TİC Holding Header
  • USD 32.33
  • EUR 35.129
  • Altın 2306.832
  • BIST 100 8880.09
  • Siyaset

Bakan Çelik, Dünya İsrail'i şikayet etmeli

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ABD’ye şikayet etmesi ile ilgili olarak,İsrail barbarlıkta herkesi geçmiştir. İsrail'in kimseyi şikayet etmeye hakkı yok, dünya İsrail'i şikayet etmelidir dedi.
Bakan Çelik, Dünya İsrail'i şikayet etmeli
ADANA / İHA - Bakan Çelik, Adana'nın Ceyhan ilçesindeki iftar programına katılmak üzere geldiği Adana Havalimanı'nda basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

İsrail'in Gazze'ye olan kara harekatını değerlendiren Bakan Çelik, "Kızılhaç'ın Gazze'de ölen 50 kişinin cenazelerinin alınması için 2-3 saatlik ateşkes ilan edildi ancak İsrail bu ateşkese bile uymayarak yine bombalamaya devam etti. Şimdi bakın karadan, denizden her yerden gördüğünüz gibi müthiş bir saldırı gerçekleşiyor. Gazze küçük bir bölge, küçük bir yer. Orada insanların elinde bahsedilen silahlar, roket dediğimiz şeyler son derece etkisiz şeyler.

İsrail ordusu oraya karadan da girmiş durumda. Tünelleri de ihmal ediyorlar. Bütün can damarlarını kesiliyorlar. Karadan, havadan, denizden tam bir katliam gerçekleştiriyorlar. Hiç kimse burada İsrail’in kendini savunma hakkı var demesin. Hiç kimse burada İsrail kendisini savunmak üzere bu eylemleri gerçekleştiriyor demesin. İsrail’in kendini savunma hakkı var demek, İsrail’i katliamlar için teşvik etmektir. Ortada bir savunma yok, ortada açık ağır silahlarla yapılan sistematik bir katliam, açık bir soykırım var" diye konuştu.

Bakan Çelik şöyle devam etti:
"İsrail tüm bu eylemleri gerçekleştirdikten sonra sivil kayıpları en aza indirmek için gereken hassasiyeti İsrail göstersin diyorlar. Bakın burada bile sivil kayıplar olmasın, hele bu katliam olmasın denmiyor, sivil kayıpların en aza indirgenmesi için İsrail hassasiyet göstersin deniyor. İsrail’in böyle bir hassasiyeti yok. Açık bir şekilde siyasileri başta olmak üzere pek çok kişi ifade ediyor. Orada sivilleri hedef alan bir saldırı gerçekleştiriyorlar. Orada herhangi bir şekilde silahlı ya da sivil insanlar diye bir ayrım yok. Gazze küçük bir yerdir. Gazze’de sokak diye bahsedilen yerler çok küçük alanlardır. Buraya bu kadar ağır silahlarla saldırılması savunma hakkı olarak ifade edilemez.

Herkesin şunu bilmesi gerekir, bugün bütün dünya haklı olarak şunu soruyor; uluslararası kurumlar ne işe yarar, Birleşmiş Milletler ne işe yarar, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ne işe yarar, insanlığın bugüne kadar ortaya koyduğu kurumlar ne işe yarar? Türkiye’de ya da başka bir yerde küçücük bir meydan gösterisinde aşırı bir güç kullanıldığı zaman bunlara soruşturma açılmasına rağmen tüm dünyayı ayağa kaldıranlar, bu sistematik katliam karşısında susuyorlar. Bu açık bir şekilde bütün uluslararası kurumların meşruiyetinin sorgulanmasına yol açıyor. Orada bütün insanlığın şerefi, namusu, haysiyeti bombalanıyor. Sadece Gazze bombalamıyor. Dünyada namuslu insanların yaşadığı bütün başkentler bombalanıyor. Bütün başkentlerin, dünya haklarının sorunudur. Burada Türkiye’nin sesi yüksek çıkıyor. Çünkü Türkiye dünyada insanlığın şerefine, haysiyetine ve namusuna hitap ediyor ve dünyanın pek çok yerinde insanlar ve yöneticiler sessiz kalsa da Gazze için sokaklara dökülerek, Gazze halkıyla dayanışma sergiliyor. Sesimizi sonuna kadar yüksek tutacağız, burada mazlum insanların katledilmesine seyirci kalmayacağız. İsrail, insani bir ateşkese dahi tahammül edemeyecek kadar barbarca eylemler gerçekleştiriyor. Bunu bir kez daha kınıyor, bir kere daha lanetliyoruz. Gazze ile dayanışmamızı bir kez daha teyit ediyoruz."

Çelik, bir basın mensubunun İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Başbakan Erdoğan'ı ABD'ye şikayet etmesine ilişkin sorusuna, "İsrail’in bugün gerçekleştirdiği saldırı, İsrail’in hiç kimseyi sağa sola şikayet etmeye hakkı yok. Hele hele Başbakanımızın yükselttiği mazlumlardan yana sesini hiçbir yere şikayet etmeye hakkı yok. İsrail bugün şimdiye kadar katliam gerçekleştirmiş pek çok figürü aşacak şekilde bir barbarlık ortaya koymaktadır. Ortaya koyduğu bu barbarlık karşısında dünyanın sesini yükseltmesi gerekli, ama maalesef bugün için yetersiz kalmaktadır. İsrail hiçbir uluslararası kuralı, hiçbir uluslararası hukuk kaidesi ve hiçbir uluslararası kurumu tanımadan bütün bu katliamları gerçekleştiriyor. Ondan sonra da kendisini savunma hakkında kendisini teşvik edenlere gidip bu şikayetleri yapıyor. İsrail’in hiç kimseyi şikayet etmeye hakkı yok, aksine bütün dünya İsrail hükümetini şikayet etmelidir.
Kendi güvenliklerini tehlikeye attığı için İsrail halkı da İsrail hükümetini şikayet etmelidir" yanıtını verdi.
Yorum Yazın