TİC Holding Header
  • USD 32.563
  • EUR 35.138
  • Altın 2320.624
  • BIST 100 8880.09
  • Asayiş

Başkasının Ankarakart'ını kullanana hapis cezası verildi

Toplu taşımada yepyeni bir dönem başlatan Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü, Akıllı Bilet, Ankarakart uygulamasındaki usulsüzlüklere karşı denetimlerini artırdı.
Başkasının Ankarakart'ını kullanana hapis cezası verildi
ANKARA / İHA - Yaşlı, engelli ve görevlilere verilen ’Serbest Kart’ları, sahipleri dışında kullandığı tespit edilen kişiler para ve hapis cezalarına çarptırıldı

EGO yetkilileri, akıllı kartları hak sahipleri dışında kullananlara idari para cezası uygulandığını, kartlara el konulduğunu ve bu kişiler hakkında yasal işlem başlatıldığını belirterek, “Mahkemece yapılan yargılama neticesinde başkasının Ankarakart’ını kullanan Ç.Ş. ve R.A. isimli kişiler 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 158/1 - e maddesi uyarınca hapis cezasına mahkûm edildi. Bunların dışında başkasının kartını kullanan diğer kişilerle ilgili de yargı süreci devam ediyor” dediler.

Başkentlileri, usulsüz kart kullanımı konusunda uyaran yetkililer, “Yaşlı, engelli ve görevlilere verilen serbest kartları hak sahipleri dışında kullandığı tespit edilen kişilerin yanı sıra bu kartları kullandırdığı belirlenen kişilere de para cezası uygulanacak, haklarında yasal işlemler başlatılacak ve bir daha serbest kart verilmeyecek” diye konuştu.

300 BİNİ AŞKIN SERBEST KART DAĞITILDI
EGO Genel Müdürlüğü, akıllı karta geçilmesiyle birlikte Ankaralının haklarını korumak ve kamu zararlarını engellemek amacıyla usulsüz kart kullanımlarının denetimine hız verdi. “Elektronik Bilet Toplama Sistemi”nin hizmete girmesiyle yepyeni bir dönemi başlatan ve bugüne kadar 300 binin üzerinde serbest kart dağıtan EGO, gerçek hak sahipleri dışında serbest kart kullanımlarına engel olmak amacıyla yasal süreç başlatıyor.
Yaşlı-engelli-görevli gibi serbest kartları hak sahipleri dışında kullananlara 200 tam bilet tutarı idari para cezası veriliyor ve aynı zamanda savcılığa suç duyurusunda bulunarak hapis istemiyle yargılanması talep ediliyor.

“SERBEST KARTLAR HAK SAHİPLERİ DIŞINDA KULLANILAMAZ”
Toplu taşıma sisteminin tamamında kullanılan Ankarakart’ın “tam, öğrenci ve serbest” olarak tasarlandığını, indirimli ve serbest kartların da sadece sahibine özel olarak kişiselleştirildiğini kaydeden EGO yetkilileri, “Yaptığımız denetimler sırasında ya da kamera kayıtlarının kontrolünde serbest kart kullanım hakkı olan bu şahısların (kimi eşine, torununa, akrabasına ya da üçüncü şahıslara) kendi kartını kullandırıldığı tespit edilmiştir” dediler.

Akıllı kartların kullanılmaya başlamasından bu yana 61-64 yaş kartı, 65 yaş kartı, öğretmen, engelli, refakatli engelli, öğrenci, muhtelif kart olmak üzere toplamda 250’yi aşkın kişiselleştirilmiş Ankarakart’ın, usulsüz kullanım gibi nedenlerden dolayı EGO’ya teslim edildiğini ve bu kartları kullanan şahıslar hakkında da idari para cezası ve yasal işlem uygulanacağını anlatan yetkililer, “Başkasının serbest kartını kullanan ve tespit edilen Ç.Ş. ve R.A. isimli kişiler 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 158/1 - e maddesi uyarınca hapis cezasına mahkûm edildi. Bunların dışında başkasının kartını kullanırken yakalanan diğer kişilerle ilgili de yargı süreci devam ediyor” dedi.

BİR DAHA AKILLI KART VERİLMEYECEK
Fotoğraflı olan akıllı kartların başkaları tarafından kullanıldığının daha kolay tespit edilebilmesi amacıyla serbest kartların kullanımı sırasında “Bay veya Bayan” olarak anons edilmesi için de çalışmaların sürdüğünü kaydeden yetkililer, kartlarını başkalarına kullandıranlara ilişkin de şu uyarıda bulundu:
“Akıllı kartı usulsüz kullananlara uygulanan yaptırımların yanı sıra, kartlarını başkalarının kullanımına veren kişilere de gerekli yasal işlemler yapılıyor ve bu kart sahiplerine bir daha serbest kart verilmeyecek."
Yorum Yazın