimiz ’Tek Pencere Sistemi’ ile kamu kurumları arasındaki işbirliği daha da güçlenecek, kaynakların daha etkin kullanımı, denetimlerin verimliliğinin ve etkinliğinin artırılması, gümrük işlemlerinin sadeleştirilmesi, kolaylaştırılması ve hızlandırılması, ticaret erbabının zaman ve parasal maliyetlerinin azaltılması yönünde önemli gelişme kaydedilecektir. Gümrük işlemlerinin etkinliğini ve güvenliğini artıracak işbirliği faaliyetlerimizin ticaret erbabımızın rekabet gücüne katkıda bulunacağına olan inançla, 2015 Dünya Gümrük Günü teması çerçevesinde ulusal ve uluslararası platformlarda ortaya konulan koordineli çalışmalarımız kararlılıkla sürdürülecektir. Dünya Gümrük Günü vesilesiyle tüm gümrük camiasını tebrik ediyor, gümrük işlemlerinin etkin bir şekilde gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek, başarılar diliyorum.”
Yorum Yazın