TİC Holding Header
  • USD 32.374
  • EUR 35.028
  • Altın 2324.57
  • BIST 100 9129.19
  • Yerel

Basın demokratik hayatın vazgeçilmez unsuru

Aksaray Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı Celil Acar, 24 Temmuz Basında Sansürün Kaldırılışının 106’cı yıl dönümünü dolayısıyla yaptığı açıklamada, basının demokratik hayatın vazgeçilmez ana unsurlarından birisi olduğunu söyledi.
Basın demokratik hayatın vazgeçilmez unsuru
AKSARAY / İHA - Aksaray’da görev yapmakta olan yazılı, görsel ve sesli medya kuruluşlarında çalışan basın mensuplarının, 24 Temmuz Basın Bayramı ve Basında Sansürün Kaldırılışının 106’cı yıl dönümünü kutladığını belirten Başkan Acar, “Basın Cumhuriyet rejimini benimsemiş, demokrasiyi yönetim biçimi olarak seçmiş toplumların vazgeçilmez ana unsurlarından birisidir. Basın toplumları bilgilendirme adına önemli bir vazifeyi üstlenmiştir. Bu vazifesini yaparken kamu yararını gözetmeli, toplumun yararına olacak şekilde görevini yerine getirmelidir. Basın Meslek İlkelerine de sadık kalmak kaydıyla, habercilik işlevini tarafsız olarak yerine getirmelidir. Basın mensubu haberi, doğru, tarafsız ve hızlı şekilde vermek, olumsuzlukları araştırarak ve kamu yararını gözeterek habercilik yapmalıdır. Toplumu ilgilendiren konu ve olaylara karşı duyarlı olmalı, toplumu bilgilendirme işlevini yerine getirirken, mesleki ilkeleri ve etik değerleri gözetmelidir. Kişilik haklarına, kişilik değerlerine, özel hayatın mahremiyetine saygı göstermelidir. Toplumu ilgilendiren; bilgilendirme, yönlendirme ve kamuoyu oluşturma gibi her konuda önemli bir görevi yerine getirmekte olan medya mensubunun, bu işlevini en iyi şekilde yerine getirilebilmesi için, basının özgür olması, etki altında kalmadan görevini yapması, önem arz etmektedir” dedi.

Bağımsız Basın konusunda yapılması gereken çok şey olduğuna dikkat çeken Başkan Celil Acar, “Demokrasinin sağlıklı işleyebilmesi, düşünce ve fikir hürriyetinin toplumun her kesiminde benimsenmesinin yolu; basının önündeki, haber alma ve duyurması noktasındaki engelleri kaldırmakla mümkün olacaktır. Aynı zamanda basın çalışanlarının özlük haklarının iyileştirilmesi, zor şartlarda çalışan basın mensuplarının mesleki endişe içinde olmamaları sağlanmalıdır. Aksaray’ımızın her konuda kalkınmasında, yapılan olumlu işlerde ve başarılı çalışmalarda, basın mensuplarının da hatırı sayılır katkıları olduğuna içtenlikle inanmaktayım.” Diyen Başkan Acar sözlerini söyle tamamladı:“ Bu samimi duygu ve düşüncelerle tüm medya mensuplarının, basından sansürün kaldırılışının 106. yıl dönümünü ve 24 Temmuz Basın Bayramınızı kutlar, mesleki çalışmalarınızda başarılar dilerim” diye konuştu. 
Yorum Yazın